Connect with us

EVENIMENT

15 august: Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții de Sfântă Marie Mare

Publicat

Una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creștine este Adormirea Maicii Domnului, iar creștinii ortodocși și catolici o serbează în data de 15 august a fiecărui an. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor ca Sfânta Marie Mare sau Sântămăria Mare.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

În scrierile părinţilor orientali se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. De asemenea, se spune că apostolii aflaţi în acel moment în zone diferite ale lumii au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment.

Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor

Deoarece Apostolul Toma nu a putut fi prezent la înmormântare, când a ajuns după 3 zile acesta a cerut să fie deschis mormântul pentru a putea săruta mâinile Născătoarei, dar intrând el a găsit mormântul gol. De-a lungul timpului în cuvântările Părinţilor Bisericii s-a afirmat faptul că Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţa Cerurilor.

Pe de altă parte, tradiţia mai spune că după ce şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, de a duce credinţa pe Muntele Athos, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său. Această cerere i-a fost îndeplinită şi astfel a fost săvârşită şi dorinţa creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus puteziciunii şi să fie luat la cer.

Salvatoarea sufletelor din iad

Tot tradiţia spune că înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

Ce spune tradiția

Tradiţia spune că în dimineaţa zilei de 15 august femeile mergeau la biserică unde împărţeau struguri, prune sau faguri cu miere. După ce se împărţeau fructele, femeile mergeau la cimitir pentru a tămâia mormintele. Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi. Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.

În trecut în data de 15 august se deschidea în satul tradiţional un important sezon al nunţilor

Pe de altă parte, în trecut în data de 15 august se deschidea în satul tradiţional un important sezon al nunţilor care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă iar perioada dintre cele două Sântămării era considerată timp optim pentru semănăturile de toamnă.

Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

Peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica

În România, peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica joi, dintre care 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi. Dintre aceştia 1.398.464 poartă numele de Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 de Marinela şi 31.149 de Mioara. Mai există şi 25.947 femei care poartă numele de Marina, 25.447 de Marilena, 10.834 de Mărioara, 1.685 de Măriuca şi 162 de Măria.

Pe de altă parte, din numărul total de bărbaţi care îşi serbează onomastica joi, un număr de 310.751 poartă numele de Marian, 102.620 de Marin şi 3.332 de Marinică.

sursa: alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Elena Udrea, eliberată condiționat din închisoare. Decizie la Judecătoria Ploiești. Procurorii au timp trei zile să facă apel

Publicat

elena udrea, eliberată condiționat din închisoare. decizie la judecătoria ploiești.

Elena Udrea ar putea scăpa din închisoare. Magistrații Judecătoriei Ploiești au dispus eliberarea condiționată din Penitenciarul de Femei Ploieşti, Târgşorul Nou.

Decizia din data de 1 iulie 2025 poate fi atacată în termen de trei zile  de la comunicare, de către procurori. 

Udrea, fost ministru al Turismului se află în executarea unei pedepse privative de libertate, de șase ani, după ce a fost condamnată în dosarul ”Gala Bute”.

”(…) admite cererea de liberare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Realizatorul de film Dan Curean, la „Clujăreală”: Niciodată n-am știut să zic nu PROVOCĂRILOR. Și nici nu mi-a părut rău

Publicat

curean 3 e1751355941668.jpg

„Nu mi-am propus niciodată nimic. Doar n-am știut să zic nu.” Așa și-ar putea rezuma Dan Curean, regizorul care a revoluționat documentarul românesc, cariera care a traversat peste trei decenii de presă, televiziune, creație publicitară și documentar de autor. Într-un dialog dens și emoționant la podcastul „Clujăreala”, unul dintre realizatorii emisiunii „Natură și Aventură” rememorează pașii care l-au purtat de la developat fotografii în gimnaziu, până pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din Alba rănit după ce s-a răsturnat cu un ATV. Cum s-a produs accidentul

Publicat

masina politia fb politia romana.jpg

Un tânăr din Alba a fost rănit într-un accident petrecut luni seara, pe un teren viran din Apuseni. Acesta conducea un ATV.

Potrivit IPJ Alba, luni, 30 iunie, în jurul orei 23.15, polițiștii din Abrud au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, în locul denumit ,,Fața Negrilesei”, un ATV s-ar fi răsturnat.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un tânăr de 25 de ani, din localitatea Mogoș, în timp ce conducea un ATV, pe un teren viran,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate remarcabile la Bacalaureat pentru absolvenții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Câte note de 10 au fost

Publicat

rezultate remarcabile la bacalaureat pentru absolvenții colegiului militar „mihai viteazul”

Toți absolvenții promoției 2025 „Regina Maria – 150” au promovat examenul național de Bacalaureat, marcând al 13-lea an consecutiv cu promovare 100% la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Dintre aceștia, 75 au obținut medii peste 9 în acest an.

Astfel, toți cei 106 absolvenți ai promoției 2025 au promovat examenul, 75 dintre aceștia obținând medii cuprinse între 9,85 și 9, iar 24 de note sunt de 10.

Vezi și TOP LICEE în ALBA după rezultate finale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe