Connect with us

EVENIMENT

6 reguli de bază pentru a nu exagera cu mâncarea de Crăciun și de Revelion. Sfaturi care te ajută sa îți ţii poftele-n frâu

Publicat

În apropierea sărbătorilor, ne gândim tot mai mult la mesele pline cu bunătăți tradiționale.  Odată puși în fața mâncărurilor, parcă nu ne mai putem opri.

Influenţaţi de tradiţie, educaţie şi religie, românii au tendinţa să facă excese alimentare.

De sărbători, românii se înghesuie prin magazine pentru a cumpăra mâncăruri alese şi uită cu desăvârșire de alimentaţia echilibrată.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

În opinia psihologului Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, timpul liber, vacanțele și mai ales sărbătorile sunt adesea însoțite de schimbări în comportamentul alimentar.

„În mare măsură în aceste zile <speciale> tindem să dăm frâu liber aspectelor hedoniste (de căutare a plăcerii) pe care le avem din când în când cu toții – și când ar putea fi un prilej mai bun dacă nu de Sărbători, prilej prin definiție de bucurie și plăcere!? Factorii psiho-sociali joacă un rol important. De exemplu, studiile arată că oamenii mănâncă mai multă mâncare decât în mod obișnuit și consumă alimente specifice atunci când sunt sub influența unor emoții puternice sau când se află într-un cadru social specific”, explică psihologul.

Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2021 * URĂRI de ANUL NOU 2021 * SMS cu FELICITĂRI pentru 2021 * MESAJE frumoase de REVELION  2021

Stilul alimentar are origini socio-culturale asociate și cu sărbătorile, zilele de naștere, vacanțele sau mesele la părinți

Tradițiile și obiceiurile, modelele culturale comune de sărbătoare ne influențează puternic modul de alimentație în perioada sărbătorilor de iarnă.

Așa cum orice zi de naștere vine cu un tort, Paștele cu carnea de miel, la români Crăciunul are din plin carne de porc și cozonaci.

Și chiar dacă în mod normal obișnuim să le evităm, este foarte dificil să treacă sărbătorile de iarnă fără ele, pentru că majoritatea dintre noi avem amintiri puternice  din copilărie legate de mesele îmbelșugate de Crăciun, pentru care mamele și bunicile noastre se pregăteau cu multe zile înainte.

„Problema este că, fiind alimente care se digeră mai greu, atrag după sine atât creșteri rapide în greutate, cât și un mediu favorabil problemelor de sănătate.

În perioada sărbătorilor de iarnă, indigestiile și arsurile stomacale sunt principalele probleme de sănătate cu care ne confruntăm.

Există de asemenea studii care arată faptul că în momentul în care oamenii sunt împreună, mănâncă cu 20% mai mult decât atunci când sunt singuri.

Această pentru simplul motiv că oamenii au ritmuri diferite de a mânca. De pildă, o persoană care rămâne la masă, chiar dacă s-a săturat şi a gustat din toate, mai consumă produse pentru că ceilalți participanți încă nu au terminat”, declară psihologul Angela Nuțu.

Mâncarea funcționează ca agent de autoreglare emoțională

Studiile arată și că oamenii care mănâncă în cadrul unui grup își schimbă aportul alimentar pentru a fi mai aproape de „medie”, sărbătorile reprezentând un timp al abundenței, al îngăduinței și nu tocmai unul grijuliu cu sănătatea, cei mai mulți oamenii prezintă o predispoziție psihologică pentru supraalimentare la fiecare masă, chiar dacă nimeni nu o spune cu voce tare.

„Mâncarea funcţionează și ca un agent de autoreglare emoţională. Gustul bun al alimentelor stimulează o zonă din creier care descarcă dopamină, responsabilă de senzaţia de plăcere.

Sărbătorile reprezintă pentru o parte dintre noi un moment în care ne eliberăm de stresul cotidian, zile de liniște și bucurie lângă familie și prieteni sau un factor și mai puternic de stres pentru cei care resimt singurătatea în această perioadă.

În ambele cazuri, mâncarea devine un factor important pentru a depăși această perioadă încărcată emoțional. Când vorbim despre mâncat compulsiv, este bine să avem mereu în minte că, în primele momente, mâncarea vine cu emoții plăcute, de satisfacție și plăcere.

Doar că aceste emoții nu țin foarte mult, ele fiind înlocuite curând de emoții de dezgust, pe măsură ce începi să consumi din ce în ce mai multă mâncare.

Unii oameni ajung chiar să simtă repulsie referitor la ceea ce fac, totuși continuă să mănânce”, explică psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

6 reguli de bază pentru a nu exagera cu mâncarea de Crăciun și de Revelion

Iată câteva reguli speciale pentru a evita mâncatul excesiv de sărbători:

  1. Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor, ziua de Crăciun şi ziua de Revelion. Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare.
  2. Evită să nu mănânci o zi întreagă pentru ca seară ai în plan să mergi la masă în familie de Crăciun sau petrecerea de revelion. Nu vei face altceva decât să crești nivelul de foame care te va duce în mod sigur spre supraalimentare.
  3. După o masă festivă, încearcă să împarți între invitați mâncarea care rămâne și evită să păstrezi un surplus inutil de mâncare pe care vei ajunge să-l consume excesiv în urmăroarele zile.
  4. Mănâncă regulat (cel puțin o dată la 4 ore), este cea mai ușoară cale de a ține poftele în frâu.
  5. Mănâncă cât mai conștient. Este de așteptat ca mesele în familie și discuțiile lungi să îți acapareze atenția și să ajungi să mănânci mai mult decât ai nevoie.  Gândește-te cum te vei simți peste o zi, o săptămână, o lună. Lucrează cu umbra acțiunii tale, și gândește-te ce este dincolo de prima senzație, care este a două, a treia, cum se va simți organismul tău după o masă în care ai mâncat peste nevoile tale.
  6. Este un moment bun să rămâi relaxat, să nu îți impui limite, ci în schimb să îți pui mici obiective ușor de atins. De exemplu, îți poți propune să te bucuri de toate mâncărurile, savurându-le. A savura presupune a mânca sau a bea ceva pe îndelete și cu plăcare, pentru a-i simți cu adevărat gustul. Dacă înveți să savurezi și să te bucuri de fiecare gust în parte, vei vedea cum vei ajunge să mănânci și mai conștient, dar și mai puțin.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

O ursoaică cu trei pui, văzută în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia. Cetățenii au primit un mesaj Ro-Alert

Publicat

o ursoaică cu trei pui, văzută în zona dealului mamut

O ursoaică cu trei pui a fost văzută sâmbătă, în jurul orei 14:15, în zona Dealului Mamut de lângă Alba Iulia.

Autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert locuitorilor din zonă.

„A fost semnalată prezența a patru urși în municipiul Alba Iulia, zona Mamut! Evitați zona, rămâneți în locuințe!

Păstrați distanța față de animale ș nu încercați să va fotografiați cu acestea sau să le hrăniți….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Festivitatea de premiere la Crosul Unirii 2024, la Alba Iulia. Alergătorii care au urcat pe podium

Publicat

video: festivitatea de premiere la crosul unirii 2024, la alba

Alba Iulia a găzduit, sâmbătă dimineața, Crosul Unirii – ediția 55, un eveniment devenit tradiție care a reunit sute de iubitori ai mișcării.

Sute de participanți de toate vârstele s-au aliniat la start, în șanțurile Cetății Alba Carolina, pentru a lua parte la una din cele două curse: cea de un kilometru, destinată copiilor în vâstă de până la 11 ani și cea de 2,7 kilometri.

La final, primii trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE: INCENDIU la o pensiune din Rimetea. Focul a izbucnit la o centrală pe lemne. Pompierii intervin cu trei autospeciale

Publicat

update: incendiu la o pensiune din rimetea. focul a izbucnit

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 13:30, în localitea Rimetea. Din primele informații, focul a izbucnit la centrala pe lemne a unei pensiuni. 

Potrivit ISU Alba, Detasamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Rimetea.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o centrală pe lemne, la o pensiune.

Pompierii intervin cu trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Publicat

cotabita2.jpg

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.

Artistul s-a confruntat în ultima perioadă cu grave probleme de sănătate.

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Gabriel Cotabiță s-a născut la 1 noiembrie 1955 în Craiova. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și pop-rock, a fost și prezentator, dar și producător muzical și de televiziune.

Gabriel Cotabiță a fost și solistul vocal al formației…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe