Connect with us

EVENIMENT

6 ianuarie: Tradiții și superstiții de Bobotează. Semnificații creștine cu ocazia acestei sărbători

Publicat

Botezul Domnului sau Boboteaza este marcă pe data de 6 ianuarie, în fiecare an. Aceasta este una dintre cele mai populare sărbători ale Ortodoxiei.

În ajunul acesteia, credincioşii postesc şi se pregătesc într-un mod special pentru a întâmpina marele praznic. Aceştia primesc preotul cu „botezul” sau cu „Iordanul”, care le binecuvântează locuinţele şi gospodăriile cu Agheasmă Mare.

Boboteaza ocupă un loc special mai ales în viaţa credincioşilor de la sate, unde cu acest prilej sunt organizate o serie de datini şi obiceiuri ce au rolul de a da o aură aparte acestui praznic împărătesc.

În Ajunul Bobotezei se purifică oamenii şi gospodăriile, prin stropirea lor cu apă sfinţită

În Ajunul Bobotezei se purifică oamenii şi gospodăriile, prin stropirea lor cu apă sfinţită, se desfăşoară practici de stimulare a rodului pământului (colindul cu Chiraleisa), dar sunt impuse şi interdicţii pentru a asigura bunăstarea şi sănătatea credincioşilor în noul an. Totodată, în ajun, fetele mari postesc ca să aibă bărbaţi buni şi cuminţi, iar femeile fac piftie ca să le fie tot anul faţa fragedă ca piftia. La sfinţirea caselor şi creştinilor de către preot, fetele încearcă să fure fire de busuioc din găleata cu agheasmă, ca să le pună la cap şi să-şi viseze ursitul, în acelaşi scop, fetele, văduvele şi flăcăii tomnatici iau un fir de busuioc de la preot, îl leagă cu aţă, lână sau mătase roşie şi îl poartă cu ei pentru a fi ocrotiţi. Obiceiul specific acestei zile este colindatul cu Chiraleisa, în care grupuri de băieţi înconjurau casele, grajdurile şi anexele sătenilor sunând din clopoţei, tălăngi ori fiare vechi, rostind în cor versurile: „Chiraleisa,/ Spic de grâu / Până-n brâu, / Roade bune, / Mană-n grâne”.

Fiind şi ultima zi a ritualului de peţire a fetelor, Boboteaza reprezenta în conştiinţa populară apogeul practicilor referitoare la întâlnirea ursitului şi a dragostei adevărate. În această noapte, fetele recurgeau la numeroase practici mai mult sau mai puţin magice pentru a-şi ghici sau vedea alesul, precum: numărau parii de la gard, ghiceau în oglindă şi chiar în apă, puneau fire de busuioc sub pernă, scoteau diferite obiecte simbolice de sub farfurii ori scormoneau focul din vatră spunând: „Cum sar scânteile din jăratic, aşa să scânteie inima lui, şi nu inteţesc focul, ci inteţesc inima lui”.

Boboteaza – semnificaţii creştine

Pe data de 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe se sfintesţe aghiasma cea mare.

La 30 de ani, la plinatatea varstei barbatului desavarsit, a venit Hristos la Iordan, unde Sf. Ioan Botezatorul invata si boteza cu botezul pocaintei; iar despre Iisus le spunea: „Se afla in mijlocul vostru Acela pe voi Care nu-L stiti” (Ioan 1, 26). „Nici eu nu-L stiam pe El, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborandu-Se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duh Sfant. Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 33-34). Cand a aparut Hristos pe malul Iordanului, Sf. Ioan, luminat de Duhul Sfant, Il recunoaste si-L arata multimilor, zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29). Aceasta marturie era foarte necesara israelitenilor, care asteptau pe Mesia cel profetit cu multe veacuri inainte. Hristos ii cere lui Ioan sa-L boteze, iar acesta, dupa o impotrivire de adanca smerenie, primeste sa-L boteze, dupa randuiala lui. Dupa botezul lui Hristos cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat in chip de porumbel si a stat peste Iisus, iar Tatal a marturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Astfel, botezul primit de Hristos are si un alt scop: Epifania – aratarea Sfintei Treimi – moment in care El avea sa fie descoperit lui Ioan si, prin acesta, lui Israel, ca Fiului lui Dumnezeu si ca Mesia, scrie crestinortodox.ro.

În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei

În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face, și astăzi, cu multă atenție, în fiecare comunitate. Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spațiu mai larg – unde să fie cel puțin o fântână -, în imediata vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn și, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheață. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfășoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunității.

După slujba de sfințire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean își ia apă sfințită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.

Odată ajunși acasă, oamenii sfințesc cu agheasmă șura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa și interiorul casei.

Practici populare de purificare a spațiului și de alungare a spiritelor malefice

Boboteaza cumulează elemente specifice de reînnoire a timpului calendaristic, la riturile creștine adăugându-se practici populare de purificare a spațiului și de alungare a spiritelor malefice. În anumite regiuni ale țării, purificarea aerului se făcea, cândva, prin focuri și fumegații. Această manifestare avea loc imediat după sfințirea apei când tinerii se retrăgeau pe locuri mai înalte, având asupra lor cărbuni aprinși ce fuseseră folosiți anterior la aprinderea secalușelor, și aprindeau focurile de Bobotează. Rugul era făcut din vreascuri și frunze uscate strânse de feciori cu o zi înainte.

Tinerii cântau și dansau în jurul focului și săreau peste foc, atunci când acesta se mai potolea, în credința că vor fi feriți, astfel, de boli și de pacate. La plecare, fiecare lua cărbuni aprinși cu care, odată ajunși acasă, afumau pomii din livadă în scop fertilizator. De asemenea, înconjurau casa cu pulberea folosită ca încărcătură pentru secălușe crezând că, în acest fel, casa va fi ferită de primejdii, mai ales de trăsnete.

Fetele îşi visează ursitul

Fetele care doresc să își viseze ursitul trebuie să “fure” sau să accepte de la preot un firicel de busuioc sfințit. Se spune că dacă îl vor ține în sân sau îl vor pune sub pernă înainte de a adormi, dar și dacă postesc și se roagă Sfântului Ioan în ajun de Bobotează, îl vor vedea în vis pe cel cu care le este hărăzit să se căsătorească.

Se spune că cei care reușesc să nu mănânce și să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

După ce iau agheasmă de la preot, fetele tinere obișnuiesc să se îmbăieze de trei ori în râu sau să-și toarne apa pe cap simbolic. Precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot așa se vor strânge pețitorii la ușa fetei respective.

surse: crestinortodox.ro, realitatea.net


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Anchetă la Spitalul Județean de Urgență Harghita. Mai mulți pacienți operați, infectați cu o bacterie

Publicat

spitalul judetean de urgenta harghita miercurea ciuc
sursa foto: Facebook / Spitalul Judetean Miercurea-Ciuc

Bacteria Pseudomonas aeruginosa, din cauza căreia 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă la secţia de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmică şi 13 au fost reoperaţi, a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită încă sursa contaminării, a informat miercuri conducerea spitalului.

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat într-o conferinţă de presă, că s-au luat probe şi din celelalte flacoane nedeschise de soluţie oftalmică, dar acestea sunt negative, la fel ca şi cele de pe suprafeţele din sala de operaţii, fiind aşteptate rezultatele probelor tegumentare de la personal, ancheta epidemiologică fiind în derulare.

De asemenea, managerul unităţii a precizat că s-au depistat nereguli în respectarea procedurii de sterilizare.

„Se pare că, deja, se conturează ce s-a contaminat, cum au fost infectaţi pacienţii, elementele care duc să putem afla toate (detaliile – n.r.) şi să eliminăm aceste probleme”, a spus dr. Konrad Judit.

Bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită

Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a precizat că bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită ((inflamaţie a cavităţilor globului ocular – n.r.), aceeaşi tulpină fiind depistată şi în soluţia oftalmică.

„În momentul de faţă, ce ştim foarte clar, este că avem de-a face cu un Pseudomonas aeruginos, cu sensibilitate. Această bacterie a fost identificată în secreţiile a şase pacienţi din cei 14, bineînţeles, trebuie să ţinem cont că pacienţii, toţi 14, sunt sub tratament antibiotic.

Aşa cum spunea şi doamna manager, s-a identificat aceeaşi tulpină, în proporţie de 80% putem spune că e aceeaşi tulpină, într-una din soluţiile oftalmice presaline sau polisaline echilibrate, utilizate în timpul operaţiei, acesta fiind un flacon utilizat în timpul operaţiei, care a rămas şi din acesta a ieşit această contaminare cu Pseudomonas, care s-a găsit şi în secreţiile pacienţilor”, a explicat dr. Sîngeorzan.

Probele luate din flacoanele nedesfăcute de soluţie oftalmică sunt negative

Acesta a detaliat etapele anchetei epidemiologic şi a reiterat faptul că probele luate din flacoanele nedesfăcute de soluţie oftalmică sunt negative, nefiind confirmată suspiciunea că este vorba de un eventual lot contaminat. De asemenea, s-au recoltat probe şi din alte soluţii utilizate în timpul operaţiei, precum probe de pe suprafeţe din blocul operator, din sala preoperatorie, inclusiv din sala de sterilizare, acestea fiind negative.

„Urmează să avem rezultatele probelor tegumentare, nu doar de la o asistentă, ci de la tot personalul, inclusiv de la domnul doctor (medicul şef al secţiei de oftalmologiei – n.r.) am recoltat de pe mâini şi din nas, dar se pare că încă nu există nicio creştere acolo şi cu atât mai puţin Pseudomonas. Am deschis încă o pistă şi am identificat anumite probleme în procesul de procesare a instrumentarului chirurgical şi sterilizare, încă rezultate pe această pistă nu putem să vă dăm, zilele următoare o să le punem cap la cap şi o să vedem. Dar, în momentul de faţă rămâne această soluţie contaminată care trebuie să vedem cum putem să o legăm de contaminarea şi celorlalţi pacienţi”, a arătat dr. Sîngerozan.

Întrebat dacă vreun pacient infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa ar fi avut acces la soluţia salină şi ar fi putut, astfel, să o contamineze, acesta a infirmat, precizând că încă nu se ştie cum s-au infectat toţi pacienţii, dar că sursa este, „cel mai probabil, endongenă”, adică de la un pacient contaminat.

„Contaminarea soluţiei poate să se fi întâmplat în sala de operaţie”

„Contaminarea soluţiei poate să se fi întâmplat în sala de operaţie, probabil. Cumva, e legată cu aţă albă toată această contaminare, pentru că doar într-o singură soluţie a ieşit, nu un singur flacon s-a folosit în cele două zile de operaţii, au fost, în total, un număr de cinci flacoane utilizate. Deci, tocmai de aceea ne-am gândit că poate a fost contaminat lotul, dar rezultatele sunt negative, aşa că, asta e cheia care ne lipseşte. Trebuie să vedem cum din flaconul acela a putut să ajungă la pacienţi.

Deci, marea majoritate din instrumentarul şi obiectele, materialele utilizate în operaţiile de cataractă sunt de unică folosinţă, deci se schimbă. De aceea, ne este greu să spunem, cu exactitate, care a fost sursa. Ce ştim, este vorba de un Pseudomonas sensibil, în general ştim cu toţii că bacteriile de spital, care sunt cunoscute ca bacteriile nosocomiale, au, de obicei, o rezistenţă crescută la antibiotice, tocmai datorită faptului că ele stau şi dezvoltă această rezistenţă în spital. (…) Ceea ce putem spune este că, cel mai probabil, este sursă endogenă, adică s-ar putea să fie de la un pacient care era contaminat şi, cumva, ulterior (…) E foarte dificil să spunem”, a mai spus epidemiologul şef al spitalului.

Cum se face împrăștierea bacteriilor

Totodată, răspunzând la o întrebare, dr. Sîngerozan a precizat că, în general, împrăştierea bacteriilor se face „prin personalul medical sau prin manevrele care se fac”.

Medicul şef al secţiei de oftalmologie, dr. Bodo Pal, prezent la conferinţa de presă, a precizat că starea celor 14 pacienţi s-a ameliorat, aceştia fiind internaţi în spital şi primind tratament necesar.

„Starea este bună, s-a îmbunătăţit, Vederea la ochiul operat, la doi pacienţi este foarte bună. Şi la ceilalţi pacienţi avem o uşoară îmbunătăţire faţă de zilele anterioare şi sperăm că ameliorarea va continua. Toţi pacienţii sunt internaţi şi primesc tratamentul necesar”, a declarat dr. Bodo Pal.

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a mulţumit presei pentru răbdare şi pentru că a dat dovadă de „înţelegere”, pentru că „nu breaking news-ul e primordial, ci viaţa şi sănătatea celor 14 pacienţi care în aceste zile trebuiau retrataţi”. De asemenea, a mulţumit populaţiei, „că nu s-a isterizat de această situaţie, nu au fost conflicte sau lucruri ieşite din comun şi personalul a putut să lucreze”, dar şi echipei de la secţia de oftalmologie, „care a făcut tot posibilul pentru cei 14 pacienţi”.

„Aceste lucruri ne arată că Spitalul Judeţean este pe baze solide şi eu cred că şi în continuare trebuie să lucrăm în aşa fel încât să ne simţim în siguranţă şi specialiştii spitalului să se simtă în siguranţă. Deci, să ne simţim noi, ca posibili pacienţi în siguranţă, că ştim că aici lucrurile nu sunt cu crize şi cu probleme şi personalul care trebuie să ştie că are tot suportul populaţiei şi tuturor de care au nevoie în astfel de cazuri. Şi felicitări cum s-a reuşit această, aş putea zice criză, să fie manageriată până în ziua de azi”, a conchis Borboly Csaba.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc anunţa, în urmă cu două zile, că au fost reoperaţi 13 din cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, unul refuzând intervenţia, iar dacă va fi nevoie se vor repeta intervenţiile chirugicale. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la un camion, pe sensul spre Capitală al Autostrăzii A1 București – Pitești

Publicat

incendiu camion a1

Un incendiu a izbucnit, miercuri dimineață la un camion aflat pe Autostrada A1 București  – Pitești.

Potrivit ISU Giurgiu, miercuri dimineață, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un camion. Evenimentul s-a produs la km 15 al A1 București-Pitești, pe sensul de mers spre capitală.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

incendiu 1 camion a1

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta la materialele combustibile din zona compartimentului motor, fără flacără deschisă, prin fumegare.

Din cauza căldurii degajate s-a spart parbrizul și s-a deteriorat capota.

Autovehiculul a fost găsit pe banda de urgență.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul DSP Iași infirmă decesul unei persoane cu Omicron

Publicat

omicron

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, infirmă faptul că s-a produs un prim deces al unei persoane infectate cu tulpina Omicron la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș. El spune că între cele 21 de persoane confirmate cu noua tulpină nu există niciun deces.

Vasile Cepoi a declarat, miercuri, că s-a verificat între persoanele confirmate cu tulpina Omicron și nu se regăsește niciun deces în lotul de 21 de pacienți.

„Noi am verificat dacă se regăsește vreuna din cele 21 de persoane care au fost confirmate cu infecția cu Omicron și am constatat că nu există niciun deces din acel grup. Vreau să precizez faptul că determinarea tulpinii Omicron nu se face pentru toți pacienții identificați cu infecția SARS-CoV-2 pentru că nu are nicio relevanță din punctul de vedere al atitudinii medicale. Se face pe un eșantion selectat pe criterii microbiologice pentru a determina dacă diseminarea infecției este comunitară sau nu”, a spus directorul DSP Iași.

O femeie de 75 de ani, cu suspiciune de infecție cu tulpina Omicron, a murit, marți noaptea, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Florin Roşu, pacienta de 75 de ani nu era vaccinată și avea multiple comorbidități.

„Pacienta, în vârstă de 75 ani, cu suspiciune înaltă de infecție cu varianta Omicron, nevaccinată, cu multiple comorbidități: diabet zaharat, obezitate, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie, atrofie cerebrală, în ciuda eforturilor și a tratamentului de înalt profesionalism, a decedat. Decesul a survenit în data de 17 ianuarie”, a spus medicul ieșean.

Acesta spune că deși nu există o confirmare prin secvențiere, există suspiciunea înaltă de infecție cu tulpina Omicron în cazul acestei paciente.

Proba pentru secvențiere a fost trimisă la Institutul „Matei Balș” și până la sosirea rezultatului va dura câteva zile.

În cazul în care este vorba de tulpina Omicron, acesta este primul deces al unui pacient infectat cu noua tulpină în Iași și, implicit, în România, potrivit medicului Florin Roșu.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Bilanț provizoriu coronavirus: 16.610 de cazuri și 56 decese

Publicat

coronavirus 1 1 590x354 1

În ultimele 24 de ore, în România s-au înregistrat 16.610 cazuri noi de COVID-19 și 56 decese.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 19 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 16.610 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate  58 decese, dintre care 2 anterioare.

Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe