Connect with us

EVENIMENT

21 iunie 2023 – solstițiul de vară: Cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice

Publicat

soare alba24 1000x600.jpg

La 21 iunie, ora 17 şi 58 de minute (ora oficială a României), are loc solstiţiul de vară, când din punct de vedere astronomic începe anotimpul vara. Prima zi de vară este ziua în care ne bucurăm cel mai mult timp de Soare pe parcursul unei zile.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Denumirea de solstiţiu este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”, potrivit sursei citate.

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de Ecuator.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Denumirea de solstiţiu din latinescul „solstitium” înseamnă „soare nemişcat” şi se produc două astfel de fenomene anual: în jurul datei de 21 iunie (cunoscut în mod obişnuit ca solstiţiul de vară, prima zi de vară şi cea mai lungă zi a anului) şi 21 decembrie (cunoscut în mod obişnuit ca solstiţiul de iarnă, prima zi de iarnă şi cea mai scurtă zi, iluminată de Soare, a anului).

Pe de altă parte, un echinocţiu – derivat din latinescul „aequinoctium”, de la aequus (egal) şi nox (noaptea) – este de obicei considerat ca momentul în care Soarele se află deasupra Ecuatorului, iar acest fenomen apare de două ori în fiecare an: în jurul datei de 20 martie (denumit echinocţiul de primăvară, deoarece marchează începutul primăverii în majoritatea culturilor) şi 23 septembrie (numit echinocţiul de toamnă, marcând începutul toamnei).

Tradiții și superstiții

Tradiţia şi superstiţiile privind solstiţiul de vară au rădăcini străvechi, fiindcă cea mai lungă zi (iluminată de Soare) a anului a fost considerată punct de balanţă, de răscruce, de schimbare, o zi a absolutului, înscrisă sub semnul focului, care este simbolul soarelui.

Atotputernicia soarelui de la solstiţiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină.

Din cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstiţiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie – ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

În timp, Noaptea de Sânziene – cum este denumită în folclorul românesc – a devenit o serbare populară, cu caracter tradiţional, ce se desfăşoară diferit în funcţie de ţara respectivă şi chiar de regiunea respectivă. Pentru ţărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credinţa populară, se crede că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după, este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

sursa: Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

LIVE VIDEO: Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, oficiată de PS Cristian Crișan

Publicat

live video: slujba Învierii la catedrala arhiepiscopală majoră „sfânta treime”

Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj este prezentată sâmbătă seara de la ora 23.00.

Este celebrată cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

 

YouTube videoYouTube video Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul mitropolitului Clujului pentru Florin Piersic: Să-i dea Dumnezeu sănătate, să se facă bine

Publicat

lumina scaled.jpeg

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, sâmbătă, un mesaj pentru actorul Florin Piersic, care este internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

”Să-i dea Dumnezeu sănătate să se facă bine, să mai poată merge la Ierusalim”, a spus mitropolitul Clujului.

Florin Piersic își va petrece Paștile în Institutul Inimii.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Dinamo București scoate un egal pe Cluj Arena în fața lui ”U” Cluj, scor 3-3

Publicat

udinamo 4 e1714849380640.jpeg

Dinamo București smulge, sâmbătă seara, un egal pe Cluj Arena în fața ”U” Cluj, scor 3-3, după un meci plin de răsturnări de situație din play-out-ul Superligii de fotbal.

Clujenii au deschis scorul în prima repriză prin Popa în minutul 6, Dinamo a egalat prin Bani în minutul 37, după care a preluat avantajul în repriza a doua, când Milanov a marcat în minutul 48.

”Șepcile roșii” au egalat prin Oancea în minutul 61, după care dinamoviștii au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii

Publicat

superstiții de paște 2024. cum se ciocnesc ouăle în prima,

Superstiții de Paște 2024. Cum se ciocnesc ouăle în prima, a doua și a treia zi de Paște. Tradițiile sărbătorii cuprind ciocnitul ouălor de Paște. Este un obicei după slujba de Înviere, care continuă în cele trei zile de sărbătoare.

Semnificația ouălor de Paște

Ouăle, vopsite în Joia Mare, sunt un simbol al sărbătorii Învierii Domnului.

Potrivit unei legende creștine, Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe