Connect with us

EVENIMENT

24 iunie 2023: Cea mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene

Publicat

sanzienele
Arhivă foto

În fiecare an, pe data de 24 iunie, românii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Această sărbătoare reprezintă cea mai mare și spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, coincizând în aceeași zi cu Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Conform tradiției, de Sânziene, timpul devine blând și îngăduitor, iar gândurile oamenilor sunt purtate peste câmpurile și poienile pline de flori, învăluite într-un miros paradisiac.

Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.

Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.

Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Ce ritual trebuie respectat

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna.

Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.

Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Ce sunt sânzienele

Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere.

La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.

În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare.

Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.

Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene.

Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Sânzienele sunt diferite de Iele

Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase.

Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”.

Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.

„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.

sursa: Alba24

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Inaugurarea oficială a 2 drumuri județene din Cluj. Alin Tișe: Trei comune vor trece într-o altă etapă de dezvoltare

Publicat

maris 4.jpg

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a participat, marți, la inaugurarea oficială a două drumuri județene DJ 107P (DN 1) Gilău – Mărișel – (DN 1R) și DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, alături de primarii din Gilău, Mănăstireni și Mărișel.

”Drumul Gilău-Mărișel, de aproape 45 de km, este unul important pentru județul Cluj. Am realizat 15 poduri, 80 de podețe, 352 de accese în curțile oamenilor, am realizat rigole pe ambele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

18-19 mai: Urban Playfield, în Cetatea din Alba Iulia. Festival urban al sporturilor luate în joacă, pentru cei mici și cei mari

Publicat

18 19 mai: urban playfield, în cetatea din alba iulia. festival

Urban Playfield, în Cetatea din Alba Iulia. Urban Playfield, un festival urban al sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari, se va desfășura în wekendul 18-19 mai, în Cetatea din Alba Iulia. 

În cadrul Urban Playfield, participanții vor avea acces la o varietate largă de sporturi și activități care implică mișcarea: volei, tenis, baschet, escaladă, biliard cu piciorul, badminton, roundnet, șah, fotbal, tenis de masă, cornhole și alte surprize pline de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Titularizare 2024: Listele finale, cu posturile scoase la concurs în Alba și în țară, publicate de minister. Calendarul examenului

Publicat

titularizare 2024: listele finale, cu posturile scoase la concurs în

Titularizare 2024: Listele finale, cu posturile scoase la concurs în Alba și în țară, au fost publicate de Ministerul Educației. În Alba, sunt peste 200 de posturi titularizabile, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean.

Candidații se mai pot înscrie la concursul național, până în 17 mai.

Listele cu posturile scoase la concurs au fost actualizate în 29 aprilie.

AICI, listele cu posturi pe județe.

AICI, lista posturi Titularizare 2024 în Alba

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A venit, n-a jucat, și-a luat banii și-a PLECAT. Cine o mai părăsește pe CFR Cluj

Publicat

falco e1708935069959.jpg

„Bursucul” a luat-o încet. În calitate de nou antrenor la CFR Cluj, Dan Petrescu a început epurarea lotului, în perspectiva noului sezon.

După ce a decis că Petar Mamic este primul jucător pe care îl dă afară de la CFR Cluj, acum s-a hotărât și al doilea nume, scrie Spotmedia.

A venit, n-a jucat, și-a luat banii și-a PLECAT. Cine o mai părăsește pe CFR Cluj

Este vorba despre Filippo Falco (32 de ani), un fotbalist cu CV important, dar care nu este pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe