Connect with us

EVENIMENT

500 de service-uri auto amendate de Protecția Consumatorului. Peste 1,4 milioane de lei valoarea amenzilor

PublicatComisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 1,407 milioane de lei unui număr de 500 de service-uri auto, în cadrul seriei de controale realizate la la nivel naţional, în perioada 15 iunie – 10 iulie.

Verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la service-urile auto şi la comercializarea sau promovarea autoturismelor şi pieselor auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor auto.

În urma neregulilor descoperite, comisarii ANPC au aplicat 318 avertismente şi 309 amenzi contravenţionale pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 49.198 lei.

În timpul controalelor, ANPC a constatat următoarele abateri: practici incorecte (constrângea consumatorilor să accepte condiţiile contractuale, respectiv renunţarea la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, adică împiedicarea ridicării autovehiculului reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparaţie aferente acestuia, indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparaţie; prezenţa în contract a penalităţilor doar din partea consumatorilor), în judeţele Caraş Severin şi Timiş; lipsa totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare, în judeţele Bacău, Mureş, Covasna, Arges, Harghita, Mehedinţi, Timiş, Olt, Ilfov, Bihor şi Municipiul Bucureşti; prestarea serviciilor de reparaţii auto fără prezentarea informaţiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în 13 judeţe şi Municipiul Bucureşti.

Alte abateri constatate au fost lipsa totală sau parţială a precizărilor cu privire la garanţia pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în 14 judeţe şi Municipiul Bucureşti; nerespectarea timpului de remediere al defecţiunilor acoperite de garanţie, în judeţele Covasna, Hunedoara, Mehedinţi, Harghita, Cluj; Olt, Gorj şi Bihor; neinformarea privind timpul de realizare a lucrărilor de prestare a serviciilor, în judeţele Constanţa, Vrancea, Galaţi şi Tulcea; lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import, în judeţele Hunedoara, Argeş, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Harghita, Călăraşi, Arad, Sibiu, Braşov, Ilfov, Mehedinţi, Municipiul Bucureşti; afişarea tarifelor fără să conţină TVA conform legii, în judeţele Neamţ, Iaşi, Mureş, Covasna, Sibiu, Ialomita, Ilfov; Satu Mare, Sălaj şi Municipiul Bucureşti.

ANPC a mai descoperit lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor şi tarifelor orare (preţurile sau tarifele afişate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt aşezate la loc vizibil sau sunt afişate în mod echivoc, fără a avea toate explicaţiile necesare), în 31 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti; utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice, în judeţele Iaşi, Olt, Giurgiu, Călăraşi, Mureş, Braşov şi Prahova; comercializare de produse cu data ieşirii din uz depăşită sau cu termenul de valabilitate nespecificat, în judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Ilfov, Mehedinţi, Gorj, Giurgiu şi Municipiul Bucureşti; abateri privind promoţiile, în judeţele Hunedoara, Teleorman, Arad şi Cluj; nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezenţa devizelor nesemnate de clienţi, în judeţele Satu Mare, Cluj, Harghita, Braşov, Covasna, Ialomiţa, Ilfov şi Municipiul Bucureşti; condiţii insalubre de lucru şi depozitare, în judeţul Sălaj şi Cluj; lipsa certificate ISCIR pentru elevatoare, în Ilfov şi Municipiul Bucureşti; lipsa autorizaţiei de mediu sau a reînnoirii acesteia pentru camera de vopsit, în judeţele Timiş, Mehedinţi, Ilfov şi Municipiul Bucureşti; desfăşurare activităţi fără existenţa autorizaţiei RAR, în judeţele Galaţi, Focşani, Iaşi, Neamţ, Mehedinţi, Olt şi Municipiul Bucureşti.

Preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, susţine că Autoritatea supraveghează permanent modul în care operatorii economici respectă drepturile consumatorilor, aşa cum este normal să se întâmple într-o piaţă civilizată.

„Instituţia noastră a câştigat încrederea românilor tocmai pentru că este foarte atentă şi vigilentă la întreg spectrul de activităţi comerciale şi prestări de servicii care cade în competenţa noastră, conform legii. Comisarii ANPC supraveghează permanent modul în care operatorii economici respectă drepturile consumatorilor, aşa cum este normal să se întâmple într-o piaţă civilizată. Totodată, mă bucur să constat că şi cetăţeanul ţine pasul cu modificările legislative, care privesc aceste drepturi, şi este din ce în ce mai informat şi mai atent în timpul actului comercial, gradul său de exigenţă situându-se aproape de cel de dezvoltare a societăţii. De aceea, îndemn consumatorii să se bizuie în continuare pe noi, pentru că ne vom afla, ca întotdeauna la datorie, în slujba lor”, a declarat preşedintele ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat controale la service-urile auto din întreaga ţară, în urma sutelor de reclamaţii primite de la consumatori şi transportatori privind practici comerciale incorecte şi facturi „umflate”, declara pentru AGERPRES directorul general al ANPC, Paul Anghel, în data de 21 iunie.

„La începutul acestei săptămâni am demarat controale la service-urile din întreaga ţară, inclusiv în Bucureşti, la aproximativ 250 de unităţi, în urma sutelor de reclamaţii primite de la consumatori precum şi de la transporturi în cursul anilor 2019 şi 2020. Analizând conduita unor astfel de unităţi, am ajuns la concluzia că practicile acestora sunt total incorecte în relaţia cu consumatorii, aflându-ne în prezenţa unei deformări substanţiale a comportamentului economic al acestora. Practicile comerciale folosite de unele service-uri afectează considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Vom prelungi aceste controale atât cât va fi necesar”, a precizat atunci Anghel.

El a susţinut că mecanismul prin care unitatea reparatoare stabileşte preţul reparaţiilor intră sub incidenta Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Coliziune între un TIR și un autoturism, pe o stradă din Tulcea. Șoferul mașinii a ajuns la spital

Publicat

Un accident rutier s-a produs, luni dimineață, în municipiul Tulcea. Un bărbat a fost transportat la spital după impactul dintre un TIR și o mașină.

Potrivit IPJ Tulcea, în jurul 08:25, prin apel la 112, pompierii militari tulceni au fost înștiințați despre producerea unui accident rutier pe raza municipiului Tulcea, în care au fost implicate un autotren și un autoturism.

În urma evenimentul rutier a rezultat o victimă blocată în autoturism, conștientă și cooperantă, conducătorul auto al autoturismului implicat în accident.

 

După deblocarea portierei autoturismului, bărbatul, în vârstă de 72 ani, a fost monitorizat de echipajul SAJ la locul intervenției și a fost transportat la spital pentru investigații medicale suplimentare.

Pompierii au asigurat măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului, prin deconectarea bornelor bateriei autoturismului.

Conform sursei citate, la fața locului s-au deplasat 1 ofițer și 12 subofițeri cu o autospecială de descarcerare, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, cu o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD, precum și o ambulanță tip C din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Tulcea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un autoturism s-a răsturnat în afara șoselei, pe un drum județean din Cluj. Șoferul era beat

Publicat

Arhivă foto

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, duminică seară, într-o localitatea din județul Cluj. Șoferul unei mașini a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu autoturismul în afara drumului.

Potrivit IPJ Cluj, la data de 25 iulie, în jurul orei 21:20, s-a produs un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, în localitatea Viișoara

Conducătorul unui autoturism, un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Lunca Mureș, județul Alba, care se deplasa pe DJ 150, din direcția Câmpia Turzii spre Ceanu Mare, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, răsturnându-se în afara părții carosabile.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice.

Conform sursei citate, la fața locului s-au prezentat polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii și cei ai Secției 4 Poliție Rurală.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: GRAV accident în Târgu Mureș, cu două persoane încarcerate. Impact puternic între două mașini

Publicat

Un grav accident rutier s-a produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în municipiul Târgu Mureș, după ce două autoturisme s-au ciocnit.

Potrivit ISU Mureș, accidentul s-a prous puțin după miezul nopții, pe strada 22 Decembrie din municipiu.

Două autoturisme au intrat în coliziune, iar două persoane au rămas încarcerate între fiarele contorsionate ale mașinii.

La fața locului au executat misiunea pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș.

În urma impactului, două persoane au rămas încarcerate într-unul dintre autoturisme.

Salvatorii au intervenit de îndată pentru extragerea victimelor.

Victimele – un bărbat 35 de ani și o tânără de 20 de ani, au fost preluate de ambulanța SAJ și transportată la UPU SMURD Târgu Mureș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Urmează o săptămână de FOC. Temperaturi de 40 de grade Celsius. Prognoza meteo pentru 26 iulie – 1 august

Publicat

În săptămâna care urmează sunt prognozate zile de foc, fiind prezent peste România un câmp de presiune ridicată determinat de poziționarea unui vast anticiclon dinspre NE Rusiei, cu centrul baric Dana, coroborat și cu dorsala Anticiclonului Azoric, care va înainta spre vestul Europei.

Se vor crea condițiile unei advecții de aer tropical dinspre nordul Africii către regiunea țării noastre, astfel că ne așteaptă o săptămână caniculară prin vest, sud, sud-est, iar spre finalul săptămânii, prin Oltenia, vestul Munteniei, unde sunt posibile și temperaturi maxime de 41 – 42 de grade.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 26 iulie – 1 august:

Luni, 26 iulie:

– Noaptea de duminică spre luni aduce temperaturi minime cuprinse, în cea mai mare pate a țării, între 18 – 20 de grade (cu 12 – 14 grade prin zonele montane), excepție urmând să facă Banatul, regiune unde temperaturile de peste noapte nu coboară sub 23 – 24 de grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei le vom avea prin Oltenia, sud-vestul Munteniei, Banat, Crișana, nord-vestul Maramureșului, cu ale lor 32 – 34 de grade, în timp ce în restul țării vom avea o zi cu temperaturi plăcute, spre 29 – 30 de grade. În zonele montane ne oprim la temperaturi de 24 – 26 de grade, cu 18 – 19 grade pe creste.

Condiții de ploi slabe avem prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane.

Marți, 27 iulie:

– Prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, dar și prin Oltenia avem parte de temperaturi minime de la 22 spre 24, 25 de grade, pentru ca în restul țării să avem un regim termic cu valori de la 18 spre 20 de grade. Prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei dar și prin sudul Dobrogei vom avea temperaturi minime spre 15 – 16 grade. Pe crestele montane ne oprim la 10 – 11 grade.

Vorbim deja de o zi caniculară prin Oltenia, vestul Munteniei, Banat, Crișana (35 – 36 de grade), dar încălzirea este evidentă și în restul țării, maximele urmând să urce spre 32 – 34 de grade. Doar prin sudul Transilvaniei, Dobrogea și nordul Moldovei sunt posibile temperaturi de ”doar” 30, 31 de grade. În zonele montane valorile maxime ajung la 26 – 27 de grade, cu 20, 21 de grade pe creste.

Condiții de ploi vor fi prin zonele montane, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei. Vor fi fenomene specifice sezonului cald, ploi însoțite de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină.

Miercuri, 28 iulie:

– Ne așteaptă o noapte autentică de vară, tropicală, cu temperaturi care vor ajunge, la nivelul întregii țări, la 22 – 24 de grade. Excepție vor face doar zonele montane, Transilvania, Maramureș și sudul Dobrogei, regiuni unde regimul termic nocturn va avea valori în jurul a 18 – 19 grade. Pe crestele montane minimele ajung la 12 – 14 grade.

Canicula se extinde în bună parte din țară, astfel că prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, Muntenia, sudul Moldovei se ating 35 – 36 de grade, Oltenia traversează o zi de foc, cu maxime care se pot apropia de 39 de grade. Ceva mai bine este pentru cei din Transilvania, nordul și centrul Moldovei, estul extrem al Dobrogei, regiuni unde maximele se opresc la 30 – 31 de grade. În zonele montane mercurul din termometre urcă spre 24 – 25 de grade, cu 19 – 20 de grade pe creste.

Condiții de ploi de vară avem prin zonele montane, Moldova, Transilvania și Maramureș.

Joi, 29 iulie:

– Nu avem parte de nicio schimbare din punct de vedere al regimului termic nocturn, nici ca valori de temperatură (22 – 24 de grade în bună parte din țară), nici ca distribuție a lor (doar prin Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei sunt posibile și valori de 18 – 19 grade, în timp ce pe crestele montane vor fi cel mult 11 – 13 grade).

Valul de caniculă continuă în vest (Banat, Crișana, vestul Maramureșului), sud (Oltenia, Muntenia), sud-est (sudul Moldovei, Dobrogea), zone în care maximele trec de 35 de grade și urcă chiar spre 38 – 39 de grade prin Oltenia și Muntenia. În restul țării maximele zilei de joi se opresc la valori de 30 – 32 de grade, cu 24 – 25 de grade prin zonele montane.

Ploile ar putea fi prezente mai ales prin Orientali, nordul Maramureșului și, izolat, prin Moldova.

Vineri, 30 iulie:

– Noapte greu de respirat în cea mai mare parte a țării, cu minime cuprinse între 23 și 25 de grade, iar prin Dobrogea, izolat, chiar 26 de grade. Ceva mai bine le va fi celor din zonele montane, Transilvania, nordul Moldovei, zone unde minimele se opresc la 18 – 19 grade, cu 12 – 13 grade pe crestele montane.

Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei au parte de o nouă zi de caniculă, de stres termic, cu temperaturi care urcă spre 38 – 39 de grade. Și în restul țării se mai încălzește, astfel că vorbim de valori diurne de temperatură de 32 – 34 de grade. În zonele montane este cel mai bine, cu ale lor 25 – 26 de grade, respectiv 18 – 19 grade pe creste.

Ploi slabe sunt posibile doar prin zonele montane.

Sâmbătă, 31 iulie:

– Ultima zi din luna lui Cuptor aduce în România temperaturi și de 41 de grade (posibile mai ales prin Oltenia), dar canicula greu de suportat va fi resimțită și prin Banat, Muntenia, Moldova, vestul Transilvaniei (37 – 39 de grade). Doar prin Dobrogea, nordul Moldovei, nordul Crișanei și vestul Maramureșului sunt posibile temperaturi sub pragul de caniculă (31 – 33 de grade). Și în zonele montane va fi cald, cu 27 – 28 de grade, iar pe creste sunt posibile 22 – 23 de grade.

Ploile și-ar putea face apariția prin Crișana, Maramureș, zonele montane, Transilvania, nordul Moldovei.

Duminică, 01 august:

– În timp ce Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei rămân sub spectrul caniculei (37 – 39, izolat chiar 40 de grade), prin restul țării se simte un pic de iz de răcorire, care duce temperaturile la valori de 29 – 30 de grade, prin Transilvania și Maramureș chiar spre 25 – 26 de grade. Se răcorește și la munte, nu mai trecem de 22 – 23 de grade iar pe creste ne oprim la 14 – 15 grade.

După o săptămână cu ploi slabe, neimportante, prima zi a lui august vine cu ploi pe arii extinse și consistente, astfel că prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Moldovei și zonele montane, se pot acumula și 15 – 20 de l/mp.

Vorbim de o perioadă extrem de secetoasă, cu 0 l/mp prin Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, iar în restul zonelor dacă se vor strânge un 5 – 7 l/mp.

Ceva mai bine stau nordul extrem al Orientalilor, Maramureș, nordul Moldovei, unde se pot acumula un 20 – 30 de l/mp, mai ales precipitațiilor de la finalul săptămânii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate