Connect with us

ACTUALITATE

10 septembrie: Ziua mondială pentru prevenirea suicidului. Un caz la fiecare 40 de secunde, la nivel mondial

Publicat

Un caz de suicid, la fiecare 40 de secunde, la nivel mondial este statistica sumbră realizată de Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului. În fiecare an peste 800.000 de persoane își pun capăt zilelor, sucicidul fiind printre primele 20 de cazuri de deces.

Data de 10 septembrie marchează în fiecare an, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului. Ziua este marcată cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la gravitatea acestui fenomen, dar şi pentru a promova o serie de măsuri de prevenire pentru a-l combate.

Numărul celor care au tentative de suicid este, însă, de până la 25 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că mult mai multe persoane au fost pe cale să comită un act suicidar sau au trăit în preajma unei astfel de persoane, transmit jurnaliștii de la Agerpres.

Se estimează că pentru fiecare viaţă pierdută ca urmare a suicidului, alte 135 de persoane sunt afectate, ceea ce duce la o cifră de circa 108 milioane de persoane afectate de comportamentul suicidar în fiecare an. Comportamentul suicidar cuprinde nu doar suicidul propriu-zis, ci şi gândurile sau tentativele suicidare.

Tema ediţiei din 2019 a acestei zile, ”Working Together to Prevent Suicide”, îndeamnă la o colaborare a întregii comunităţi pentru prevenirea suicidului. Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului aminteşte faptul că un simplu minut acordat unei persoane cu o astfel de problemă îi poate schimba acesteia cursul vieţii.

Deseori, oamenii au o retincenţă în a interveni în astfel de situaţii, din diferite motive, inclusiv de teamă că nu vor şti cum să abordeze o persoană care se confruntă cu gânduri suicidare, dar specialiştii ne asigură că nu există o formulă standard, iar empatia, compasiunea şi chiar simpla dorinţă de a ajuta sunt elemente-cheie în prevenirea unei tragedii.

De asemenea, mulţi se confruntă cu teama de a nu înrăutăţi situaţia, gândindu-se că simpla abordare a acestei chestiuni poate influenţa negativ persoanele vulnerabile, conducându-le chiar către comiterea suicidului. Studiile, însă, dovedesc contrariul, şi anume aceea că oferirea sprijinului şi simpla disponibilitate de a asculta problemele celuilalt reduc stresul şi în niciun caz nu îl exacerbează.

De asemenea, o atenţie deosebită trebuie acordată celor care prezintă simptome alarmante, cum ar fi: lipsă de speranţă, furie necontrolată, dorinţă de răzbunare, acţiuni nesăbuite sau foarte riscante, consum abuziv de alcool sau de droguri, anxietate, insomnii sau schimbări bruşte de dispoziţie.

Mulţi dintre cei care au avut tentative de suicid mărturisesc că în momentele de disperare, când nu mai vedeau altă soluţie decât aceea de a-şi lua viaţa, ar fi avut nevoie de implicarea unui apropiat, ar fi avut nevoie ca cineva să le vadă suferinţa şi să-şi ofere sprijinul.

De multe ori, însă, nici măcar nu au fost întrebaţi dacă au vreo problemă sau dacă ar avea nevoie de ajutor. Tocmai de aceea, pentru că au trecut prin astfel de stări, aceste persoane îşi oferă astăzi sprijinul, desfăşurând, totodată, activităţi de prevenire a suicidului.

Iniţiată în anul 2003, de către Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată printr-o serie de evenimente, conferinţe, campanii şi activităţi publice, menite să atragă atenţia asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură.

Pentru organizarea acestora, Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului necesită sprijinul instituţiilor de stat, al agenţiilor guvernamentale, al organizaţiilor non-guvernamentale, al asociaţiilor naţionale şi internaţionale, al comunităţilor locale, al cercetătorilor, al medicilor şi al voluntarilor. AGERPRES

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Grenadă descoperită în gospodăria unui localnic din Buimăceni, comuna Albești

Publicat

foto: grenadă descoperită în gospodăria unui localnic din buimăceni, comuna

Publicitate

O grenadă de mână defensivă a fost descoperită, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Buimăceni, în timpul executării unor lucrări pentru rețeaua de aducțiune a apei.

Proprietarul a anunțat imediat autoritățile, iar echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit de urgență. Pirotehnicienii au constatat faptul că grenada de mână defensivă, rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, reprezenta un real pericol, putând…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poale-n brâu și alivenci preparate în Botoșani și vândute la Târgul de Florii, organizat în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Publicat

poale n brâu și alivenci preparate în botoșani și vândute la

Publicitate

Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea MADR.

Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție, șoferi! Polițiștii rutieri, prezenți zilnic în trafic cu radarele din dotare. ROADPOL – SPEED – Săptămână dedicată combaterii vitezei excesive în trafic

Publicat

atenție, șoferi! polițiștii rutieri, prezenți zilnic în trafic cu radarele

Publicitate

În perioada 7 – 13 aprilie 2025, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Poliției Române, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, împreună cu celelalte subunități de profil, acționează pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive.

Activitățile sunt desfășurate conform Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Laptopiada” din județul fără apă curentă. Cum se aruncă degeaba zeci de mii de euro pe laptopuri și internet pentru consilierii județeni din Botoșani

Publicat

„laptopiada” din județul fără apă curentă. cum se aruncă degeaba

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a cheltuit aproximativ 55.000 de euro pe laptopuri și abonamente de internet pentru consilierii județeni. Majoritatea acestora nu au fost utilizate la nicio ședință de aleși, mulți dintre ei antreprenori care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive, scrie ADEVĂRUL.

Consiliul Județean (CJ) Botoșani practică o adevărată „laptopiadă” de aproximativ patru ani. Sau pentru a explica mai bine fenomenul putem preciza că din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe