Connect with us

EVENIMENT

24 iunie 2023: Cea mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene

Publicat

sanzienele
Arhivă foto

În fiecare an, pe data de 24 iunie, românii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Această sărbătoare reprezintă cea mai mare și spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, coincizând în aceeași zi cu Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Conform tradiției, de Sânziene, timpul devine blând și îngăduitor, iar gândurile oamenilor sunt purtate peste câmpurile și poienile pline de flori, învăluite într-un miros paradisiac.

Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.

Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.

Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.

Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Ce ritual trebuie respectat

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna.

Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.

Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Ce sunt sânzienele

Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere.

La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.

În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare.

Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.

Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene.

Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Sânzienele sunt diferite de Iele

Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase.

Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”.

Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.

„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.

sursa: Alba24

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Start-Up Nation 4, deblocat: 444 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori. Ce a decis ministrul Economiei

Publicat

startup pixabay.jpg

Programul Start-Up Nation 4 a fost deblocat oficial de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Ministrul Radu Miruță a anunțat că a semnat ordinul de deblocare și că tinerii care au aplicat deja pot merge mai departe spre finanțare.

Problema: prea puțini aplicanți sub 30 de ani

„Inițial, tot proiectul de 444 de milioane de euro era blocat pentru că nu se atinsese pragul minim de 25.000 de aplicanți sub 30 de ani”, a explicat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Polițiștii din Alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. Sistemul de radare e-SIGUR, folosit în zonele cu risc de accidente

Publicat

foto: polițiștii din alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. sistemul

Polițiștii rutieri din Alba acționează sâmbătă, 5 iulie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județ. 

Potrivit IPJ Alba, sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile.

Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Restricții de circulație pe trei drumuri din Alba, pentru desfășurarea competiției sportive Turul Ciclist al Sibiului

Publicat

video: restricții de circulație pe trei drumuri din alba, pentru

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a competiției sportive Turul Ciclistic al Sibiului au fost instituite sâmbătă, 5 iulie, restricții de circulație pe mai multe drumuri din Alba.

Potrivit IPJ Alba, în intervalul orar 10:30 – 12:30 este restricționat traficul pe:

  • DN 14B – Valea Lungă – Blaj
  • DJ 107 – Cergău – Roșia de Secaș
  • DJ 107B – limita județului Sibiu, în zona localității Păuca

Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte restricțiile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două persoane, intoxicate cu monoxid de carbon, la Bobâlna. Pompierii intervin cu două autospeciale și o amubulanță SMURD

Publicat

smurd 2 e1650823607683.jpg

Două persoane au fost găsite inconștiente, cel mai probabil în urma unei intoxicații cu monoxid de carbon, în localitatea Oșorhel din comuna Bobâlna, județul Cluj. La fața locului intervin de urgență pompierii cu două autospeciale și o ambulanță SMURD.

Este posibil să fie solicitat și elicopterul SMURD pentru transportul de urgență al victimelor. Până în acest moment, nu se cunosc mai multe detalii despre starea persoanelor afectate sau despre circumstanțele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe