Connect with us

ACTUALITATE

39% dintre români au simțit efecte negative asupra situației financiare de la începutul pandemiei

Publicat

oameni locuri de munca joburi
Arhivă foto

39% dintre români, cu 8 procente mai mult decât media europeană, susțin că au simțit efecte negative asupra situației financiare de la începutul pandemiei, potrivit celui mai recent Eurobarometru.

„La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, 31% dintre europeni, respectiv 39% dintre români, au resimțit deja o influență negativă asupra situației lor financiare personale, de la începutul pandemiei. Alți 26% (UE), respectiv 37% dintre români, se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

În timp ce 57% dintre respondenți reprezintă o majoritate clară la nivelul UE, există variații importante de la o țară la alta. În cazul României, 76% dintre cetățeni consideră că pandemia a avut sau va avea un impact asupra situației financiare personale”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Peste 50% în UE și peste 40% în România

Majoritatea respondenților (58% în UE, 45% în România) consideră că beneficiile pentru sănătate ale măsurilor de restricționare în țara lor sunt mai mari decât efectele negative economice pe care le-ar fi putut cauza.

Această opinie este prezentă în majoritatea țărilor UE și sugerează o schimbare de atitudine față de a doua jumătate a anului 2020, când o mică majoritate a cetățenilor au considerat efectele economice ca fiind mai importante, conform datelor sondajului PE din 2020.

Opt din zece europeni cunosc măsurile luate de UE

Opt din zece europeni cunosc măsurile luate de UE începând cu vara trecută. Cu toate acestea, în ciuda acestui nivel ridicat de notorietate, doar 48% dintre cetățenii UE (52% în România) afirmă că sunt mulțumiți de măsuri, în timp ce 50% (46% în România) spun că nu.

În mod similar, doar 44% dintre cetățenii UE (54% în România) sunt mulțumiți de gradul de solidaritate internă dintre statele membre în combaterea pandemiei.

Aproape jumătate dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre UE

Eurobarometrul mai arată că, în medie, la nivelul UE, aproape jumătate dintre cetățeni (48% în UE, 49% în România) au o imagine pozitivă despre UE. Alți 35% (34% în România) au o imagine neutră, în timp ce doar 17% (în UE și România) exprimă o părere negativă despre UE.

Acest sondaj confirmă și continuă tendința pozitivă pentru imaginea UE din ultimii zece ani, care este în continuă creștere și rămâne puternică, în pofida pandemiei și a consecințelor acesteia asupra vieților cetățenilor europeni, susțin reprezentanții CE.

Opinia critică a cetățenilor

„Combinația dintre opinia uneori critică a cetățenilor cu privire la punerea în aplicare a unor măsuri concrete de combatere a crizei și tendința pozitivă pe termen lung în ceea ce privește sprijinul fundamental pentru Uniunea Europeană explică, de asemenea, apelul clar și actual pentru o reformă a UE: 70% dintre respondenți (65% în România) afirmă în cadrul acestui sondaj că, în general, sunt favorabili UE.

Dar mai puțin de un sfert dintre europeni (23% în UE, 33% în România) sunt în favoarea UE <așa cum s-a realizat până în prezent> — o scădere cu patru puncte față de noiembrie/decembrie 2020.

În prezent, jumătate dintre respondenți (47% în UE, 32% în România) se declară <în favoarea UE, dar nu și a modului în care aceasta a fost realizată până în prezent>”, se arată în comunicat.

74% dintre europeni și 71% dintre români doresc ca UE să dobândească mai multe competențe

Studiul mai arată că 74% dintre europeni (71% dintre români) doresc ca UE să dobândească mai multe competențe pentru a face față unor crize precum pandemia de COVID-19, incluzând 28% care „sunt total de acord”.

Atunci când sunt întrebați despre care ar trebui să fie prioritățile UE în lupta cu pandemia, europenii identifică ca fiind cea mai importantă accesul rapid la vaccinuri sigure și eficiente pentru toți cetățenii UE (39% în UE, 27% în România).

Sume mai mari pentru dezvoltarea de tratamente și vaccinuri

Aceasta este urmată de alocarea unor sume mai mari pentru dezvoltarea de tratamente și vaccinuri (29% în UE, 26% în România), de stabilirea unei strategii europene de criză (28% în UE, 24% în România) și de dezvoltarea unei politici europene în domeniul sănătății (25% în UE, 28% în România).

Întrebați despre așteptările lor cu privire la Parlamentul European, cetățenii doresc ca deputații să se concentreze asupra sănătății publice (49% în UE, 56% în România).

Combatarea sărăciei și a excluziunii sociale

Aceasta este urmată de combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (39% în UE, 44% în România), de măsurile de sprijinire a economiei și de creare de noi locuri de muncă (39% în UE, 45% în România), precum și de măsurile de combatere a schimbărilor climatice (34% în UE, 16% în România).

Eurobarometrul Parlamentului European din primăvara anului 2021 a fost realizat între 16 martie și 12 aprilie 2021 în cele 27 de state membre ale UE.

Sondajul a fost realizat față în față și a fost completat cu interviuri online, dacă a fost necesar ca urmare a pandemiei. În total, au fost efectuate 26.669 de interviuri (1.045 în România).

sursa: mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Sute de participanți la Bursa Generală a locurilor de Muncă, la Botoșani

Publicat

prima bursa a locurilor de muncă din  anul 2025. detalii despre

Publicitate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani a organizat  “Bursa Generală a Locurilor de Muncă”,  una dintre cele mai importante acţiuni implementate  la nivel judeţean  pentru persoane aflate în căutarea uui loc de muncă  şi agenţi economici.

 

Numărul total al persoanelor participante a fost de 594 persoane din care 505  persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 70 viitori absolvenți din clasele terminale din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape două sute de copii de grădiniță au exersat regulile de circulație cu polițiștii. Activitate în Săptămâna Siguranței Școlare

Publicat

aproape două sute de copii de grădiniță au exersat regulile

Publicitate

StiririLa inițiativa Poliției Române, în perioada 19 – 25 mai, Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul Siguranța Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani concentrează activitățile tematice de informare, conștientizare și prevenire a comiterii de fapte antisociale și deopotrivă, a victimizării minorilor, în cât mai multe unități de învățământ.

Activitățile de astăzi, 23 mai s-au desfășurat cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

COD GALBEN: Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe pe râul Jijia și afluenții acestuia

Publicat

cod galben: hidrologii au anunțat că există risc de inundații

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instruit Cod galben, valabil de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la ora 12:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Memorialul Ipotești: „Cum îl mai citim pe Eminescu?”

Publicat

memorialul ipotești: vizite la creatori și colecționari de zilele eminescu

Publicitate

După un dialog, mai mult decât benefic și instructiv, cu Liviu Papadima și Ioan Pârvulescu, organizată în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din ianuarie 2025, Memorialul Ipotești și Casa Corpului Didactic Botoșani invită profesorii de limba și literatura română și publicul interesat la un nou dialog cu genericul „Cum îl mai citim pe Eminescu?”, la care vor participa Mihai Zamfir și Mihaela Mancaș.

Dialogul va avea loc, cu prilejul Zilelor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe