Connect with us

EVENIMENT

21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

În fiecare an, la 21 noiembrie, este marcată Ziua mondială a salutului, fiind un prilej ca oamenii din întreaga lume să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială. Salutul, o formă elementară de acţiune interumană, este un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.

Iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, Ziua mondială a salutului a fost susţinută de personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace precum şi de 180 de ţări, potrivit www.worldhelloday.org. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ca o formă de protest nonviolent la adresa războiului.

Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere şi datează din vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând îşi acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar. În vremea romanilor, salutul „Ave Cezar!” era însoţit şi de strângerea antebraţelor, ca semn de încredere, întrucât braţul neînarmat simboliza pacea şi prietenia. În epoca cavalerilor, domniţele erau salutate cu reverenţe adânci şi sărutul mâinii înmănuşate. În prezent, strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, chiar şi femeile salutându-se, uneori, astfel. Îmbrăţişatul şi sărutul sunt preferate de cei care se cunosc mai bine ori nu s-au văzut de mult.

În lume, forma de salut este influenţată de varietatea de culturi, având diferite semnificaţii. De exemplu, dacă japonezii se înclină, iar britanicii spun doar „bună ziua” şi îşi dau mâna, în Tibet este foarte politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva pentru prima dată. Francezii, în schimb, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji. În timp ce în Botswana, oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng, în Cambodgia, îşi lipesc palmele, ţinându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvântul pentru salut. În Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.

Potrivit etnologilor, în lume sunt vorbite peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: „Konnichi wa” (japoneză), „Jambo” (swahili), „Ni hao” (chineză), „Bonjour” (franceză), „Ciao” (italiană), „Ahoj” (cehă), „Hej” (daneză), „Şalom” (ebraică), „Hallo” (germană), „Olá” (portugheză), „Zdravstvuitie” (rusă), „Al Salaam a alaykum” (arabă), „Merhaba” (turcă). Totuşi, cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”, care este şi formula universală de salut la telefon.

În ţara noastră, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică. În timp ce bucureştenii se salută cu „Bună!”, ardelenii îşi spun „Servus!”, iar în Cluj, Sibiu, Banat, se foloseşte „Ciau!” sau „Ceau!”. Adolescenţii mai folosesc şi formulele de salut: „Salve!”, „Salutare!”, „Salut!”, „Noroc!”, „Pa!”, „Te sărut!” sau „Hi”, „Hello”. De asemenea, sunt folosite şi saluturi religioase precum „Doamne ajută!”, „Domnul cu tine!” sau formule specifice anumitor sărbători creştine precum „Hristos a Înviat!”/ „Adevărat a Înviat!”, rostite din ziua de Paşti şi până în ziua de Înălţare. În ziua Înălţării, ortodocşii se salută cu „Hristos S-a Înălţat!” şi se răspunde „Adevărat S-a Înălţat!”.

Modul corect de a saluta îl învăţăm din Codul bunelor maniere. Astfel, dacă intrăm într-o încăpere salutăm primii, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toţi, iar aceştia trebuie să salute la rândul lor. În orice împrejurare, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără salută întotdeauna prima o femeie mai în vârstă. Este politicos să răspundem oricărui salut, iar strânsul mâinii, la bărbaţi, să se efectueze scurt şi ferm.

Formele de salut, indiferent de zona de pe mapamond unde sunt utilizate, contribuie la ameliorarea relaţiilor interumane şi aduc un plus de culoare vieţii, astfel că în fiecare an la 21 noiembrie, sunt organizate numeroase demonstraţii pentru a sublinia importanţa comunicării în menţinerea păcii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Municipiul Alba Iulia s-a înfrățit cu orașul Edineț din Republica Moldova. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

municipiul alba iulia s a înfrățit cu orașul edineț din republica

Municipiul Alba Iulia s-a înfrățit cu orașul Edineț din Republica Moldova. Semnarea acordului a avut loc la Sala Unirii, duminică, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Acordul de înfrățire a fost semnat de primarul Constantin Cojocaru, viceprimarul Rodelia Vasilcov și viceprimarul Ruslan Reșetnic.

”Acest parteneriat subliniază relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova, bazate pe legăturile de limbă, istorie, cultură și tradiții comune….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat cu afecțiuni psihice din Cluj, devenit agresiv. Polițiștii au fost nevoiți să tragă un foc de avertisment

Publicat

politie 1 e1667205038903.jpg

Duminică, un echipaj SMURD a solicitat intervenția poliției la domiciliul unui bărbat de 34 de ani din comuna Săcuieu, care manifesta un comportament agresiv, amenințând polițiștii cu un cuțit și un topor.

Potrivit autorităților, bărbatul, cunoscut cu afecțiuni psihice, a manifestat un comportament agresiv, fiind solicitat sprijinul polițiștilor.

„La data de 1 decembrie, în jurul orei 13.30, prin apel 112, un echipaj SMURD a solicitat intervenția poliției la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Anunț oficial pentru beneficiari

Publicat

vești proaste pentru românii cu credite. a crescut din nou

Când se plătesc pensiile în decembrie, prin poștă și pe card. Compania Națională „Poșta Română” a anunțat calendarul distribuirii pensiilor pe luna decembrie.

De luni, 2 decembrie, a început distribuirea drepturilor sociale (pensii), potrivit convenției încheiate cu Casa Națională de Pensii Publice.

Până pe 13 decembrie, curierii poștali vor distribui pentru 4,9 milioane de pensionari drepturile de pensie în numerar și/sau taloanele de pensie însoțite de talonul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Document semnat de protopopul Ioan Simu, exponatul lunii decembrie la Muzeul Municipal ”Ioan Raica” din Sebeș

Publicat

document semnat de protopopul ioan simu, exponatul lunii decembrie la

Exponatul lunii decembrie la Muzeul municipal „Ioan Raica” Sebeş este răspunsul protopopului Sebeşului, Ioan Simu, la adresa ministerului cultelor şi artelor din 1 ianuarie 1921.

În contextul existent în primii ani de după Unire, Ministerul Cultelor și Artelor emitea la 1 ianuarie 1921 o adresă către parohiile greco-catolice din România, prin care solicita preoților să răspundă la un chestionar menit să strângă date despre toate parohiile din noile teritorii alipite…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe