EVENIMENT
14.000 doze de vaccin Moderna ajung miercuri pe cale terestră la București
Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge miercuri la Institutul „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman. Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Sursa: Mediafax
EVENIMENT
FOTO: ACCIDENT rutier grav la Șard. Bărbat lovit de o mașină, pe drumul național DN 74. Trafic îngreunat
Un accident rutier grav s-a produs miercuri dimineața pe drumul național DN 74, pe raza localității Șard. Un bărbat a fost lovit de un autoturism.
Potrivit IPJ Alba, traficul rutier este îngreunat pe raza localității Șard, din cauza unui accident rutier.
Un bărbat ar fi fost surprins și accidentat de un autoturism. Bărbatul a suferit leziuni corporale, fiindu-i acordate îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ANM anunță că urmează patru săptămâni mai reci decât normalul perioadei, cu temperaturi scăzute în toate regiunile țării, dar mai ales în sud-vest. Precipitațiile vor fi abundente în prima săptămână, în special la munte, apoi vor scădea semnificativ. La jumătatea lui decembrie, acestea vor reveni.
Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Se schimbă vremea în toată țara. Atenționare meteo de ninsori, ploi și vânt puternic în Alba și alte județe, până sâmbătă noaptea
Se schimbă vremea în toată țara. Începând de miercuri dimineața până sâmbătă noaptea, în țară sunt așteptate ploi moderate, ninsori la munte și intensificări ale vântului.
De asemenea, zona montană a județului Alba se află miercuri sub avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului.
Potrivit ANM, în perioada 20 noiembrie, ora 10:00 – 23 noiembrie, ora 20:00, în țară sunt așteptateprecipitații…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Un bărbat din Alba care și-a bătut cu sălbăticie iubita, trimis în judecată. Femeia lovită cu pumnii, picioarele și un topor
Cazurile de violență în familie sunt de cele mai multe ori atribuite consumului de alcool. Este și un caz care a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Alba Iulia. Recent, în data de 18 noiembrie 2024, magistrații au dispus începerea judecății unui bărbat care și-a bătut cu sălbăticie concubina.
Deși fapta s-a petrecut la începutul anului 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră…
Citește mai mult pe Alba24.ro