Connect with us

EVENIMENT

500 de service-uri auto amendate de Protecția Consumatorului. Peste 1,4 milioane de lei valoarea amenzilor

PublicatComisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 1,407 milioane de lei unui număr de 500 de service-uri auto, în cadrul seriei de controale realizate la la nivel naţional, în perioada 15 iunie – 10 iulie.

Verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la service-urile auto şi la comercializarea sau promovarea autoturismelor şi pieselor auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor auto.

În urma neregulilor descoperite, comisarii ANPC au aplicat 318 avertismente şi 309 amenzi contravenţionale pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, fiind oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 49.198 lei.

În timpul controalelor, ANPC a constatat următoarele abateri: practici incorecte (constrângea consumatorilor să accepte condiţiile contractuale, respectiv renunţarea la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, adică împiedicarea ridicării autovehiculului reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparaţie aferente acestuia, indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparaţie; prezenţa în contract a penalităţilor doar din partea consumatorilor), în judeţele Caraş Severin şi Timiş; lipsa totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare, în judeţele Bacău, Mureş, Covasna, Arges, Harghita, Mehedinţi, Timiş, Olt, Ilfov, Bihor şi Municipiul Bucureşti; prestarea serviciilor de reparaţii auto fără prezentarea informaţiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în 13 judeţe şi Municipiul Bucureşti.

Alte abateri constatate au fost lipsa totală sau parţială a precizărilor cu privire la garanţia pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în 14 judeţe şi Municipiul Bucureşti; nerespectarea timpului de remediere al defecţiunilor acoperite de garanţie, în judeţele Covasna, Hunedoara, Mehedinţi, Harghita, Cluj; Olt, Gorj şi Bihor; neinformarea privind timpul de realizare a lucrărilor de prestare a serviciilor, în judeţele Constanţa, Vrancea, Galaţi şi Tulcea; lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import, în judeţele Hunedoara, Argeş, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Harghita, Călăraşi, Arad, Sibiu, Braşov, Ilfov, Mehedinţi, Municipiul Bucureşti; afişarea tarifelor fără să conţină TVA conform legii, în judeţele Neamţ, Iaşi, Mureş, Covasna, Sibiu, Ialomita, Ilfov; Satu Mare, Sălaj şi Municipiul Bucureşti.

ANPC a mai descoperit lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor şi tarifelor orare (preţurile sau tarifele afişate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt aşezate la loc vizibil sau sunt afişate în mod echivoc, fără a avea toate explicaţiile necesare), în 31 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti; utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice, în judeţele Iaşi, Olt, Giurgiu, Călăraşi, Mureş, Braşov şi Prahova; comercializare de produse cu data ieşirii din uz depăşită sau cu termenul de valabilitate nespecificat, în judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Ilfov, Mehedinţi, Gorj, Giurgiu şi Municipiul Bucureşti; abateri privind promoţiile, în judeţele Hunedoara, Teleorman, Arad şi Cluj; nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezenţa devizelor nesemnate de clienţi, în judeţele Satu Mare, Cluj, Harghita, Braşov, Covasna, Ialomiţa, Ilfov şi Municipiul Bucureşti; condiţii insalubre de lucru şi depozitare, în judeţul Sălaj şi Cluj; lipsa certificate ISCIR pentru elevatoare, în Ilfov şi Municipiul Bucureşti; lipsa autorizaţiei de mediu sau a reînnoirii acesteia pentru camera de vopsit, în judeţele Timiş, Mehedinţi, Ilfov şi Municipiul Bucureşti; desfăşurare activităţi fără existenţa autorizaţiei RAR, în judeţele Galaţi, Focşani, Iaşi, Neamţ, Mehedinţi, Olt şi Municipiul Bucureşti.

Preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, susţine că Autoritatea supraveghează permanent modul în care operatorii economici respectă drepturile consumatorilor, aşa cum este normal să se întâmple într-o piaţă civilizată.

“Instituţia noastră a câştigat încrederea românilor tocmai pentru că este foarte atentă şi vigilentă la întreg spectrul de activităţi comerciale şi prestări de servicii care cade în competenţa noastră, conform legii. Comisarii ANPC supraveghează permanent modul în care operatorii economici respectă drepturile consumatorilor, aşa cum este normal să se întâmple într-o piaţă civilizată. Totodată, mă bucur să constat că şi cetăţeanul ţine pasul cu modificările legislative, care privesc aceste drepturi, şi este din ce în ce mai informat şi mai atent în timpul actului comercial, gradul său de exigenţă situându-se aproape de cel de dezvoltare a societăţii. De aceea, îndemn consumatorii să se bizuie în continuare pe noi, pentru că ne vom afla, ca întotdeauna la datorie, în slujba lor”, a declarat preşedintele ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat controale la service-urile auto din întreaga ţară, în urma sutelor de reclamaţii primite de la consumatori şi transportatori privind practici comerciale incorecte şi facturi “umflate”, declara pentru AGERPRES directorul general al ANPC, Paul Anghel, în data de 21 iunie.

“La începutul acestei săptămâni am demarat controale la service-urile din întreaga ţară, inclusiv în Bucureşti, la aproximativ 250 de unităţi, în urma sutelor de reclamaţii primite de la consumatori precum şi de la transporturi în cursul anilor 2019 şi 2020. Analizând conduita unor astfel de unităţi, am ajuns la concluzia că practicile acestora sunt total incorecte în relaţia cu consumatorii, aflându-ne în prezenţa unei deformări substanţiale a comportamentului economic al acestora. Practicile comerciale folosite de unele service-uri afectează considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Vom prelungi aceste controale atât cât va fi necesar”, a precizat atunci Anghel.

El a susţinut că mecanismul prin care unitatea reparatoare stabileşte preţul reparaţiilor intră sub incidenta Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Cinci papagali de la o grădină zoologică din Marea Britanie au fost separați pentru că se înjurau reciproc în fața vizitatorilor

Publicat

Cinci papagali cu un limbaj ”colorat” au fost separați după ce au învățat să înjure la o grădină zoologică din Lincolnshire și se provocat unul pe celălalt în fața vizitatorilor.

Cinci papagali, pe nume Billy, Eric, Tyson, Jade și Elsie, s-au alăturat coloniei de papagali gri a Lincolnshire Wildlife Centre 200, din Marea Britanie, anul acesta în luma august.

La scurt timp, păsările au început să se încurajeze reciproc să înjure. “Suntem destul de obișnuiți să înjure papagali, dar nu am avut niciodată cinci în același timp.

Majoritatea papagalilor refuză să vorbească atunci când sunt afară, dar dintr-un anumit motiv, cei cinci se bucură de asta”, a declarat Steve Nichols, CEO al parcului pentru animale sălbatice.

Pentru a nu se mai provoca unii pe alții, papagalii au fost mutați în zone diferite ale parcului.

Steve Nichols a explicat că nimeni nu s-a plâns de comportamentul papagalilor, însă aceștia au fost separați de dragul tinerilor vizitatori.

Sursa: libertatea.ro

Sursa foto: animalzoo.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Volumul de lemn exploatat în 2019 a fost de 17,523 milioane metri cubi, în scădere cu 0,2% faţă de 2018

Publicat

lemn, ilegal

Volumul de lemn exploatat anul trecut de operatorii economici atestaţi a scăzut cu 0,2% faţă de 2018, până la 17,523 milioane metri cubi (mc).

De asemenea, volumul de lemn rotund exploatat a înregistrat o scădere cu 0,4% în 2019, faţă 2018, totalizând 15,922 milioane mc. În volumul total de lemn rotund exploatat, ponderea cea mai mare o au speciile de foioase (60%), în timp ce răşinoasele acoperă 40%.

Dintre speciile de foioase, lemnul de fag are ponderea cea mai mare, respectiv 32,4% din totalul lemnului rotund exploatat.

Potrivit datelor INS, anul trecut s-a înregistrat o scădere cu 0,4% a volumului de lemn rotund, în principal datorită faptului că speciile de fag şi stejar au înregistrat împreună o scădere de 5%, cu o pondere de 42,2% în volumul de lemn rotund exploatat, iar diverse specii de foioase au avut împreună o scădere de 4,5% cu o pondere de 17,8% în volumul de lemn rotund exploatat.

Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 51,3 %, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 35,3%. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi RESTRICȚII pentru cetățenii care intră în România din țări aflate în zona ”roșie”. Declarația premierului

Publicat

Noi reguli vor fi impuse, de săptămâna viitoare, pentru persoanele care vin în România din țări aflate în zona ”roșie”, în urma creșterii alarmante a numărului de cazuri confirmate zilnic cu noul coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a declarat că persoanele care intră în România vor intra în carantină dacă vin din state afectate de epidemia de coronavirus. Totuși, persoanele plasate în carantină pot evita să stea 14 zile izolați dacă fac în a cincea zi un test COVID și acesta este negativ.

“Nu am mai actualizat situaţia ţărilor, pentru că la nivel european a fost o dezbatere şi am aşteptat să se ia o decizie la nivel european privind modalitatea unitară de respectare, de introducere a măsurilor privind deplasările în cadrul Uniunii Europene între ţări. Nu s-a luat o decizie, din acest motiv vom decide, luni, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să reintroducem restricţii pentru ţările care au nivel de infectare superior pe ultimele 14 zile nivelului din România”, a explicat premierul.

Premierul a mai spus că restricţiile vor fi “nuanţate” pentru cei care vor veni în România.

“Aceste restricţii vor fi mai nuanţate pentru cei care vin în România şi stau în România o perioadă de maximum trei zile. Nu se va impune obligaţia carantinării dacă vin cu test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară. Dacă vor să stea mai mult de trei zile, vor avea la dispoziţie două variante – carantină pe 14 zile; în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieşi din carantină”, a arătat Orban.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Activitatea Primăriei din Sighetu Marmației, suspendată după ce primarul a fost confirmat cu COVID-19

Publicat

Activitatea Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei este suspendată până pe data de 5 octombrie, după ce primarul în exerciţiu a fost confirmat cu COVID-19 în urmă testării în cursul zilei de marţi, iar apoi a fost spitalizat.

“Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei îşi suspendă activitatea până la data de luni, 5 octombrie. Personalul angajat care va prezenta simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus nu va reveni luni, 5 octombrie, la serviciu şi va urma procedurile medicale stabilite de legislaţia în vigoare.

Din data de 5 octombrie, activitatea instituţiei va fi reluată la minim, cu prezenţa unei singure persoane în fiecare birou din sediul instituţiei. Ceilalţi angajaţi a căror prezenţă nu este neapărat necesară îşi vor desfăşura activitatea de la distanţă (telemuncă).

Direcţia de Sănătate Publică Maramureş a dispus igienizarea sediului primăriei şi a demarat şi o anchetă epidemiologică.

În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, se va lua decizia testării angajaţilor din cadrul autorităţii administraţiei publice locale sighetene”, a mai precizat reprezentantul CJSU Maramureş. AGERPRES

Sursa foto: maramedia.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate