Connect with us

EVENIMENT

12 focare noi de pestă porcină descoperite în judeţul Bihor

Publicat

Specialiştii veterinari au identificat, recent, 12 focare noi de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici în nouă localităţi, a informat, marţi, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.

Cele 12 focare noi au fost confirmate în baza buletinelor de analiză emise de laboratoare naţionale acreditate pentru diagnosticul PPA, în perioada 22 septembrie 2021- 12 noiembrie 2021, în judeţul Bihor. În acest timp, ca urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii, desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse 10 focare de PPA.

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici în judeţul Bihor este, în prezent, de 10, fiind afectate 9 localităţi: Cociuba Mare (comuna Cociuba Mare), Telechiu (comuna Ţeţchea), Salonta (municipiul Salonta), Urvind (comuna Lugaşu de jos), Leş (comuna Nojorid), Marghita (municipiu Marghita), Şerghiş (comuna Vârciorog) şi Călacea (comuna Olcea).

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă a fost diagnosticat un caz nou, în fondul de vânătoare FV59 Finiş – fond anterior afectat, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, fiind neschimbat de 19 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Conducerea DSVSA informează că angajaţii instituţiei au procesat şi finalizat prin despăgubire toate dosarele depuse în cursul anului 2021.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

„DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Publicat

whatsapp image 2025 05 20 at 15.25.41 scaled e1747744006814.jpeg

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.

„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Publicat

sfinții constantin și elena 2025. tradiții și superstiții în 21

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.

Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

Publicat

whatsapp image 2025 05 20 at 13.28.19.jpeg

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.

Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noua carte de identitate simplă, disponibilă la Cluj. DJEP Cluj preia, de astăzi, cereri pentru eliberarea ei

Publicat

cartolina djep.png

De astăzi, în județul Cluj, sunt disponibile și cărțile de identitate simple, fără cip, pentru cei care nu doresc documente electronice. Acestea se eliberează contra cost, spre deosebire de cărțile de identitate cu cip, și pot fi obținute pe baza unei cereri la serviciul de evidență a populației.

Consiliul Județean Cluj informează că, începând cu data de 20 mai 2025, la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și a serviciilor publice…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe