EVENIMENT
25 iulie – Ziua Mondială de Prevenire a Înecului: Peste 2,5 milioane de decese, înregistrate în ultimul deceniu
Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluţia A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie.
Evenimentul serveşte ca o oportunitate de a evidenţia impactul tragic şi profund al înecului asupra familiilor şi comunităţilor şi de a oferi soluţii salvatoare pentru a preveni aceasta, potrivit www.un.org.
Toate părţile interesate – guverne, agenţii ONU, organizaţii ale societăţii civile, sectorul privat, mediul academic şi persoane fizice – sunt invitate să marcheze această zi subliniind necesitatea unei acţiuni urgente, coordonate şi multisectoriale privind măsuri precum: instalarea de bariere care controlează accesul la apă; predarea abilităţilor de înot, siguranţă în apă şi salvare în siguranţă; instruirea trecătorilor în salvare şi resuscitare în siguranţă; stabilirea şi aplicarea reglementărilor sigure privind navigaţia cu barca, transportul maritim şi feribot; îmbunătăţirea managementului riscului de inundaţii.
Noua rezoluţie a Adunării Generale a ONU a invitat OMS să coordoneze acţiunile de prevenire a înecului în cadrul sistemului ONU.
În această calitate, OMS conduce pregătirile pentru Ziua Mondială de Prevenire a Înecului prin realizarea de materiale aferente, găzduirea unui eveniment global de lansare şi sprijinirea activităţilor naţionale şi locale în ţări şi comunităţi din întreaga lume.
Înecul a provocat peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu. Majoritatea covârşitoare a acestor decese (90%) au loc în ţările cu venituri mici şi medii. La nivel global, cele mai mari rate de înec apar în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, urmaţi de copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani, menţionează www.who.int.
Anual, se estimează că 236.000 de oameni se îneacă, ceea ce face din înec o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Înecul este a treia cauză de deces accidental, reprezentând 7% din toate decesele cauzate de răni, potrivit www.un.org. Bilanţul uman, social şi economic al acestor pierderi este intolerabil de mare şi complet prevenibil.
sursa: Agerpres
EVENIMENT
Operatorii economici nu trebuie să elibereze bon fiscal la plățile cu cardul. Lege adoptată la Parlament
Operatorii economici nu trebuie să elibereze bon fiscal la plățile cu cardul. Prevederea se regăsește într-un proiect adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 163 de voturi „pentru” şi 51 de abţineri.
Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.1 din OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice…
Citește mai mult pe Alba24.ro
România – Cipru. Echipa națională de fotbal a României joacă luni seara, de la ora 21.45, cu naționala Ciprului, în ultima partidă a tricolorilor din 2024. Este și ultimul meci din această ediție de Liga Națiunilor.
România – Cipru, scor 1-0, în primele 80 de secunde ale meciului. A marcat Bîrligea. A valorificat o pasă primită de la Drăgușin.
Tricolorii au avut o evoluție excelentă în Liga Națiunilor. Au…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)
Președintele Senatului și candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a făcut luni o vizită-fulger la Viena, unde s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Tema principală a dialogului a fost aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
„Am încredere că vom avea în curând susținerea Austriei pentru intrarea deplină a României în Schengen. Finalizăm în aceste zile un proces început cu multă vreme în urmă. Mulțumesc pentru efort…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
România ar putea intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Anunțul premierului Marcel Ciolacu
România ar putea intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Premierul Marcel Ciolacu spune că România și Bulgaria ar putea intra și cu frontierele terestre în spațiul european de liberă circulație Schengen.
Data avansată este ianuarie anul viitor, a declarat luni, la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu, potrivit romania-actualitati.ro
România și Bulgaria negociază cu Austria ultimele detalii ale unui document care…
Citește mai mult pe Alba24.ro