Connect with us

EVENIMENT

500 de service-uri auto amendate de Protecția Consumatorului. Peste 1,4 milioane de lei valoarea amenzilor

Publicat

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 1,407 milioane de lei unui număr de 500 de service-uri auto, în cadrul seriei de controale realizate la la nivel naţional, în perioada 15 iunie – 10 iulie.

Verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la service-urile auto şi la comercializarea sau promovarea autoturismelor şi pieselor auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor auto.

În urma neregulilor descoperite, comisarii ANPC au aplicat 318 avertismente şi 309 amenzi contravenţionale pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 49.198 lei.

În timpul controalelor, ANPC a constatat următoarele abateri: practici incorecte (constrângea consumatorilor să accepte condiţiile contractuale, respectiv renunţarea la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, adică împiedicarea ridicării autovehiculului reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparaţie aferente acestuia, indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparaţie; prezenţa în contract a penalităţilor doar din partea consumatorilor), în judeţele Caraş Severin şi Timiş; lipsa totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare, în judeţele Bacău, Mureş, Covasna, Arges, Harghita, Mehedinţi, Timiş, Olt, Ilfov, Bihor şi Municipiul Bucureşti; prestarea serviciilor de reparaţii auto fără prezentarea informaţiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în 13 judeţe şi Municipiul Bucureşti.

Alte abateri constatate au fost lipsa totală sau parţială a precizărilor cu privire la garanţia pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în 14 judeţe şi Municipiul Bucureşti; nerespectarea timpului de remediere al defecţiunilor acoperite de garanţie, în judeţele Covasna, Hunedoara, Mehedinţi, Harghita, Cluj; Olt, Gorj şi Bihor; neinformarea privind timpul de realizare a lucrărilor de prestare a serviciilor, în judeţele Constanţa, Vrancea, Galaţi şi Tulcea; lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import, în judeţele Hunedoara, Argeş, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Harghita, Călăraşi, Arad, Sibiu, Braşov, Ilfov, Mehedinţi, Municipiul Bucureşti; afişarea tarifelor fără să conţină TVA conform legii, în judeţele Neamţ, Iaşi, Mureş, Covasna, Sibiu, Ialomita, Ilfov; Satu Mare, Sălaj şi Municipiul Bucureşti.

ANPC a mai descoperit lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor şi tarifelor orare (preţurile sau tarifele afişate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt aşezate la loc vizibil sau sunt afişate în mod echivoc, fără a avea toate explicaţiile necesare), în 31 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti; utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice, în judeţele Iaşi, Olt, Giurgiu, Călăraşi, Mureş, Braşov şi Prahova; comercializare de produse cu data ieşirii din uz depăşită sau cu termenul de valabilitate nespecificat, în judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Ilfov, Mehedinţi, Gorj, Giurgiu şi Municipiul Bucureşti; abateri privind promoţiile, în judeţele Hunedoara, Teleorman, Arad şi Cluj; nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezenţa devizelor nesemnate de clienţi, în judeţele Satu Mare, Cluj, Harghita, Braşov, Covasna, Ialomiţa, Ilfov şi Municipiul Bucureşti; condiţii insalubre de lucru şi depozitare, în judeţul Sălaj şi Cluj; lipsa certificate ISCIR pentru elevatoare, în Ilfov şi Municipiul Bucureşti; lipsa autorizaţiei de mediu sau a reînnoirii acesteia pentru camera de vopsit, în judeţele Timiş, Mehedinţi, Ilfov şi Municipiul Bucureşti; desfăşurare activităţi fără existenţa autorizaţiei RAR, în judeţele Galaţi, Focşani, Iaşi, Neamţ, Mehedinţi, Olt şi Municipiul Bucureşti.

Preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, susţine că Autoritatea supraveghează permanent modul în care operatorii economici respectă drepturile consumatorilor, aşa cum este normal să se întâmple într-o piaţă civilizată.

„Instituţia noastră a câştigat încrederea românilor tocmai pentru că este foarte atentă şi vigilentă la întreg spectrul de activităţi comerciale şi prestări de servicii care cade în competenţa noastră, conform legii. Comisarii ANPC supraveghează permanent modul în care operatorii economici respectă drepturile consumatorilor, aşa cum este normal să se întâmple într-o piaţă civilizată. Totodată, mă bucur să constat că şi cetăţeanul ţine pasul cu modificările legislative, care privesc aceste drepturi, şi este din ce în ce mai informat şi mai atent în timpul actului comercial, gradul său de exigenţă situându-se aproape de cel de dezvoltare a societăţii. De aceea, îndemn consumatorii să se bizuie în continuare pe noi, pentru că ne vom afla, ca întotdeauna la datorie, în slujba lor”, a declarat preşedintele ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat controale la service-urile auto din întreaga ţară, în urma sutelor de reclamaţii primite de la consumatori şi transportatori privind practici comerciale incorecte şi facturi „umflate”, declara pentru AGERPRES directorul general al ANPC, Paul Anghel, în data de 21 iunie.

„La începutul acestei săptămâni am demarat controale la service-urile din întreaga ţară, inclusiv în Bucureşti, la aproximativ 250 de unităţi, în urma sutelor de reclamaţii primite de la consumatori precum şi de la transporturi în cursul anilor 2019 şi 2020. Analizând conduita unor astfel de unităţi, am ajuns la concluzia că practicile acestora sunt total incorecte în relaţia cu consumatorii, aflându-ne în prezenţa unei deformări substanţiale a comportamentului economic al acestora. Practicile comerciale folosite de unele service-uri afectează considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Vom prelungi aceste controale atât cât va fi necesar”, a precizat atunci Anghel.

El a susţinut că mecanismul prin care unitatea reparatoare stabileşte preţul reparaţiilor intră sub incidenta Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Raport al polițiștilor din Alba, în ultimele 48 de ore: Sute de verificări, peste 200 de abateri constatate și amenzi date

Publicat

raport al polițiștilor din alba, în ultimele 48 de ore:

Polițștii din Alba au acționat cu efective mărite, în ultimele 48de ore, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

Într-un raport comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 757 de verificări de persoane și 486 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Spectacol aniversar cu casa închisă. „Aida” de Verdi, la 105 ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Publicat

aida.jpg

Aida de Giuseppe Verdi revine în forță pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, într-o montare aniversară cu casa închisă, care marchează 105 ani de la înființarea instituției.

Alegerea nu este întâmplătoare: Aida a fost chiar spectacolul inaugural al Operei clujene, prezentat pentru prima dată pe 25 mai 1920.

Noua producție, prezentată în două reprezentații extraordinare, sâmbătă, 24 mai și duminică, 25 mai, aduce în fața publicului o poveste…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer versus Poliția Locală Blaj: După ce a fost amendat pentru o parcare, un bărbat și-a căutat dreptate la Judecătorie

Publicat

Șofer versus poliția locală blaj: după ce a fost amendat

Un șofer care a fost amendat de Poliția Locală din Blaj, după ce a parcat într-o zonă din oraș, și-a căutat dreptatea în instanță. Bărbatul a cerut anularea unei amenzi de 400 de lei. Bărbatul a vrut să plătească sancțiunea, dar când a ajuns la Primăria din Blaj pentru a plăti jumătate din amendă, funcționara a descoperit un element lipsă pe procesul verbal. 

Ceea ce s-a întâmplat în data 8 octombrie 2024 este detaliat în motivarea instanței din data de 22 mai 2025….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat din Alba Iulia care a ucis cu sânge rece un câine, trimis în judecată. A pus mâna pe un topor și a lovit câinele în cap

Publicat

un bărbat din alba iulia care a ucis cu sânge

Un bărbat din Alba Iulia care a comis o faptă greu de descris în cuvinte, a fost trimis în judecată de magistrații Judecătoriei Sebeș. Este vorba despre un bărbat care în urmă cu doi ani a ucis un câine. 

Fapta s-a petrecut pe raza localității Lancrăm, pe malul râului. Deși fapta s-a petrecut în data de 27 mai 2023, magistrații din Sebeș au avut nevoie de doi ani pentru a-l trimite în judecată pe bărbat. 

Mai exact, în data de 23 mai 2025, dosarul a trecut de stadiul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe