EVENIMENT
25 iulie – Ziua Mondială de Prevenire a Înecului: Peste 2,5 milioane de decese, înregistrate în ultimul deceniu

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluţia A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie.
Evenimentul serveşte ca o oportunitate de a evidenţia impactul tragic şi profund al înecului asupra familiilor şi comunităţilor şi de a oferi soluţii salvatoare pentru a preveni aceasta, potrivit www.un.org.
Toate părţile interesate – guverne, agenţii ONU, organizaţii ale societăţii civile, sectorul privat, mediul academic şi persoane fizice – sunt invitate să marcheze această zi subliniind necesitatea unei acţiuni urgente, coordonate şi multisectoriale privind măsuri precum: instalarea de bariere care controlează accesul la apă; predarea abilităţilor de înot, siguranţă în apă şi salvare în siguranţă; instruirea trecătorilor în salvare şi resuscitare în siguranţă; stabilirea şi aplicarea reglementărilor sigure privind navigaţia cu barca, transportul maritim şi feribot; îmbunătăţirea managementului riscului de inundaţii.
Noua rezoluţie a Adunării Generale a ONU a invitat OMS să coordoneze acţiunile de prevenire a înecului în cadrul sistemului ONU.
În această calitate, OMS conduce pregătirile pentru Ziua Mondială de Prevenire a Înecului prin realizarea de materiale aferente, găzduirea unui eveniment global de lansare şi sprijinirea activităţilor naţionale şi locale în ţări şi comunităţi din întreaga lume.
Înecul a provocat peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu. Majoritatea covârşitoare a acestor decese (90%) au loc în ţările cu venituri mici şi medii. La nivel global, cele mai mari rate de înec apar în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, urmaţi de copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani, menţionează www.who.int.
Anual, se estimează că 236.000 de oameni se îneacă, ceea ce face din înec o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Înecul este a treia cauză de deces accidental, reprezentând 7% din toate decesele cauzate de răni, potrivit www.un.org. Bilanţul uman, social şi economic al acestor pierderi este intolerabil de mare şi complet prevenibil.
sursa: Agerpres
EVENIMENT
Marcel Pavel, Vlad Miriță și Radu Ille, invitați speciali la Festivalul Național Studențesc “Serbările Unirii”

Marcel Pavel, Vlad Miriță și Radu Ille sunt invitați speciali la Festivalul Național Studențesc “Serbările Unirii”, care se desfășoară în aceste zile la Alba Iulia.
În perioada 1-5 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, se desfășoară la Alba Iulia Festivalul Național Studențesc “Serbările Unirii”, organizat de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei.
Ajuns la cea de-a XXVII-a ediție, festivalul, după o pauză de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Directivă UE cu noi reguli pentru șoferi: interdicții pentru începători, categorie nouă în permis pentru conducerea SUV-urilor

O nouă directivă europeană care vizează regulile privind circulația pe drumurilor publice pentru autovehiculele conduse de șoferii începători și acordarea permiselor de conducere, va trebui introdusă după aprobare în legislația țărilor europene, inclusiv în România.
Documentul prevede modificarea Codului Rutier prin introducerea unor noi reguli pentru șoferii începători și vârstnici și introducerea unor noi categorii pentru permisele de conducere.
Documentul complet…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Viitura formată pe râul Arieş a fost tranzitată prin acumularea Mihoieşti. 27 de râuri din 6 județe, peste cotele de atenție

Viitura formată vineri pe râul Arieş a fost tranzitată în condiţii de siguranţă prin acumularea Mihoieşti, arată datele publicate, sâmbătă, de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).
Totodată, alte 27 de sectoare de râuri se situează peste cotele de atenţie aferente judeţelor: Alba, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor și Cluj.
Imagini cu situația de pe Arieș au fost postate și în mediul online.

Reamintim că Râul Arieș a ieșit din…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Sectoare de râuri de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud se menţin peste Cotele de inundaţie, în timp ce alte 27 de cursuri de apă, aferente unui număr de şase judeţe, se situează peste Cotele de atenţie, arată datele publicate, sâmbătă, de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), transmite Agerpres.
„Timp de mai bine de 48 de ore, chiar dacă au fost zile libere, gospodarii apelor de la nivelul Apele Române Mureş…
Citește mai mult pe Cluj24.ro