EVENIMENT
26 decembrie 2022: Soborul Maicii Domnului, sărbătorit a doua zi de Crăciun. Tradiții și obiceiuri

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Această zi este încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii ar trebui să le respecte, mai ales dacă vor să aibă noroc în anul care urmează.
Pe 26 decembrie, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc.
Ce nu trebuie să faci de Soborul Maicii Domnului
Conform datinilor creștine, de Soborul Maicii Domnului, atât rudele îndepărtate, cât și cele prin alianță se adună împreună și petrec momente frumoase și liniștite.
În această zi sunt interzise cu desăvârșire înjurăturile, bârfele, uneltirile și alte astfel de lucruri pe care avem uneori tendința să le facem, cu sau fără voia noastră.
Conform tradiției, oamenii care muncesc în a doua zi de Crăciun nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului, iar gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor, întrucât datina străveche spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor. În plus, în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce și nu se coase, pentru ca acestea să nu rămână singure tot restul vieții.
Fetele și flăcăii de la sate dansează, pentru a avea parte de sănătate în anul care vine
În zonele rurale, fetele și flăcăii au obiceiul să danseze pe 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc. Se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul viitor.
În unele zone ale țării se merge „cu colacul” la naşi.
Conform tradiției, acesta constă în şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepelițe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.
De îndată ce ajunge la casa naşului, finul sărută mâna naşei, se îmbrăţişează de trei ori cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!„.
Pe vremuri, în această zi se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime
Obiceiul se mai păstrează și acum, pentru că prin unele locuri se mai adoptă copii sărmani. Cel mai adesea, însă, animăluțele rămase fără stăpân au parte de un loc unde să fie iubite și îngrijite, cu smerenie și bucurie, cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură.
„Cine a cunoscut, cine a auzit că Dumnezeu S-a sălășluit necircumscris în pântece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pântecele nu L-a îngrădit, ci din Fecioara S-a născut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om.
Cel ce astăzi S-a născut, poarta care odinioară era a păcatului a arătat o ușă a mântuirii.
Căci acolo unde șarpele a vărsat veninul prin neascultare, acolo Cuvântul, prin ascultare, intrând în altar, S-a întrupat.
Acolo unde s-a ivit cel dintâi ucenic al păcatului, Cain, acolo izbăvitorul neamului omenesc, Hristos, fără de sămânță a odrăslit, fără a se rușina iubitorul de oameni de durerile nașterii din femeie”, spunea Sfântul Ierarh Proclu, într-una din predicile sale.
EVENIMENT
Răzbunarea unui bărbat din Alba Iulia, pe un aparat de păcănele, i-a adus o condamnare. Ce a făcut după ce a pierdut mulți bani

Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat pentru distrugere după ce a lovit cu pumnul un aparat de jocuri de noroc. O pedeapsă din partea magistraților Judecătoriei Alba Iulia a fost dată pe 14 mai 2025.
Bărbatul a fost judecat și condamnat pentru o faptă veche de trei ani. Mai exact pentru un moment în care a dat cu pumnul într-un aparat de păcănele.
Nervos că a pierdut peste 6000 de lei bărbatul s-a răzbunat pe aparat.
”În data de 2 octombrie 2022, în jurul orei 10:20,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Cinci stații inteligente de transport public urmează să fie amplasate în curând în comuna Lupșa, printr-o investiție de peste 300.000 de lei
Primăria Lupșa a lansat pe 19 mai, în SEAP, o licitație pentru achizitionarea de mobilier urban inteligent, respectiv cinci stații inteligente de transport public.
Valoarea estimată a contractului este de 333.242 lei, fără TVA….
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
21 mai – Sfinții Împărați Constantin și Elena. 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica

Aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc miercuri, 21 mai, onomastica, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, dintre care aproape 1,1 milioane de femei și aproximativ 675.000 de bărbați, scrie Agerpres.
Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cel mai întâlnit nume masculin este Constantin – 422.622, urmat de Cosmin – 116.727, Costel – 74.184, Costică – 23.698, Costin – 22.235 și Costinel –…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului. Emil Boc: Vom avea ”Regal folcloric”, dar și spectacol de drone

4 zile, peste 40 de locații și peste 100 de evenimente. Zilele Clujului, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediție, vor avea loc în perioada 22-25 mai.
Primarul Emil Boc a prefațat acest eveniment și a anunțat că în centru, pe lângă concerte, inclusiv de muzică clasică și populară, va avea loc și deja consacratul spactacol de drone și video mapping.
Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului
Final de săptămână plin de eveimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro