Connect with us

EVENIMENT

Un număr de 60 persoane, printre care și 21 de cadre medicale, IZOLATE în Spitalul Judeţean Covasna, după ce unul dintre angajaţi a fost diagnosticat cu COVID-19

Publicatcorona

Un număr de 60 persoane, dintre care 39 de pacienţi şi 21 de cadre medicale, sunt izolate în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe după ce unul dintre angajaţi a fost diagnosticat cu COVID-19, au anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii conducerii instituţiei.

Managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a precizat că este vorba despre o femeie care urmează să nască, 8 paciente internate în secţia de Ginecologie, 13 mame şi 17 copii internaţi la secţia de Neonatologie, precum şi 21 de medici şi asistente care lucrează în aceste două secţii şi în sala de naşteri.

Acesta a mai menţionat că, imediat după confirmarea diagnosticului, au fost luate măsuri pentru stoparea internărilor în secţiile menţionate şi izolarea persoanelor care au intrat în contact direct sau indirect cu angajatul confirmat cu COVID-19.

“Ieri seară (sâmbătă – n.r.), în jurul orei 21,00, ne-a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) despre pozitivarea unui rezultat de coronavirus al unui angajat de pe secţia de Ginecologie, motiv pentru care, începând cu ora 21,15, aseară, deja am luat decizia de transfer al pacienţilor, încă din Urgenţă, către spitalul suport de la Târgu Secuiesc, care a fost desemnat să susţină în această perioadă activitatea non-corona a spitalelor. (…) Deci, am luat decizia de a transfera cazurile de obstetrică şi cazurile de ginecologie, respectiv neonatologie, încă de la această oră, adică de la ora respectivă nu a intrat în spital nimeni cu această patologie. Pacienţii care erau internaţi şi care sunt şi în momentul de faţă, e vorba de o doamnă care urmează să nască, 8 paciente la secţia de Ginecologie, 13 mămici şi 17 copii la neonatologie, plus 21 de asistente şi medici, sunt izolaţi în secţiile respective şi sunt sub supraveghere medicală. Deci, pentru pacienţi supravegherea medicală nu a încetat”, a declarat Andras Nagy Robert.

El a mai adăugat că, în cursul dimineţii de duminică, a demarat şi o anchetă epidemiologică pentru a identifica, pe cât posibil, toate persoanele care ar fi putut contacta virusul în aceste împrejurări şi, totodată, a început decontaminarea spitalului.

Managerul instituţiei a mai menţionat că angajatul diagnosticat cu COVID-19 a acordat consultaţii medicale şi în Policlinică în perioada 8-18 martie.

Acesta a mai menţionat că încă nu s-a stabilit dacă angajatul în cauză a contactat virusul în Austria, unde a fost în concediu, sau după ce a revenit în ţară.

De asemenea, a mai spus că după întoarcerea din străinătate nu a fost necesar să intre în izolare, deoarece la vremea respectivă Austria era “ţară verde”.

“Nu ştiu câte persoane ar putea să fi fost expuse. Probabil sute, e greu de zis. (…) Norocul este că în toată această perioadă de când s-a reîntors din străinătate angajatul a purtat mască şi mănuşi tot timpul şi din acest punct de vedere cred că nu va avea o amploare atât de mare cât ar fi putut avea dacă nu erau aceste măsuri de protecţie. (…) Nu este exclusă nici varianta să nu fi adus virusul din străinătate, ci să-l fi contactat de aici”, a mai spus managerul spitalului.

Autorităţile au făcut apel la cetăţenii care au fost în contact cu personal medical sau pacienţi ai secţiilor menţionate să se autoizoleze şi să anunţe Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

“Atragem atenţia celor care în ultima perioadă au intrat în contact cu angajaţii secţiilor amintite să se autoizoleze, împreună cu familia la domiciliu 14 zile şi să apeleze următoarele numerele de telefon puse la dispoziţie de autorităţi: ISU Covasna: 0755-740 427 DSP Covasna: 0757-354 074, 0749-038 675, 0751-297 992, 0751-041 426”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Covasna. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

SpaceX, ales de NASA pentru lansarea unei sonde folosite la studierea frontierei Sistemului Solar

Publicat

NASA a optat pentru racheta Falcon 9, aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX, pentru lansarea unei noi misiuni menite să studieze marginile heliosferei, bula protectoare pe care Soarele o menţine în jurul Sistemului Solar, transmite miercuri Space.com.

SpaceX se va ocupa de lansarea sondei International Mapping and Acceleration Probe, pe scurt IMAP, pentru NASA, în octombrie 2024, în cadrul unui contract în valoare de 109,4 milioane de dolari. Misiunea va fi lansată de la Space Launch Complex 40 din cadrul bazei aerospaţiale Cape Canaveral din Florida. Racheta Falcon 9 va transporta în spaţiu şi alte patru mici dispozitive spaţiale, printre care sonda Lunar Trailblazer, conform unui comunicat al NASA.

