Connect with us

EVENIMENT

15 noiembrie 2022. Populaţia mondială depăşeşte 8 miliarde de locuitori

Publicat

multime de oameni bun.jpg

Populaţia mondială a depășit marţi, 8 miliarde de locuitori, conform estimării oficiale a Naţiunilor Unite, care vede în aceasta „o piatră de hotar importantă în dezvoltarea umană” şi o reamintire, în plină conferinţă privind schimbările climatice COP27, a „responsabilităţii noastre comune de a avea grijă de planeta noastră”, relatează France Presse.

Pentru ONU, „această sporire fără precedent” – în condiţiile în care în 1950 timp planeta avea 2,5 miliarde de locuitori – este rezultatul „creşterii progresive a duratei de viaţă datorită progreselor înregistrate în materie de sănătate publică, nutriţie, igienă personală şi medicină”.

Dar creşterea demografică ridică şi provocări serioase pentru ţările cele mai sărace, unde aceasta se concentrează cel mai mult.

În timp ce Pământul număra mai puţin de un miliard de locuitori până în anii 1800, populaţia a crescut de la 7 la 8 miliarde în doar 12 ani.

Un semn al încetinirii demografice, va dura aproximativ cincisprezece ani pentru a ajunge la 9 miliarde în 2037. ONU proiectează un „vârf” de 10,4 miliarde în anii 2080 şi o stagnare până la sfârşitul secolului.

15 noiembrie 2022. Populaţia mondială depăşeşte 8 miliarde de locuitori. Pragul de 8 miliarde este depăşit în plină desfăşurare a conferinţei mondiale asupra climei, COP27

Pragul de 8 miliarde este depăşit în plină desfăşurare a conferinţei mondiale asupra climei, COP27, de la Sharm el-Sheikh (Egipt), care subliniază încă o dată dificultatea ţărilor bogate, cele mai responsabile de încălzirea planetei, şi a ţărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face faţă, să se înţeleagă asupra unei reduceri mai ambiţioase a emisiilor de gaze cu efect de seră provenind din activităţile umane.

Cu toate acestea, reaminteşte ONU, „dacă creşterea demografică amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, „ţările unde consumul de resurse materiale şi emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt cele mai ridicate, sunt în general cele în care venitul pe cap de locuitor este cel mai mare şi nu acolo unde populaţia creşte rapid”.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportament decât de numărul nostru”, rezumă pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think-tank-ul Wilson Center.

Şi tocmai în ţările care concentrează o puternică sărăcie creşterea demografică ridică provocări majore.

15 noiembrie 2022. Populaţia mondială depăşeşte 8 miliarde de locuitori. India, o ţară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată din lume în 2023

„Persistenţa unor niveluri ridicate de fertilitate, la originea creşterii rapide a populaţiei, este atât un simptom, cât şi o cauză a progresului lent în materie de dezvoltare”, scrie ONU.

Astfel, India, o ţară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată din lume în 2023 depăşind China, ar trebui să cunoască o explozie a populaţiei sale urbane în următoarele decenii, cu megapolisuri deja suprapopulate şi lipsă de infrastructură esenţială.

În Bombay, aproximativ 40% din populaţie trăieşte în mahalale, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din cocioabe improvizate, dintre care majoritatea nu dispun de apă curentă, electricitate şi canalizare.

Cifrele globale maschează o imensă diversitate demografică. Astfel, mai mult de jumătate din creşterea populaţiei până în 2050 va veni din doar 8 ţări potrivit ONU: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Tanzania.

Şi până la sfârşitul secolului, cele mai populate trei oraşe din lume vor fi africane: Lagos în Nigeria, Kinshasa în RD Congo şi Dar Es Salaam în Tanzania.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cupru Min SA Abrud caută director general și economic. Ce condiții trebuie îndeplinite și cât de motivant ar fi salariul

Publicat

cupru min abrud cumpără anvelope de dimensiuni mari. licitație lansată

Cupru Min SA Abrud, cel mai mare angajator de stat din Apuseni, recrutează directori. Compania trebuie să găsească un director general și unul economic, iar recrutarea trebuie realizată conform guvernanței corporative (sau corporatiste). Salariul este ”motivant”: pleacă de la 5.000 de euro net pe lună. 

Demersul vine după ani întregi de numiri politice în Consiliul de Administrație și la vârful companiei, în posturile de conducere.

Pentru noua procedură, compania din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Finanțare nerambursabilă de peste 14,5 milioane de lei pentru dotarea Ambulatoriului de la Spitalul din Sebeș

Publicat

finanțare nerambursabilă de peste 14,5 milioane de lei pentru dotarea

Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană în valoare de 14.583.059,67 lei pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.

Potrivit primarului Dorin Nistor, obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prețul mediu pe imobiliare la Cluj, la nivelul celor mai scumpe zone din Capitală. Interes tot mai mare pentru restul județului

Publicat

blocuri 7 scaled e1743495884137.jpg

Piața imobiliară din Cluj-Napoca continuă să bată recorduri, cu o creștere de preț de 17% în martie 2025 față de anul trecut, consolidându-și poziția la nivel național. În ciuda scăderii cererii, orașul rămâne în topul vânzărilor la nivel național.

Cluj-Napoca rămâne în centrul atenției pe piața imobiliară, cu prețuri care continuă să crească accelerat. Potrivit lui Dan Niculae, reprezentant Imobiliare.ro Finance, orașul a înregistrat doi ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba, primul județ din țară în care au fost redeschise târgurile de animale. În ce localități sunt și ce animale pot fi vândute

Publicat

expoziție de animale la sebeșel. dsvsa și a dat acordul, cu

Alba a fost primul județ din țară în care s-au redeschis târgurile de animale, a precizat prefectul Nicolae Albu, într-o întâlnire cu administratorii de târguri din județ. Întâlnirea a avut loc marți 8 aprilie 2025. 

Cum Sărbătorile Pascale ”bat la ușă” autoritățile județene au făcut demersuri pentru redeschiderea târgurilor care au fost închise din cauza pestei micilor rumegători. 

În Alba sunt deschise șase târguri de animale în localitățile Câmpeni,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe