Connect with us

EVENIMENT

21 decembrie, SOLSTIȚIUL DE IARNĂ. Cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an

Publicat

Miercuri, 21 decembrie 2022, are loc solstiţiul de iarnă, la ora 23 şi 38 minute, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro. Solstițiul de iarnă este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Va fi cea mai scurtă zi din an.

La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).

Începând de la această dată, până la 21 iunie 2023, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Ce înseamnă solstițiul de iarnă

Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat”. În ziua în care are loc în emisfera nordică, în opoziţie în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară.

În ziua solstiţiului de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului.

Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit „ecliptică”. La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27′ sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În preajma producerii solstiţiului de iarnă, avem şi ultimul curent de meteori al anului, Urside, activ între 13 – 24 decembrie, şi a cărui perioadă maximă de manifestare (5-10 meteori pe oră) este, în acest an în noaptea de 21/22 decembrie, continuând până spre dimineaţă, potrivit calendarului astronomic al Organizaţiei Mondiale de Meteori (IMO – International Meteor Organization). Luna este plină 3%.

Urside este rezultatul particulelor de praf lăsate de cometa Tuttle, descoperită pentru prima dată în 1790, cu perioada de manifestare cuprinsă în fiecare an între 17 şi 26 decembrie. Deşi spectacolul nu este atât de grandios ca în cazul altor curenţi de meteori, uneori se produc adevărate erupţii cu până la 100 de meteori pe oră.

Cei pasionaţi de astfel de evenimente au şanse mai mari de vizionare din locuri întunecate, departe de luminile oraşului.

Solstițiul de iarnă. Superstiții și tradiții la începutul iernii astronomice

Potrivit credinţei populare, în nopţile în care se produce solstiţiul ar înflori feriga, iar cel care veghează şi surprinde acest moment va avea noroc în casă şi în dragoste.

În realitate, feriga este o plantă inferioară care nu înfloreşte şi se înmulţeşte prin spori, potrivit volumului ”Zile şi mituri – calendarul ţăranului român” de Ion Ghinoiu.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din anul 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anume fel.

Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul luminii, potrivit volumului ”Zile şi mituri – calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Inaugurarea oficială a 2 drumuri județene din Cluj. Alin Tișe: Trei comune vor trece într-o altă etapă de dezvoltare

Publicat

maris 4.jpg

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a participat, marți, la inaugurarea oficială a două drumuri județene DJ 107P (DN 1) Gilău – Mărișel – (DN 1R) și DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, alături de primarii din Gilău, Mănăstireni și Mărișel.

”Drumul Gilău-Mărișel, de aproape 45 de km, este unul important pentru județul Cluj. Am realizat 15 poduri, 80 de podețe, 352 de accese în curțile oamenilor, am realizat rigole pe ambele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

18-19 mai: Urban Playfield, în Cetatea din Alba Iulia. Festival urban al sporturilor luate în joacă, pentru cei mici și cei mari

Publicat

18 19 mai: urban playfield, în cetatea din alba iulia. festival

Urban Playfield, în Cetatea din Alba Iulia. Urban Playfield, un festival urban al sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, se va desfășura în wekendul 18-19 mai, în Cetatea din Alba Iulia. 

În cadrul Urban Playfield, participanții vor avea acces la o varietate largă de sporturi și activități care implică mișcarea: volei, tenis, baschet, escaladă, biliard cu piciorul, badminton, roundnet, șah, fotbal, tenis de masă, cornhole și alte surprize pline de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Titularizare 2024: Listele finale, cu posturile scoase la concurs în Alba și în țară, publicate de minister. Calendarul examenului

Publicat

titularizare 2024: listele finale, cu posturile scoase la concurs în

Titularizare 2024: Listele finale, cu posturile scoase la concurs în Alba și în țară, au fost publicate de Ministerul Educației. În Alba, sunt peste 200 de posturi titularizabile, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean.

Candidații se mai pot înscrie la concursul național, până în 17 mai.

Listele cu posturile scoase la concurs au fost actualizate în 29 aprilie.

AICI, listele cu posturi pe județe.

AICI, lista posturi Titularizare 2024 în Alba

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A venit, n-a jucat, și-a luat banii și-a PLECAT. Cine o mai părăsește pe CFR Cluj

Publicat

falco e1708935069959.jpg

„Bursucul” a luat-o încet. În calitate de nou antrenor la CFR Cluj, Dan Petrescu a început epurarea lotului, în perspectiva noului sezon.

După ce a decis că Petar Mamic este primul jucător pe care îl dă afară de la CFR Cluj, acum s-a hotărât și al doilea nume, scrie Spotmedia.

A venit, n-a jucat, și-a luat banii și-a PLECAT. Cine o mai părăsește pe CFR Cluj

Este vorba despre Filippo Falco (32 de ani), un fotbalist cu CV important, dar care nu este pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe