EVENIMENT
15 martie: Postul Paștelui, cel mai lung și aspru post din an. Ce nu ai voie să faci în Postul Mare

Potrivit credinței populare, Postul Paștelui este împărțit în două perioade: postul Păresimilor și postul Paștelui.
În acest an, Postul Paștelui 2021 începe pe data de 15 martie și se încheie pe 1 mai, deoarece pe 2 mai se serbează Paștele 2021.
În anul 2021, Paştele ortodox pică pe 2 mai, în timp ce Paştele catolic pică pe 4 aprilie. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 01 mai.
Postul de 40 de zile se încheie vineri, 23 aprilie, înainte de Sâmbăta lui Lazăr (24 aprilie). Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte, scrie doxologia.ro. Urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspu de postire.
Vezi și Calendar Ortodox MARTIE 2021: Toate sărbătorile religioase importante din prima lună a primăverii, din Calendarul Bisericesc
Pe lângă cele 40 de zile de post, se mai adaugă opt zile atribuite Postului Mare.
Postul Mare: Lăsata secului la carne și la brânză
Duminică, pe 7 martie 2021, este lăsata secului de carne. Timp de încă o săptămână de acum, creștinii mai au voie să consume brânză. Duminică, 14 martie 2021, este lăsata secului de brânză, iar din 15 martie începe perioada postului Paștelui.
La o săptămână, pe 22 martie, este și lăsatul secului de lactate, astfel că, în postul Paștelui nu se consumă brânză și nici lapte.
Ce nu ai voie să mănânci în Postul Paștelui
În postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimentele interzise precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.
Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește.
Zilele când au loc dezlegări la pește
- În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie;
- De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.
Când se ține post negru în Postul Paștelui
Spre deosebire de Postul Craciunului care este mai bland si are multe dezlegari la peste, Postul Pastelui este mult mai aspru. Zîlele în care se da dezlegare la pește sunt 25 martie (Buna Vestire) si duminica, 25 aprilie (Intrarea Domnului in Ierusalim – Floriile).
Mai mult, în Saptamana Mare se mănâncă numai seara, pâine și apa. Iar în Vinerea Mare se tine post negru.
Ce nu este permis în Postul Paștelui 2021
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral.
Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.
Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează
Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
EVENIMENT
Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Inițiativă legislativă, la Senat

Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Parlamentarii propun introducerea în Codul rutier a unor reglementări privind parcările publice și private, în prezent dispersate în mai multe acte normative. Astfel, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 definește clar parcările publice și private.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4) și a art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.
”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.
Rareș Bogdan:…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dosarul Mineriada: Iliescu, Roman, Miron Cozma, Sârbu și Voiculescu, trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și mai mulți generali de armată au fost trimiși în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.
Aceștia sunt acuzați că au conceput și orchestrat un atac sistematic și generalizat împotriva populației civile din București, folosind forțe ale Ministerului de Interne, ale Armatei, ale SRI, dar și peste 10.000 de mineri și muncitori aduși din alte zone ale țării.
Ministerul Public…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clauză abuzivă dintr-un contract de credit la Exim Bank, dovedită în instanță. Proces la Tribunalul Alba pentru un comision

Un proces are loc la Tribunalul Alba între doi soți care au luat un credit de nevoi personale și banca care le-a oferit banii. Dosarul se judecă în apel, după ce instanța de fond le-a dat dreptate debitorilor.
Mai exact, cei doi au acuzat o clauză abuzivă din contractul de credit. Este vorba despre ”comisionul de analiză” o taxă extra pe care banca a perceput-o o singură dată la întocmirea contractului de credit.
Banca cu care se judecă cei doi este Exim Banca…
Citește mai mult pe Alba24.ro