“IMAP îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine frontiera heliosferei, o barieră magnetică ce înconjoară Sistemul Solar,” conform NASA. “Această regiune este locul unde fluxul constant de particule solare denumit vânt solar se ciocneşte cu fluxurile de particule emise de alte stele. Această coliziune limitează nivelul de radiaţii cosmice ce pătrund în Sistemul Solar”.

IMAP va fi poziţionat într-un punct gravitaţional stabil între Pământ şi Soare denumit punct Lagrange 1, de unde va monitoriza fluxul de particule interstelare care penetrează heliosfera şi va studia modul în care aceste particule sunt accelerate prin spaţiu, conform descrierii misiunii făcute de NASA. Această misiune cu un buget de 492 de milioane de dolari a fost selectată în 2018 în cadrul programului Solar Terrestrial Probes, aparţinând NASA.

Sonda Lunar Trailblazer ce va fi lansată alături de sonda IMAP este un vehicul spaţial de dimensiuni mici conceput pentru a studia apa de pe Lună. O sondă pentru monitorizarea vremii spaţiale, denumită Space Weather Follow-On Lagrange 1, va face parte, de asemenea, din încărcătura acestei lansări ce va fi realizată de SpaceX.

Celelalte două dispozitive ce vor fi lansate în spaţiu odată cu sonda IMAP sunt misiuni de heliofizică pentru NASA, însă agenţia spaţială americană nu a oferit alte detalii despre acestea.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O femeie și o fetiță au fost rănite, după un accident rutier în Suceava

Publicat

O femeie și o fetiță au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, miercuri seara, în municipiul Suceava.

Accidentul  s-a produs în zona Primăriei, iar în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme în care se aflau în total patru persoane.

Potrivit ISU Suceava, echipajele medicale au acordat primul ajutor celor patru victime, iar două dintre acestea – o femeie de 34 de ani și o fetiță de doi ani au fost transportate la spital.

Poliția efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentu rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci papagali de la o grădină zoologică din Marea Britanie au fost separați pentru că se înjurau reciproc în fața vizitatorilor

Publicat

Cinci papagali cu un limbaj ”colorat” au fost separați după ce au învățat să înjure la o grădină zoologică din Lincolnshire și se provocat unul pe celălalt în fața vizitatorilor.

Cinci papagali, pe nume Billy, Eric, Tyson, Jade și Elsie, s-au alăturat coloniei de papagali gri a Lincolnshire Wildlife Centre 200, din Marea Britanie, anul acesta în luma august.

La scurt timp, păsările au început să se încurajeze reciproc să înjure. “Suntem destul de obișnuiți să înjure papagali, dar nu am avut niciodată cinci în același timp.

Majoritatea papagalilor refuză să vorbească atunci când sunt afară, dar dintr-un anumit motiv, cei cinci se bucură de asta”, a declarat Steve Nichols, CEO al parcului pentru animale sălbatice.

Pentru a nu se mai provoca unii pe alții, papagalii au fost mutați în zone diferite ale parcului.

Steve Nichols a explicat că nimeni nu s-a plâns de comportamentul papagalilor, însă aceștia au fost separați de dragul tinerilor vizitatori.

Sursa: libertatea.ro

Sursa foto: animalzoo.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Volumul de lemn exploatat în 2019 a fost de 17,523 milioane metri cubi, în scădere cu 0,2% faţă de 2018

Publicat

lemn, ilegal

Volumul de lemn exploatat anul trecut de operatorii economici atestaţi a scăzut cu 0,2% faţă de 2018, până la 17,523 milioane metri cubi (mc).

De asemenea, volumul de lemn rotund exploatat a înregistrat o scădere cu 0,4% în 2019, faţă 2018, totalizând 15,922 milioane mc. În volumul total de lemn rotund exploatat, ponderea cea mai mare o au speciile de foioase (60%), în timp ce răşinoasele acoperă 40%.

Dintre speciile de foioase, lemnul de fag are ponderea cea mai mare, respectiv 32,4% din totalul lemnului rotund exploatat.

Potrivit datelor INS, anul trecut s-a înregistrat o scădere cu 0,4% a volumului de lemn rotund, în principal datorită faptului că speciile de fag şi stejar au înregistrat împreună o scădere de 5%, cu o pondere de 42,2% în volumul de lemn rotund exploatat, iar diverse specii de foioase au avut împreună o scădere de 4,5% cu o pondere de 17,8% în volumul de lemn rotund exploatat.

Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 51,3 %, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 35,3%. AGERPRES

Citește mai departe