Connect with us

EVENIMENT

26 septembrie: Ziua Europeană a Limbilor. Care sunt cele mai vorbite limbi pe continent

Publicat

26 septembrie: ziua europeană a limbilor. care sunt cele mai

Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în fiecare an pe 26 septembrie pentru a promova diversitatea lingvistică și pentru a încuraja învățarea și utilizarea limbilor străine.

Această zi a fost instituită de Consiliul Europei în 2001 și a fost susținută de Uniunea Europeană, UNESCO și alte organizații internaționale.

Studiu: Aproape jumătate dintre limbile vorbite pe Terra ar putea să dispară. Care sunt cauzele

Scopul principal al Zilei Europene a Limbilor este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Topa Mică, în Cluj. O femeie dusă la SPITAL

Publicat

accident 1 e1701426954414.jpg

Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza localității Topa Mică. A fost implicată o singură mașină. O femeie a fost dusă la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Topa Mică. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Garda de Intervenție Aghireșu, iar în accident a fost implicat un singur autoturism. Din fericire, nu au existat victime…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

1 Decembrie la Alba Iulia: Două persoane amendate cu câte 3.000 de lei pentru că au folosit articole pirotehnice

Publicat

1 decembrie la alba iulia: două persoane amendate cu câte

Evenimentele și manifestările programate pentru prima parte a Zilei Naționale, s-au desfășurat fără incidente deosebite, au anunțat reprezentanții Jandarmeriei Alba.

Totuși, au fost identificate două persoane care au folosit articole pirotehnice (fumigene) și au fost sancționate contravențional, de către polițiști, cu câte 3.000 de lei.

”Alături de colegii noștri din cadrul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne rămânem la datorie pentru asigurarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Buzău: Peste 120 de pacienţi infectaţi cu HIV, atrag atenţia medicii de Ziua Internaţională împotriva HIV/SIDA

Publicat

spital judetean buzau fb
sursa foto: Facebook / Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, arhivă foto

În județul Buzău, există 121 de persoane înregistrate cu virusul HIV, având vârste cuprinse între 1 și 60 de ani, conform informațiilor furnizate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, în contextul Zilei Internaționale de Luptă împotriva HIV/SIDA.

Virusul afectează peste 38 de milioane de oameni în întreaga lume, aproximativ 2 milioane de persoane, în Europa, atrag atenţia specialiştii.

„Virusul HIV este un virus ARN, din familia retroviride, adică purtător de enzime reverstranscriptază.

Căile de transmitere ale infecţiei HIV sunt: parenterală (adică prin sângele şi produse derivate din sânge, contaminate cu virusul HIV), pe cale sexuală şi a treia cale este cea materno-fetală.

Receptivitatea este generală, adică toată lumea poate să contacteze infecţia HIV şi ulterior să dezvolte o formă de boală. Infecţia acută se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, poliadenopatii şi un exantem pasager.

Infecţia cronică se stadializează în funcţie de viremie şi numărul de limfocite CD4.

Stadiile infecţiei cronice cu HIV sunt: asimtomatic, simptomatic şi clasa C-stadializare, în stadiul de imunodeficienţă severă, numit şi SIDA”, informează dr.Bogdan Micu, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Buzău.

Potrivit medicilor specialişti, cei mai mulţi dintre pacienţii înregistraţi cu virusul HIV sunt bărbaţi iar procentul de repartiţie urban/rural este egal.

Vârste pacienți

„În judeţul Buzău, până la acest moment, sunt înregistraţi 121 de pacienţi, cu vârste de la 1 an până la vârsta de 60 de ani.

Dintre aceştia, sexul masculin reprezintă 60%, sexul feminin 40%.

Ca şi repartiţie urban/rural, sunt la egalitate, adică în jur de 50% urban, 50% rural. Tratamentul pentru HIV este un tratament cronic, adică pe toată perioada vieţii.

Terapia antiretrovirală există cu minime efecte secundare, comparativ cu schemele folosite in anii 90, când erau multiple efecte secundare.

Medicaţia este gratuită, în cadrul Programului Naţional HIV şi este decontată de CNAS.

Speranţa de viaţă a pacientului infectat HIV, aderent la terapia antiretrovirală, este similară cu cea a unui pacient neinfectat”, a transmis dr.Bogdan Micu.

Ţinând cont că nu există vaccin împotriva virusului HIV, medicii atrag atenţia că prevenţia reprezintă punctul de pornire prin care se poate scădea numărul de infectări.

Metode de protecție

„Ca şi modalităţi, trebuie folosite metode de protecţie: în cazul sexului, şi anume folosirea prezervativului, în cazul celor care îşi fac tatuaje, trebuie la cabinetele respective acul folosit să fie de unică folosinţă.

O altă recomandare este testarea extinsă a pacienţilor internaţi în secţiile Spitalului Judeţean, chiar dacă sunt şi pe alte secţii decât cea de Boli Infecţioase, unde se face testarea sistematică a tuturor pacienţilor care vin pentru o internare de zi sau la internare continuă.

O a treia recomandare este cezariana, în cazul femeilor care sunt infectate HIV, pentru a scădea riscul de infecţie a fătului”, a subliniat şeful Secţiei Boli Infecţioase a SJU Buzău. Agerpres

sursa foto: Facebook / Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, arhivă foto

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE: 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia. Artificii de zi, în Cetatea Alba Carolina. Spectacol pe cerul orașului de Ziua Națională

Publicat

live: 1 decembrie 2023 la alba iulia. artificii de zi,

1 Decembrie 2023 la Alba Iulia. Cu ocazia Zilei Naționale, de la Catedrala Încoronării, cerul Cetății este animat cu focuri de artificii de zi.

Evenimentul a urmat slujbei de Te Deum de la Catedrala Încoronării.

Spectacolul în culorile naționale completează atmosfera de sărbătoare din orașul Marii Uniri.


Vezi PROGRAM complet 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia. Tot ce se întâmplă de Ziua Națională a României, în Capitala Marii Uniri

Programul Zilei Naționale continuă cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe