ACTUALITATE
Sondaj: Bugetul alocat de către utilizatorii români de internet pentru cadourile de Crăciun va ajunge la 1.011 lei

Utilizatorii de internet din România intenţionează să ofere în acest an, de Crăciun, cadouri unui număr de 10-11 persoane, în medie, iar bugetul alocat pentru aceste cumpărături va ajunge la 1.011 lei, faţă de 730 de lei, în 2018, reiese din sondajul anual efectuat de portalul Compari.ro, dat publicităţii vineri.
„Luând în considerare ultimii 4 ani, Crăciunul de anul acesta al internauţilor va fi probabil „cel mai bogat” de până acum. Utilizatorii de internet intenţionează să ofere cadouri, în medie, unui număr de 10-11 persoane, iar bugetul pentru cadouri este cel mai mare din ultimii 5 ani. Comparativ cu anul trecut, când suma medie cheltuită a fost de 730 de lei (…) anul acesta intenţionăm să cheltuim în medie 1.011 lei pentru cadouri, depăşind cu mai mult de 440 de lei bugetul de acum patru ani. Pe lângă familia restrânsă şi extinsă oferim cadouri mai ales prietenilor, în timp ce cadourile făcute colegilor de muncă sunt mai puţin întâlnite”, notează realizatorii cercetării.
În ceea ce priveşte sursele de informare cu privire la cadourile pe care le caută, analiza de specialitate arată că românii, utilizatori de internet, preferă să intre direct pe site-uril web ale marilor magazine, însă a doua sursă de informare sunt site-urilor de comparare a preţurilor – cu 63% dintre opţiuni, înainte de motoarele de căutare online, precum Google sau Bing (51%).
Potrivit sursei citate, 71% dintre utilizatorii de internet români intenţionează să comande de la un magazin online din ţară şi în acest an, dar 19% au în vedere şi anunţurile online, cum ar fi în cazul cumpărării de la o persoană fizică. În acelaşi timp, doar 9% dintre cei chestionaţi au spus că intenţionează să comande de la un magazin online din străinătate.
Pe de altă parte, cei care nu comandă produsul de pe internet după efectuarea unei căutări online, îşi vor face cumpărăturile şi în acest an în mall-uri (52%) sau în magazine tradiţionale, de specialitate (22%).
Femeile încep din timp cumpărarea cadourilor şi îşi extind cumpărăturile până la jumătatea lunii decembrie în speranţa celor mai bune oferte. În schimb, cumpărătorii de sex masculin preferă să achiziţioneze cadourile în bloc, concentrându-se pe o anumită perioadă specifică/promoţională. Prin urmare, în rândul acestora, Black Friday – ca ocazie – este mult mai populară (40%) pentru cumpărăturile de cadouri, decât în rândul femeilor (28%)”, se menţionează în sondaj.
În privinţa cadourilor, cele mai populare patru categorii de produse sunt: articole de îmbrăcăminte (43%), telefoane mobile, tablete şi accesorii (38%), jucării (36%) şi produse de înfrumuseţare, cosmetice (36%)
Peste o treime dintre utilizatorii de internet (34%) mizează, în acest an, pe promoţiile de Black Friday din luna noiembrie, însă în general clienţii nu îşi cumpără deja cadourile de Crăciun, ci îşi fac propriile achiziţii care au fost amânate pentru perioada promoţională.
Cercetarea referitoare la comportamentul românilor în raport cu achiziţionarea cadourilor de Crăciun a fost realizată de GKI Digital la solicitarea site-ului Compari.ro, în luna octombrie a acestui an. Datele au fost culese online pe un eşantion de 2.429 de persoane.
Compari.ro se află printre liderii din domeniul furnizării serviciilor de comparare preţuri. Site-ul oferă şi căutare detaliată a produsului cu parametri multipli, monitorizarea preţurilor şi evaluarea produsului şi a comerciantului. Momentan, vizitatorii site-ului pot alege dintre 10 milioane de oferte de la peste 1.100 de magazine online. AGERPRES

Potrivit anunțului făcut vineri de către BBC, cea de-a 67-a ediție a concursului Eurovision, care s-a desfășurat recent în Liverpool, a atras atenția a 162 de milioane de telespectatori. De asemenea, BBC a evidențiat creșterea audienței evenimentului pe rețelele sociale, conform transmisiei AFP.
Regatul Unit a găzduit ediţia din acest an a Eurovision în locul Ucrainei, ţară câştigătoare în urmă cu un an, care însă nu a putut organiza competiţia din cauza războiului cu Rusia.
Concursul „nu a fost niciodată atât de popular”, susţine într-un comunicat Noel Curran, directorul European Broadcasting Union (EBU), care reuneşte instituţiile media care difuzează evenimentul.
Audienţa transmisă de organizatori cuprinde telespectatorii din 38 de ţări, unde concursul a fost transmis.
În Regatul Unit, 9,9 milioane de persoane au urmărit finala, ce a avut loc la 13 mai, în creştere cu 12% faţă de 2022, reprezentând o cotă de audienţă de 63%.
Concursul Eurovision a fost urmărit de 162 de milioane de telespectatori. În Suedia, 2,3 milioane de oameni au urmărit finala
În Suedia, ţara concurentei câştigătoare, Loreen (cu piesa „Tattoo”), 2,3 milioane de oameni au urmărit finala, reprezentând o cotă de audienţă de 82,3%.
În mod tradiţional, concursul Eurovision este foarte popular în ţările nordice, menţionează AFP.
Competiţia a fost foarte urmărită şi pe internet, cu 7,6 milioane de spectatori pe YouTube, dintre care 3,2 milioane pentru semifinalele organizate pe 9 şi respectiv 11 mai.
Eurovisionul a fost urmărit şi pe TikTok de 4,8 milioane de persoane, iar clipurile video cu haştagul #Eurovision au adunat nu mai puţin de 4,8 miliarde de vizionări în perioada 30 aprilie – 15 mai, conform AFP.
În premieră la ediţia din acest an, persoanele care nu locuiesc în una dintre cele 37 de ţări participante au putut vota pentru concurentul preferat. Astfel au fost înregistrate voturi provenite din peste 100 de ţări neparticipante la concurs, printre care SUA, Canada, Kosovo, Luxemburg sau Noua Zeelandă.Agerpres

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru Capitală, vineri se așteaptă condiții meteorologice instabile în București, cu ploi și vânt.
Astfel, până vineri la ora 23.00, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50-60 km/h.
Temperatura maximă va fi de 25-26 de grade.
(sursa: Mediafax)