EVENIMENT
6 reguli de bază pentru a nu exagera cu mâncarea de Crăciun și de Revelion. Sfaturi care te ajută sa îți ţii poftele-n frâu

În apropierea sărbătorilor, ne gândim tot mai mult la mesele pline cu bunătăți tradiționale. Odată puși în fața mâncărurilor, parcă nu ne mai putem opri.
Influenţaţi de tradiţie, educaţie şi religie, românii au tendinţa să facă excese alimentare.
De sărbători, românii se înghesuie prin magazine pentru a cumpăra mâncăruri alese şi uită cu desăvârșire de alimentaţia echilibrată.
Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase
În opinia psihologului Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, timpul liber, vacanțele și mai ales sărbătorile sunt adesea însoțite de schimbări în comportamentul alimentar.
„În mare măsură în aceste zile <speciale> tindem să dăm frâu liber aspectelor hedoniste (de căutare a plăcerii) pe care le avem din când în când cu toții – și când ar putea fi un prilej mai bun dacă nu de Sărbători, prilej prin definiție de bucurie și plăcere!? Factorii psiho-sociali joacă un rol important. De exemplu, studiile arată că oamenii mănâncă mai multă mâncare decât în mod obișnuit și consumă alimente specifice atunci când sunt sub influența unor emoții puternice sau când se află într-un cadru social specific”, explică psihologul.
Vezi MESAJE DE ANUL NOU 2021 * URĂRI de ANUL NOU 2021 * SMS cu FELICITĂRI pentru 2021 * MESAJE frumoase de REVELION 2021
Stilul alimentar are origini socio-culturale asociate și cu sărbătorile, zilele de naștere, vacanțele sau mesele la părinți
Tradițiile și obiceiurile, modelele culturale comune de sărbătoare ne influențează puternic modul de alimentație în perioada sărbătorilor de iarnă.
Așa cum orice zi de naștere vine cu un tort, Paștele cu carnea de miel, la români Crăciunul are din plin carne de porc și cozonaci.
Și chiar dacă în mod normal obișnuim să le evităm, este foarte dificil să treacă sărbătorile de iarnă fără ele, pentru că majoritatea dintre noi avem amintiri puternice din copilărie legate de mesele îmbelșugate de Crăciun, pentru care mamele și bunicile noastre se pregăteau cu multe zile înainte.
„Problema este că, fiind alimente care se digeră mai greu, atrag după sine atât creșteri rapide în greutate, cât și un mediu favorabil problemelor de sănătate.
În perioada sărbătorilor de iarnă, indigestiile și arsurile stomacale sunt principalele probleme de sănătate cu care ne confruntăm.
Există de asemenea studii care arată faptul că în momentul în care oamenii sunt împreună, mănâncă cu 20% mai mult decât atunci când sunt singuri.
Această pentru simplul motiv că oamenii au ritmuri diferite de a mânca. De pildă, o persoană care rămâne la masă, chiar dacă s-a săturat şi a gustat din toate, mai consumă produse pentru că ceilalți participanți încă nu au terminat”, declară psihologul Angela Nuțu.
Mâncarea funcționează ca agent de autoreglare emoțională
Studiile arată și că oamenii care mănâncă în cadrul unui grup își schimbă aportul alimentar pentru a fi mai aproape de „medie”, sărbătorile reprezentând un timp al abundenței, al îngăduinței și nu tocmai unul grijuliu cu sănătatea, cei mai mulți oamenii prezintă o predispoziție psihologică pentru supraalimentare la fiecare masă, chiar dacă nimeni nu o spune cu voce tare.
„Mâncarea funcţionează și ca un agent de autoreglare emoţională. Gustul bun al alimentelor stimulează o zonă din creier care descarcă dopamină, responsabilă de senzaţia de plăcere.
Sărbătorile reprezintă pentru o parte dintre noi un moment în care ne eliberăm de stresul cotidian, zile de liniște și bucurie lângă familie și prieteni sau un factor și mai puternic de stres pentru cei care resimt singurătatea în această perioadă.
În ambele cazuri, mâncarea devine un factor important pentru a depăși această perioadă încărcată emoțional. Când vorbim despre mâncat compulsiv, este bine să avem mereu în minte că, în primele momente, mâncarea vine cu emoții plăcute, de satisfacție și plăcere.
Doar că aceste emoții nu țin foarte mult, ele fiind înlocuite curând de emoții de dezgust, pe măsură ce începi să consumi din ce în ce mai multă mâncare.
Unii oameni ajung chiar să simtă repulsie referitor la ceea ce fac, totuși continuă să mănânce”, explică psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.
6 reguli de bază pentru a nu exagera cu mâncarea de Crăciun și de Revelion
Iată câteva reguli speciale pentru a evita mâncatul excesiv de sărbători:
- Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor, ziua de Crăciun şi ziua de Revelion. Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare.
- Evită să nu mănânci o zi întreagă pentru ca seară ai în plan să mergi la masă în familie de Crăciun sau petrecerea de revelion. Nu vei face altceva decât să crești nivelul de foame care te va duce în mod sigur spre supraalimentare.
- După o masă festivă, încearcă să împarți între invitați mâncarea care rămâne și evită să păstrezi un surplus inutil de mâncare pe care vei ajunge să-l consume excesiv în urmăroarele zile.
- Mănâncă regulat (cel puțin o dată la 4 ore), este cea mai ușoară cale de a ține poftele în frâu.
- Mănâncă cât mai conștient. Este de așteptat ca mesele în familie și discuțiile lungi să îți acapareze atenția și să ajungi să mănânci mai mult decât ai nevoie. Gândește-te cum te vei simți peste o zi, o săptămână, o lună. Lucrează cu umbra acțiunii tale, și gândește-te ce este dincolo de prima senzație, care este a două, a treia, cum se va simți organismul tău după o masă în care ai mâncat peste nevoile tale.
- Este un moment bun să rămâi relaxat, să nu îți impui limite, ci în schimb să îți pui mici obiective ușor de atins. De exemplu, îți poți propune să te bucuri de toate mâncărurile, savurându-le. A savura presupune a mânca sau a bea ceva pe îndelete și cu plăcare, pentru a-i simți cu adevărat gustul. Dacă înveți să savurezi și să te bucuri de fiecare gust în parte, vei vedea cum vei ajunge să mănânci și mai conștient, dar și mai puțin.
EVENIMENT
Cota redusă de TVA la energie, luată în calcul de Guvern. Cu cât ar scădea factura unei familii cu un consum de 100 kWh

Cota redusă de TVA la energie, luată în calcul de Guvern. Ministerul Energiei a propus măsuri de reducere a anumitor costuri pentru scăderea facturilor la energie.
Una dintre soluţii ar putea fi o cotă mai mică de TVA, însă decizia va fi a Guvernului şi a Ministerului de Finanţe, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.
Cota redusă de TVA la energie, luată în calcul de Guvern
„Cred că pe termen scurt putem să luăm în calcul anumite…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
PERCHEZIȚII în Alba, într-un dosar penal de delapidare. Este vizat un fost președinte al unei asociații de crescători de animale

În cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, miercuri, 4 iunie, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, pune în executare două mandate de percheziție domiciliară, în județul Alba.
Cercetările sunt efectuate în cadrul unui dosar…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Facturile la energie ar putea să scadă din iulie. Scenariile ANRE care ar duce chiar la economii pentru români

Reducerea TVA la energie de la 19% la 9% ar putea aduce economii importante pentru români începând cu a doua jumătate a anului, arată un scenariu analizat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit președintelui ANRE, George Sergiu Niculescu, o astfel de măsură ar genera o diferență de doar 900 de milioane de lei în minus față de încasările statului din TVA în 2024, dar ar ușura semnificativ povara facturilor pentru consumatorii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
LIVE-VIDEO: Festivitatea de absolvire a Promoției 2025, la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

La Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia are loc miercuri, 4 iunie, începând cu ora 09:00, ceremonia de absolvire a studiilor liceale de către absolvenții claselor a XII-a.
În cadrul festivității va fi rostit mesajul Promoției 2025, promoție ce poartă denumirea onorifică „Regina Maria – 150”, și se vor acorda premii celor mai merituoși dintre absolvenți.
Celor 106 absolvenți ai Promoției 2025 le sunt alături colegi, profesori și cadre militare…
Citește mai mult pe Alba24.ro