Connect with us

ACTUALITATE

58 de picturi realizate pe panourile fonoabsorbante din Vâlcea, propuse pentru a intra în Cartea Recordurilor

Publicat

Sursa foto: Facebook

O lucrare de artă stradală, formată din 58 de picturi realizate de un tânăr profesor de artă vâlcean pe panourile fonoabsorbante din centrul Râmnicului, ar putea aduce luna viitoare, în judeţ, primul record mondial.

Lucrarea se întinde pe o suprafaţă de circa 200 de metri liniari, iar fiecare dintre panourile pictate are o dimensiune de 3 metri lăţime şi 2,30 metri înălţime, pe ele fiind redate monumente şi momente importante din istoria oraşului.

Adrian Luţă, artistul care le-a realizat, profesor de pictură la Palatul Copiilor din municipiul reşedinţă, a declarat că aşteaptă ca, la mijlocul lunii viitoare, comisia de la Guinness Book să ajungă în Vâlcea pentru omologarea recordului său, picturile fiind unice în lume nu atât datorită suportului pe care au fost realizate – plexiglas, ci mai degrabă pentru cromatica folosită şi pentru mesajul pe care acestea îl transmit.

„Tehnica pe care am folosit-o este o simbioză între pictura în ulei şi grafică, ceea ce face ca lucrarea mea să fie unică în lume. Fiecare panou spune o poveste din istoria Râmnicului. Sunt redate monumente din oraş, unele care încă există, altele care au dispărut de multă vreme. Unele dintre picturi au şi personaje din epoca pe care am surprins-o în culoare. Sunt, practic, ca paginile unei cărţi vechi ce poate fi citită din maşină”, a afirmat artistul.

Luţă a precizat că picturile sale, pe lângă faptul că înfrumuseţează zona, au şi un rol practic, datorită culorilor folosite de artist şoferii putându-se orienta cu uşurinţă în zonă pe timp de noapte.

„Pentru că panourile respective erau transparente, au fost şi câteva accidente, fiind şi şoferi care au intrat cu maşina direct în ele. Eu le-am pictat în roşu, galben şi portocaliu, culori care, pe timp de noapte, devin fosforescente şi îi ajută pe şoferi să urmeze drumul”, a mai adăugat artistul.

La realizarea lucrării sale, profesorul vâlcean spune că sursă de inspiraţie i-a fost şi opera lui Leonardo da Vinci, astfel că unele dintre picturile sale au şi câte un mesaj încriptat.

„Este o surpriză şi o provocare pe care vreau să o lansez oamenilor de cultură ca să descifreze ceea ce eu am vrut să transmit. Sunt citate, sunt portrete pe care le-am ascuns în aceste picturi. Vă pot spune că într-una dintre picturi e încriptat un mesaj despre imnul naţional, în alta e un mesaj despre Mircea cel Bătrân, domnitorul de al cărui nume se leagă începuturile acestui oraş, dar vreau să-i invit pe râmniceni şi pe turişti să le descopere”, a menţionat profesorul.

Pentru realizarea acestei lucrări, Luţă că spune că a muncit timp de şapte luni, la început fiind ajutat şi de câţiva dintre elevii săi de la Palatul Copiilor din municipiu. L-au ajutat şi edilii oraşului, care i-au pus la dispoziţie fondurile necesare pentru cumpărarea culorilor folosite, pictura fiind garantată 80 de ani. De altfel, încântat de ceea ce a realizat tânărul profesor de pictură, primarul municipiului i-a propus să picteze şi alte obiective din oraş.

„Sunt extraordinar de încântat de ceea ce a făcut domnul profesor. Vreau să-i mulţumesc sincer. Vreau să-i mulţumesc şi pentru faptul că preţul a fost mic comparativ cu munca teribilă pe care a depus-o şi vreau să îi propun să extindem acest proiect. Am primit deja o veste foarte bună, că s-ar fi obţinut avizul de la CFR în aşa fel încât să fie pictată şi gara din oraş. Vreau să-i fac, de asemenea, propunerea ca şi punctele electrice să fie pictate, după obţinerea avizelor necesare bineînţeles, ca să dăm o notă caldă oraşului’, a declarat primarul Râmnicului, Mircia Gutău.

Cele 58 de picturi pe plexiglas din centrul Râmnicului au fost vernisate luni, cu ocazia sărbătoririi a 631 de ani de la prima atestare documentară a oraşului.

Comisia de la Cartea Recordurilor este aşteptată să sosească în municipiu în jurul datei de 15 iunie, a mai menţionat Adrian Luţă. AGERPRE

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Noul CAMPUS studențesc de la Cluj va fi în afara orașului. Primăria pregătește și un MASTERPLAN educațional

Publicat

studenti ubb.jpg

Emil Boc a anunțat în ședința de Consiliu Local de joi că se pregătește un masterplan educațional, care privește construirea de noi școli. Acestea, la fel ca și un nou campus universitar, nu vor fi construite însă la Cluj-Napoca, pentru că nu mai este loc.

Un nou campus studențesc va fi construit la Cluj. Primarul Emil Boc a declarat joi că sunt discuții cu primarii din 5 localități de lângă Cluj-Napoca, dar și cu rectorii universităților, cu privire la realizarea acestui proiect.

Zeci de mii de tineri învață la universitățile clujene, iar numărul locurilor de cazare în cămine este…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sumele alocate pentru transportul elevilor la școală vor fi majorate de Guvern

Publicat

nicolae ciuca premier fb gov7.jpg

Guvernul a anunțat vineri că va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate pentru transportul elevilor de la domiciliu la unitatea de învăţământ.

Potrivit sursei citate, majorările vor acoperi dinamica preţurilor practicate de operatorii de transport.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, vineri, împreună cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor.

„Principalele teme abordate au fost legate de soluţiile necesare pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor şi noul pachet de legi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Zeci de mii de oameni din țară și străinătate, așteptați la Negreni. Ce găsești la târgul atestat încă din 1815

Publicat

targ negreni 2.jpg

În aceste zile are loc la Negreni Târgul de antichități, care are origini încă din Evul Mediu. Zeci de mii oameni sunt așteptați la târg, cei mai mulți în weekend.

„Târgoveții” și-au pregătit standurile și îi așteaptă pe mușterii la Negreni, în județul Cluj.

Localitatea Negreni a primit oficial aprobarea pentru organizarea târgurilor în anul 1815, arată reprezentanții Primăriei din localitate. Probabil, însă, spun aceștia, târguri au fost organizate și înainte de acel an.

Dar de atunci, în fiecare an, în al doilea weekend din luna octombrie, mii de oameni se adună în localitatea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Francezul Kassim M`Dahoma a semnat cu FC Botoșani

Publicat

311106736 616002133533486 4193591509076297926 n.jpg

Francezul Kassim M`Dahoma a semnat cu FC Botosani, informează site-ul clubului.
Internationalul din Insulele Comore, Kassim M`Dahoma, a semnat cu FC Botosani pe o perioada de 2 ani si va purta numarul 12.
Fundasul central in varsta de 25 de ani, Kassim a jucat in Liga a 3-a franceza si are 23 de selectii la nationala Insulelor Comore.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe