EVENIMENT
15 august: Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții de Sfântă Marie Mare

Una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creștine este Adormirea Maicii Domnului, iar creștinii ortodocși și catolici o serbează în data de 15 august a fiecărui an. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor ca Sfânta Marie Mare sau Sântămăria Mare.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.
În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment.
Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor
Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol. De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor.
Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său. Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.
Salvatoarea sufletelor din iad
Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.
Ce spune tradiția
Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de 15 august femeile mergeau la biserică unde împărţeau struguri, prune sau faguri cu miere. După ce se împărţeau fructele, femeile mergeau la cimitir pentru a tămâia mormintele. Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.
De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi. Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.
În trecut în data de 15 august se deschidea în satul tradiţional un important sezon al nunţilor
Pe de altă parte, în trecut în data de 15 august se deschidea în satul tradiţional un important sezon al nunţilor care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă iar perioada dintre cele două Sântămării era considerată timp optim pentru semănăturile de toamnă.
Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.
În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.
Peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica
În România, peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica joi, dintre care 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi. Dintre aceştia 1.398.464 poartă numele de Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 de Marinela şi 31.149 de Mioara. Mai există şi 25.947 femei care poartă numele de Marina, 25.447 de Marilena, 10.834 de Mărioara, 1.685 de Măriuca şi 162 de Măria.
Pe de altă parte, din numărul total de bărbaţi care îşi serbează onomastica joi, un număr de 310.751 poartă numele de Marian, 102.620 de Marin şi 3.332 de Marinică.
sursa: alba24.ro
EVENIMENT
LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 530 de posturi în Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni și alte localități din județ. Oferta prin AJOFM

Locuri de muncă în Alba: Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 1 aprilie. Sunt vacante 530 de posturi în județul Alba, în mai multe domenii.
AICI: ADAUGĂ ANUNȚ ANGAJARE
Angajator – post vacant – nr. locuri – telefon mobil
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clădirea direcției de impozite și taxe a Municipiului Alba Iulia, păzită cu echipe de intervenție și monitorizată video

Clădirea de taxe și impozite din Alba Iulia va avea un sistem modern de supraveghere video și alarmă, conectat la un dispecerat și o echipă de intervenție nonstop, din 1 aprilie 2025.
Această măsură ajută la protejarea instituției și face parte dintr-un efort de modernizare și siguranță, realizat împreună cu Poliția Locală.
„Clădirea Direcției Venituri (impozite și taxe) a Municipiului Alba Iulia va fi monitorizată și cu ajutorul unui sistem performant de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Lara Enache, asistenta medicală de la Spitalul Județean Cluj-Napoca, vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.
Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își împarte viața între grijă pentru pacienți și pasiunea pentru poezie. După zile pline în Ambulatoriul de Chirurgie Generală, își găsește liniștea în versuri.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Biletele pentru meciul Farul Constanța – Unirea Alba Iulia din sferturile de finală ale Cupei României, la prețuri de FCSB – Lyon

Biletele pentru meciul Farul Constanța – Unirea Alba Iulia din sferturile de finală ale Cupei României au prețuri asemănătoare cu cele pentru manșa tur FCSB – Olympique Lyon, din optimile Europa League.
Meciul din sferturile de finală ale Cupei României, între Farul Constanța și CSM Unirea Alba Iulia se va juca marți, 1 aprilie, de la ora 19:30, pe stadionul central din cadrul Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi.
„Prețul biletelor pentru acest meci este următorul: 100 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro