Connect with us

ACTUALITATE

10.000 de angajaţi sunt omişi de la creşterea salariului minim garantat în industria alimentară

Publicat

salarii bani lei teancuri.jpg

Proiectul legii privind majorarea salariului minim în industria alimentară şi agricultură, la 3.000 de lei/brut, face o mare nedreptate angajaţilor din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi celor din domeniul pisciculturii, deoarece aceştia nu vor beneficia de prevederile legislative, atenţionează reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

„Impunerea unui salariu minim garantat în industria alimentară şi agricultură a fost una din măsurile solicitate de sindicatele şi patronatele din cele două sectoare. Faptul că Guvernul a decis să sprijine proiectul de lege privind stabilirea unui salariu minim garantat de 3.000 de lei brut în cele două ramuri, prin includerea lui în programul guvernamental „Sprijin pentru România” a fost o decizie pe care noi am salutat-o, mai ales că pe această temă am avut şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă care ne-a promis tot sprijinul pentru urgentarea adoptării legii.

Legea a trecut de Camera Deputaţilor, for decizional, urmând să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. Din păcate însă, în forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajaţilor din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţilor din domeniul pisciculturii deoarece aceştia nu vor beneficia de prevederile legii. Este vorba despre circa 10.000 de angajaţi care s-au trezit că, deşi activează în industria alimentară şi agricultură, au fost excluşi de la prevederile viitoarei legi”, precizează sursa citată.

Sindicaliştii din industria alimentară susţin că „deocamdată, alegem să credem că este vorba doar despre o eroare şi cerem Guvernului o rezolvare rapidă, prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă săptămâna viitoare, astfel încât şi angajaţii din sectoarele menţionate să beneficieze de majorarea salariului minim brut garantat, începând cu data de 1 mai”.

„Problema este generată de faptul că sectorul Industria Alimentară al Băuturilor şi Tutunului înseamnă activitatea în două coduri CAEN: 10 şi 11. La codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea şi conservarea cărnii, a peştelui, crustaceelor şi moluştelor, precum şi fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, adică pentru angajaţii din domeniile incluse în codul CAEN 10.

La codul CAEN 11 figurează:

La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe şi legume, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) şi a berii (cod CAEN 1105). Cum proiectul nu face referire la aceste activităţi, angajaţii din aceste sectoare, deşi sunt asimilaţi industriei alimentare, nu pot beneficia de creşterea salariului. Pe de altă parte, trebuie spus că, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluşi şi angajaţii din domeniul pisciculturii, deşi domeniul figurează în codul CAEN 10″, subliniază reprezentanţii Sindalimenta.

În acest context, sindicaliştii solicită Guvernului României „îndreptarea cât mai rapidă a greşelii, în caz contrar, vom începe demersurile pentru a convinge Executivul să facă modificările necesare”, prin declanşarea unor acţiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului.

„Totodată, suntem decişi ca în cazul în care problema nu se va rezolva în regim de urgenţă pentru ca ea să fie aplicată unitar, vom înştiinţa organizaţiile europene şi internaţionale la care Sindalimenta este afiliată. Dacă va fi nevoie, o delegaţie a Federaţiei Sindalimenta se va deplasa la Bruxelles şi Geneva pentru a ne apăra drepturile. Suntem mai decişi ca niciodată să nu ne mai lăsăm umiliţi de politicienii români, aşa cum au făcut-o în repetate rânduri.

Sectorul industriei alimentare

Le reamintim că vorbim despre sectorul industriei alimentare, a băuturilor şi tutunului, un domeniu strategic pentru orice ţară care se respecta, dar ignorat în România de ani de zile, în ciuda apelurilor noastre repetate de a găsi soluţii la problemele cu care acesta se confruntă. Vorbim în primul rând de lipsa cronică de personal calificat generată de salariile foarte mici, cele mai multe la limita salariului minim pe economie.

Demersurile noastre pentru iniţierea acestei legi care să stabilească un salariu minim garantat de 3.000 de lei brut, au pornit de la necesitatea fidelizării forţei de muncă şi de la dorinţa de a-i determina pe românii plecaţi peste hotare să se întoarcă acasă, mai ales dacă vorbim despre mâna de lucru calificată. În situaţia de faţă, prin omiterea intenţionată sau din greşeală a unor angajaţi care să beneficieze de aceste măsuri, se pare că întreaga clasă doreşte altceva”, a afirmat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32 de ani, este căutată de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Popa Ileana s-ar fi deplasat pe teritoriul Turciei, însă nu există date concrete în acest sens, iar familia încearcă să o găsească.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători

Publicat

măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de

Publicitate

În perioada 13 – 14 mai 2025, la nivel național, polițiștii Direcției de Poliție Transporturi au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate efectuate verificări în 481 de stații de cale ferată și 554 de trenuri de călători, fiind legitimate 3.873 de persoane.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 39 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Sunați la 112, dacă aveți informații

Publicat

un bărbat de 39 de ani, din municipiul botoșani, este

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 39 de ani, din municipiul Botoșani, care astăzi dimineață, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu a putut fi contactat de familie.

Olaru Petru Iulian are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 85 de kg, ochi calrui, păr șaten.

Vestimentația cunoscută: Tricou verde, pantaloni de culoare închisă.

Rugăm cetățenii care…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Lacrimi, rugăciuni și dor: Paștele Blajinilor, la Stăuceni. Zeci de botoșăneni s-au rugat pentru cei trecuți în veșnicie. „Parcă o aud pe mama cum mă strigă din poartă”

Publicat

video lacrimi, rugăciuni și dor: paștele blajinilor, la stăuceni. zeci

Publicitate

Sub o ploaie rece și stăruitoare, care părea să spele durerea și dorul adunate în suflete, Paștele Blajinilor a adunat la Stăuceni zeci de fii ai satului – unii rămași acasă, alții întorși din colțuri îndepărtate ale țării sau chiar de peste hotare. Cu toții au venit să-și cinstească rădăcinile și să-și îmbrățișeze amintirile la mormintele celor plecați la Domnul.

Ziua a început în liniștea cimitirului, unde bisericuța cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe