EVENIMENT
24 iunie 2023: Cea mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene
În fiecare an, pe data de 24 iunie, românii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Această sărbătoare reprezintă cea mai mare și spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, coincizând în aceeași zi cu Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Conform tradiției, de Sânziene, timpul devine blând și îngăduitor, iar gândurile oamenilor sunt purtate peste câmpurile și poienile pline de flori, învăluite într-un miros paradisiac.
Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.
Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.
Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană.
Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.
Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Ce ritual trebuie respectat
Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna.
Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.
Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Ce sunt sânzienele
Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere.
La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.
În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare.
Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.
Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene.
Superstiții și tradiții în noaptea de Sânziene. Sânzienele sunt diferite de Iele
Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase.
Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”.
Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.
„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.
sursa: Alba24
EVENIMENT
Operatorii economici nu trebuie să elibereze bon fiscal la plățile cu cardul. Lege adoptată la Parlament
Operatorii economici nu trebuie să elibereze bon fiscal la plățile cu cardul. Prevederea se regăsește într-un proiect adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 163 de voturi „pentru” şi 51 de abţineri.
Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.1 din OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice…
Citește mai mult pe Alba24.ro
România – Cipru. Echipa națională de fotbal a României joacă luni seara, de la ora 21.45, cu naționala Ciprului, în ultima partidă a tricolorilor din 2024. Este și ultimul meci din această ediție de Liga Națiunilor.
România – Cipru, scor 1-0, în primele 80 de secunde ale meciului. A marcat Bîrligea. A valorificat o pasă primită de la Drăgușin.
Tricolorii au avut o evoluție excelentă în Liga Națiunilor. Au…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)
Președintele Senatului și candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a făcut luni o vizită-fulger la Viena, unde s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Tema principală a dialogului a fost aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
„Am încredere că vom avea în curând susținerea Austriei pentru intrarea deplină a României în Schengen. Finalizăm în aceste zile un proces început cu multă vreme în urmă. Mulțumesc pentru efort…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
România ar putea intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Anunțul premierului Marcel Ciolacu
România ar putea intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Premierul Marcel Ciolacu spune că România și Bulgaria ar putea intra și cu frontierele terestre în spațiul european de liberă circulație Schengen.
Data avansată este ianuarie anul viitor, a declarat luni, la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu, potrivit romania-actualitati.ro
România și Bulgaria negociază cu Austria ultimele detalii ale unui document care…
Citește mai mult pe Alba24.ro