Connect with us

EVENIMENT

600 de kilometri pe jos, până la Alba Iulia. Un fost deputat moldovean de 78 de ani a plecat pe Drumul Unirii

Publicat

margineanu

Unul dintre primii deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova, semnatar al declaraţiei de independenţă a ţării, Ion Mărgineanu, a pornit pe jos din Bălţi – Republica Moldova spre Alba Iulia – România.

Înconjurat de membrii familiei, consăteni, dar și oameni simpli care au venit să își arate susținerea, Ion Mărgineanu, a pornit joi pe jos pe Drumul Unirii.

ion margineanu

Bărbatul în vârstă de 78 de ani şi-a propus să marcheze Centenarul Marii Uniri. Deşi, nu este sportiv, iar recent a suferit o intervenţie chirurgicală la inimă, fostul deputat spune că va ajunge pe 1 decembrie la Alba Iulia, unde, dorința sa ar fi să țină un discurs.

Fostul deputat spune că zilnic va merge pe jos câte 20 de km. Bărbatul va fi însoţit de cei trei copii ai săi, care se vor ocupa de cazare şi hrană.

„Eu consacru această călătorie pe care am să o fac la anii mei de bătrâneţe de 78 de ani, dragostei mele faţă de ţară, faţă de ţara întregită, faţă de oamenii pământului şi faţă de România. Pentru că nu există o ţară mai frumoasă pentru mine decât România”, a spus deputatul în primul Parlament, Ion Mărgineanu.

Bărbatul a pornit la drum din faţa Oficiului Poştei din Bălţi. Locul este unul simbolic pentru că în 1918, aici s-a votat Marea Unire.

„Bunelul”, cum este numit Ion Mărgineanu de membrii familiei, și-a început călătoria din fața Poștei din Bălți, unde acum o sută de ani Zemstva județului vota Unirea cu România, fiind prima administrație din Basarabia care semna un astfel de document.

Printre cei care au venit să îl susțină a fost și un preot din cadrul Mitropoliei Basarabiei, care l-a binecuvântat, se arată într-o înregistrare video postată de președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Virgiliu Mărgineanu, fiul lui Ion Mărgineanu. Preotul i-a binecuvântat călătoria și i-a transmis mesajul din partea Episcopului Antonie de Bălți.

„Drum bun și îngeri de pace. Sunteți cel care ne dați și nouă o lecție de curaj și de patriotism. Eu sper că mult mai mulți sunt cei care vă transmit binecuvântarea lor ca să ajungeți cu bine în Alba Iulia, în inima Ardealului, și să duceți mesajul dragostei noastre și a unității de neam”, a menționat în mesajul și binecuvântarea sa părintele.

„Să știți că anume susținerea spirituală de la dumneavoastră, de la toți cei pe care îi văd dar și pe care nu îi văd,  a influențat asupra mea să pornesc în această călătorie și vă mulțumesc tuturor”, le-a mărturisit celor prezenți Ion Mărgineanu.

Născut în localitatea Fundurii Vechi, județul Bălți, la 26 octombrie 1941, Ion Mărgineanu va parcurge pe jos aproape 600 de kilometri, urmând ca la 1 decembrie să ajungă în Alba Iulia pentru a participa la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918.

Sursă: infoprut.ro

Video: Mărgineanu Virgiliu

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Preţurile locuinţelor pe plan global vor continua să scadă în anul 2023

Publicat

blocuri apartamente 2 e1544779997280.jpg

Preţurile locuinţelor în câteva pieţe importante vor continua să scadă în anul 2023, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândurile analiştilor pieţei imobiliare.

Creşterea ratelor creditelor ipotecare, după ce băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia ridicată, şi boom-ul istoric al preţurilor locuinţelor în timpul pandemiei au făcut ca achiziţionarea unei locuinţe să fie aproape imposibilă pentru mulţi potenţiali cumpărători.

Aceste evoluţii au dus la creşterea chiriilor pe cele mai multe pieţe, astfel încât per ansamblu costurile cu locuinţa sunt mult mai mari decât în ultimii ani.

Scăderile previzionate ale preţurilor locuinţelor în SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia şi Noua Zeelandă vor şterge cu 50% creşteri de preţuri de la începutul pandemiei, în 2020, estimează analiştii.

50 din cei 96 de analişti care au participat la sondajul efectuat în perioada 15 februarie – 8 martie avertizează că în următorii ani se va înrăutăţi accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe. Nouă dintre ei spun că va scădea semnificativ accesibilitatea.

Preţurile locuinţelor pe plan global vor continua să scadă în anul 2023. În ce țări au fost înregistrate scăderi

„Acele pieţe care au înregistrat cele mai mari creşteri în timpul pandemiei, deci locuri ca Noua Zeelandă, Canada, pieţele nordice, vor fi probabil cele mai afectate”, a explicat Kate Everett-Allen, de la Knight Frank.

Preţurile locuinţelor în Canada şi Noua Zeelandă, care au început să scadă anul trecut, ar urma să înregistreze, un declin de cel puţin 20% faţă de nivelul de vârf din pandemie.

Scăderi de peste 10% sunt estimate şi în Australia (16%), Germania (11,5%) şi SUA (10%), în timp ce în Marea Britanie este previzionat un declin de 8%.

„O încetinire a construirii de noi locuinţe şi o scăderea numărului de permise de construcţie au urma să adâncească deficitul de locuinţe în multe ţări din întreaga lume, creşterea populaţiei continuând să depăşească furnizarea de noi locuinţe”, susţin analiştii de la JLL.

Totuşi, activitatea în China, care se confruntă cu o criză pe piaţa imobiliară, ar urma să se redreseze în 2023, în urma politicilor de stimulare şi a ridicării restricţiilor, care încurajează achiziţiile.

În timp ce piaţa imobiliară din India rămâne rezilientă în pofida majorării dobânzilor, preţurile locuinţelor în Dubai ar urma să crească semnificativ, estimează analiştii. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi! Restricții de trafic pe mai multe drumuri din țară, din cauza unor transporturi agabaritice

Publicat

gabarit depasit fb drdp tm.jpg

Traficul se va desfășura cu restricții, duminică noaptea, pentru efectuarea unor transporturi agabaritice.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că duminică, 19 martie, se vor efectua trei transporturi agabaritice.

Astfel:

Începând cu ora 22.00, pe ruta: Avrig – DN 1 – A 1 SB – A 1 – DN 7 – DN 79 – Oradea; transport format dintr-un camion cu masa de 71,7 tone, lungimea de 45 metri și lățimea de 2,5 metri;

Începând cu ora 22.00, pe ruta: PTF Borș II – A 3 – DN 19 – DN 1 – A 3 – Centura Apahida – DN 17 – Bistrița – DN 17 – DN 2 – Mândrești Munteni; transport format dintr-un camion cu masa de 86,3 tone, lungimea de 34 metri și lățimea de 3,6 metri;

Începând cu ora 00.30, pe ruta: PTF Borș I – DN 1 – Oradea – DN 79 – DN 7 – A 11 – A 1 – DN 6 – Drobeta-Turnu Severin – DN 56A – Calafat Pod PTF; transport format dintr-un camion cu masa de 88 tone, lungimea de 39,5 metri și lățimea de 3 metri.

Transporturile vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră, transmite sursa citată.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pompierii din Harghita în alertă: Au izbucnit două incendii de vegetație

Publicat

incendiu vegetatie uscata general noaptea
fotografie cu caracter ilustrativ

Pompierii din Harghita sunt în alertă, duminică seară, după ce au fost anunțate două incendii de vegetație uscată.

Unul dintre incendii a izbucnit între localitățile Sâncrăieni și Sânmartin. Pentru localizarea și lichidarea incendiului intervin echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc și SVSU Sâncrăieni.

Cel de-al doilea incendiu de vegetație uscată a fost anunțat în Miercurea Ciuc. S-a deplasat pentru intervenție un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc.

Știre în actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident rutier pe DN7 în Vâlcea. Două mașini au ieșit în afara drumului după ce s-au ciocnit. Două victime

Publicat

ccident 1

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, dunminică seară, pe DN 7 în județul Vâlcea. În coiziune au fost implicate două autoturisme și patru persoane.

Potrivit ISU Vâlcea, accidentul s-a produs pe DN 7în localitatea Racovița.

accident racovita 2

Au intervenit: autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de la Stația Brezoi, precum si două ambulante apartinand SAJ, în sprijin.

În cele două autoturisme se aflau patru persoane.

În urma impactului, cele două sunt mașini au ieșit în afara părții carosabile.

Două victime sunt evaluate de personalul medical aflat la fața locului.

Știre in actualizare

Citește mai departe