Connect with us

EVENIMENT

1 Mai – Ziua internaţională a muncii. Cum a apărut sărbătoarea. Semnificații

Publicat

La 1 mai este sărbătorită anual, în peste 90 de ţări din întreaga lume, Ziua internaţională a muncii, cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor.

Această zi reprezintă un tribut adus muncitorilor din întreaga lume pentru sacrificiile lor în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice, potrivit https://leagueofindia.com/.

Ziua de 1 Mai este zi nelucrătoare în cele mai multe state, între care şi România. În multe alte ţări, însă, Ziua internaţională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele mai multor categorii profesionale de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.

În 1884, în cadrul Convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (mai târziu, Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore sau săptămâna de lucru să aibă 48 de ore. Muncitorii aveau dreptul doar la o singură zi de odihnă pe săptămână, arată www.calagenda.fr. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că aceasta va fi susţinută de greve şi demonstraţii.

Muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au organizat manifestaţii în ziua de 1 mai 1886, pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat aproximativ 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 erau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi. În 1889, revendicările muncitorilor americani au ajuns în Franţa.

La 20 iulie 1889, cu prilejul primului Congres al Internaţionalei a II-a, întrunit la Paris, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago, dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore, se arată pe https://maitron.fr/. Între 1890 şi 1891 au avut loc manifestaţii în SUA şi în mai multe ţări europene.

Ziua internaţională a muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual, oficial, la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles. De atunci, an de an, la 1 Mai, muncitorii au avut prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă şi la salarii decente, potrivit http://indiatoday.intoday.in/.

În SUA, această zi se sărbătoreşte în prima zi de luni a lunii septembrie. În 1894, preşedintele american Grover Cleveland (1885-1889; 1893-1897), îngrijorat de ameninţarea politică a acestei sărbători create de socialişti, a decretat marcarea evenimentului în această zi. Preşedintele Dwight D. Eisenhower (1953-1961) a continuat aceeaşi politică, declarând această zi drept Ziua loialităţii în SUA, potrivit https://yeu.ca/. Canada sărbătoreşte, de asemenea, Ziua muncii în prima zi de luni a lunii septembrie, conform www.thecanadianencyclopedia.ca.

Ziua de 1 Mai a fost marcată, în România, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti. În 1945, la Bucureşti, au avut loc primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971. Astăzi, această zi este sărbătorită prin concerte, ieşiri la iarbă verde sau diverse activităţi festive, etc.

sursa: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

O femeie din Alba care a mers la un schimb valutar a fost cercetată penal timp de un an. Putea să scape de dosar în doar zece zile

Publicat

o femeie din alba care a mers la un schimb

O femeie din Alba care a mers la un schimb valutar a fost cercetată penal un an. Motivul? A primit prea mulți bani, dintr-o eroare a casierei. Însă, dacă restituia banii nu mai ajungea în atenția poliției. Avea la dispoziție zece zile pentru a face acest lucru. 

Drept urmare, timp de un an a fost cercetată penal de anchetatorii din Blaj.

În data de 18 aprilie 2024, procurorii au cerut ca dosarul să fie închis, iar judecătorii au trebuit să ia o decizie.

Este vorba despre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fostul viceprimar din Alba Iulia, Voicu Paul a plecat de la PNL la PSD. Poză de grup cu Voicu Vușcan și alți social democrați

Publicat

fostul viceprimar din alba iulia, voicu paul a plecat de

Unul dintre cei mai vechi liberali din Alba Iulia, Voicu Paul a trecut la PSD. Voicu Paul a fost viceprimar cu atribuții de primar pentru o perioadă la Primăria Alba Iulia. 

De asemenea a fost candidatul PNL Alba Iulia pentru funcția de primar, în 2020. Atunci a pierdut alegerile în fața lui Gabriel Pleșa. 

După ce a pierdut alegerile pentru fotoliul de primar, Voicu Paul a fost numit șef la APA CTTA Alba Iulia.

Anunțul a fost făcut de candidatul PSD Alba Iulia, Voicu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujul „în verde”. Noile spații pietonale și parcuri, magnet pentru clujeni

Publicat

cluj3.jpg

Weekendul și vremea frumoasă i-au scos din casă pe clujeni, care s-au îndreptat spre noile parcuri și pietonale amenajate de Primărie.

Clujenii se bucură de vremea caldă în aer liber, iar principalele atracții sunt zonele recent reamenajate. Fie că vorbim de malurile Someșului, de spațiile pietonale din centru sau de Parcul Feroviarilor, noile spații verzi sunt „magnet” pentru localnici.

Clujul, îmbrăcat în „verde”

Cu ocazia sărbătorii de Florii,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Când ar putea fi gata parcarea etajată care se construiește pe fostul bloc ”Turturica” din Alba Iulia. Ce spune primarul

Publicat

video: când ar putea fi gata parcarea etajată care se

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a precizat o perioadă de timp, în care parcarea ce se va face pe fostul bloc ”Turturica” ar putea fi gata. 

Acesta a precizat perioada de timp în care constructorii vor să termine clădirea. Declarația a fost făcută într-un interviu la alba24.ro, alături de Claudiu Makkai. Vezi mai jos ce a spus Gabriel Pleșa despre parcarea care ar urma să se numească ”Arnsberg” și când ar putea fi gata. 

Este vorba despre o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe