Connect with us

EVENIMENT

55% dintre pacienții care au murit de cancer bronhopulmonar, din localități cu poluare

Publicat

55% dintre pacienții care au murit la doi ani de la diagnosticarea cu cancer bronhopulmonar proveneau din localități cu poluare industrială majoră, arată un studiu realizat de un spital de oncologie din România.

Potrivit unui comunicat al spitalului de oncologie Medisprof, anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, OMS atrage atenția asupra faptului că poluarea face ca această criză a încălzirii globale să fie, în realitate, o criză cu implicații sanitare. Chiar dacă cel mai des în spațiul public se vorbește despre nutriție sau stres ca fiind factori de risc în viețile noastre, poluarea este un fenomen îngrijorător care afectează viața zilnică, iar studiile arată că expunerea îndelungată la poluare poate cauza cancere pulmonare.

„Plămânii sunt expuși în permanență la mediul exterior, iar poluarea atmosferică, în special în marile orașe, scade capacitățile de apărare intrinsecă a plămânilor, fapt care duce la o creștere a susceptibilității față de infecțiile care, de altfel, sunt mai mult sau mai puțin inofensive. Remodelarea arborelui bronșic de la epiteliu până la interstițiu prin expunerea în permanență la poluanți atmosferici industriali sau generați de motoarele cu combustie internă crește alarmant modificările displazice și metaplazice la acest nivel și, în consecință, poate duce la apariția cancerului bronhopulmonar”, explică Andrei Leșan, medic specialist pneumologie în cadrul spitalului.

Potrivit reprezentanților spitalului, din cei 300 de pacienți diagnosticați cu cancer bronhopulmonar care au urmat tratament chimioterapeutic și radioterapeutic în 2021, 70% au fost bărbați, iar 30% femei. Cea mai mare incidență s-a întâlnit la categoria de vârstă 60-70 ani, respectiv 46% dintre cazuri, urmând categoria de vârsta 50-60 de ani, cu o incidență de 20%. Totodată, acestea au reprezentat și categoriile de vârstă cu cele mai mari rate de deces, la maximum doi ani de la descoperirea bolii: rata de deces a fost de 70% la categoria bolnavilor cu vârstă cuprinsă între 60 și 70 de ani și de 68% în rândul pacienților cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani.

În ceea ce privește localitățile de domiciliu ale pacienților decedați la 1-2 ani de la depistarea bolii, statisticile subliniază date îngrijorătoare. Astfel, 55% dintre pacienți proveneau din localități cu poluare industrială majoră (minerit, prelucrarea metalelor și a mineralelor, fabricarea mobilei, extracția mineralelor pentru construcții, prelucrarea materialelor de construcții, industrie material rulant): Târgu Jiu, Rovinari, Hunedoara, Aghireșu, Simeria, Șimleul Silvaniei.

„Inflamația trenantă sau recurentă de la nivelul căilor respiratorii generate de expunerea de lungă durată la poluanții atmosferici și, cu atât mai mult dacă se asociază cu obiceiuri nesănătoase precum fumatul, duc la deteriorarea celulelor care acoperă sistemul nostru respirator. Toate acestea conduc la acumularea de eșecuri genetice care fac ca celulele să se prolifereze necontrolat și, în final, să permită creșterea tumorilor. Cel mai mare risc de a dezvolta cancer bronhopulmonar o reprezintă cei considerați grupe de risc, în mod cert fumătorii activi. În plus, înaintarea în vârstă poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar dacă exista o expunere îndelungată la poluanți atmosferici. Monoxidul de carbon, pulberile în suspensie, dioxidul de azot sau ozonul de la nivelul solului sunt doar câteva exemple de poluanți atmosferici care pot genera patologie severă a tractului respirator”, a mai spus Andrei Leșan.

În România, cancerul bronhopulmonar reprezintă prima cauză de mortalitate între toate cancerele, iar statisticile arată că, anual, 10.770 de români sunt uciși de cancerul bronhopulmonar. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Motociclist ucis de urs pe Transfăgărășan. Animalul i-a târât corpul într-o râpă adâncă de 80 de metri

Publicat

motociclist ucis de urs pe transfăgărășan. animalul i a târât corpul

Un motociclist a fost atacat de urs și ucis joi, pe Transfăgărășan, în apropierea barajului Vidraru. Bărbatul conducea o motocicletă înmatriculată în Italia. Potrivit autorităților, se oprise pentru un popas, într-o zonă populară pentru turiști. A fost târât de animal într-o râpă adâncă de 80 de metri.

 Zona unde a avut loc incidentul are de 4 ori mai mulți urși față de numărul optim

Romsilva a informat că fondul cinegetic unde s-a petrecut incidentul are o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

(P)Tehnologie de top, prețuri realiste: cum poți cumpăra un iPhone 16 garantat, la preț mai mic

Publicat

imagine principala.jpg

Deși lansările de telefoane Apple sunt mereu intens mediatizate, pentru mulți utilizatori adevărata întrebare apare abia după câteva luni: este momentul potrivit să treci la iPhone 16 sau iPhone 16 Pro Max? Prețurile rămân ridicate în retail, dar există alternative tot mai convingătoare – în special dacă iei în calcul achiziția unui dispozitiv recondiționat.

 iPhone 16 – performanță matură, design rafinat

iPhone 16 a fost gândit ca o continuare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vineri, zi de foc, în Alba și în alte județe din țară: Cod Portocaliu de caniculă. Temperaturi maxime între 37 și 40 de grade

Publicat

vineri, zi de foc, în alba și în alte județe

Județul Alba și multe alte localități din țară se vor afla, vineri, 4 iulie, sub o avertizare meteo. Este vorba despre un Cod Portocaliu, avertizare meteo care va cuprinde jumătate de țară. 

Mai exact este vorba despre un Cod Portocaliu de caniculă. Averizarea meteo va fi valabilă în intervalul 4 iulie, ora 10.00 – 5 iulie, ora 10.00.

În Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea vestică a Munteniei valul de căldură se va…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

TOP ȘCOLI după rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025 în Alba Iulia. Unde au luat toți elevii peste 5 sau au fost rezultate slabe

Publicat

top Școli după rezultate evaluare naȚionalĂ 2025 în alba iulia.

TOP ȘCOLI după Rezultate Evaluare Națională 2025 în Alba Iulia: În patru școli din municipiul Alba Iulia, toți elevii au avut medii peste 5. În altă unitate de învățământ, nicio medie nu a fost peste 5.

În județ, în acest an nu au fost medii de 10, la fel ca anul trecut. Însă au fost 14 de note de 10.

În 2025, 82,5% dintre elevi au luat medii peste 5, în județul Alba. Comparativ, în 2024, procentul era de 74,6%.

TOP ȘCOLI după Rezultate Evaluare Națională 2025 în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe