EVENIMENT
600 de kilometri pe jos, până la Alba Iulia. Un fost deputat moldovean de 78 de ani a plecat pe Drumul Unirii

Unul dintre primii deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova, semnatar al declaraţiei de independenţă a ţării, Ion Mărgineanu, a pornit pe jos din Bălţi – Republica Moldova spre Alba Iulia – România.
Înconjurat de membrii familiei, consăteni, dar și oameni simpli care au venit să își arate susținerea, Ion Mărgineanu, a pornit joi pe jos pe Drumul Unirii.
Bărbatul în vârstă de 78 de ani şi-a propus să marcheze Centenarul Marii Uniri. Deşi, nu este sportiv, iar recent a suferit o intervenţie chirurgicală la inimă, fostul deputat spune că va ajunge pe 1 decembrie la Alba Iulia, unde, dorința sa ar fi să țină un discurs.
Fostul deputat spune că zilnic va merge pe jos câte 20 de km. Bărbatul va fi însoţit de cei trei copii ai săi, care se vor ocupa de cazare şi hrană.
„Eu consacru această călătorie pe care am să o fac la anii mei de bătrâneţe de 78 de ani, dragostei mele faţă de ţară, faţă de ţara întregită, faţă de oamenii pământului şi faţă de România. Pentru că nu există o ţară mai frumoasă pentru mine decât România”, a spus deputatul în primul Parlament, Ion Mărgineanu.
Bărbatul a pornit la drum din faţa Oficiului Poştei din Bălţi. Locul este unul simbolic pentru că în 1918, aici s-a votat Marea Unire.
„Bunelul”, cum este numit Ion Mărgineanu de membrii familiei, și-a început călătoria din fața Poștei din Bălți, unde acum o sută de ani Zemstva județului vota Unirea cu România, fiind prima administrație din Basarabia care semna un astfel de document.
Printre cei care au venit să îl susțină a fost și un preot din cadrul Mitropoliei Basarabiei, care l-a binecuvântat, se arată într-o înregistrare video postată de președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Virgiliu Mărgineanu, fiul lui Ion Mărgineanu. Preotul i-a binecuvântat călătoria și i-a transmis mesajul din partea Episcopului Antonie de Bălți.
„Drum bun și îngeri de pace. Sunteți cel care ne dați și nouă o lecție de curaj și de patriotism. Eu sper că mult mai mulți sunt cei care vă transmit binecuvântarea lor ca să ajungeți cu bine în Alba Iulia, în inima Ardealului, și să duceți mesajul dragostei noastre și a unității de neam”, a menționat în mesajul și binecuvântarea sa părintele.
„Să știți că anume susținerea spirituală de la dumneavoastră, de la toți cei pe care îi văd dar și pe care nu îi văd, a influențat asupra mea să pornesc în această călătorie și vă mulțumesc tuturor”, le-a mărturisit celor prezenți Ion Mărgineanu.
Născut în localitatea Fundurii Vechi, județul Bălți, la 26 octombrie 1941, Ion Mărgineanu va parcurge pe jos aproape 600 de kilometri, urmând ca la 1 decembrie să ajungă în Alba Iulia pentru a participa la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918.
Sursă: infoprut.ro
Video: Mărgineanu Virgiliu

Un concurs de dresaj canin și o expoziție de câini – Napoca Dog Show – va avea loc în perioada 24-25 mai la Jucu Arena din comuna clujeană Jucu de Sus.
Astfel, pe parcursul ambelor zile, in intervalul 12.30-13.30 la ringul central, vizitatorii pot urmări un program deosebit de dresaj canin oferit de catre Scoala de dresaj Dog Master
Atat sambata cat si duminica de la ora 16.00 se va desfasura programul de Best in Show (cel mai frumos exemplar al expozitiei).
Potrivit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Teologia post-decembristă: carte lansată de George Remete, la Facultatea de Teologie din Alba Iulia

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia va fi gazda unui nou eveniment cultural deosebit: lansarea cărții cu titlul „Teologia post-decembristă”, scrisă de către părintele profesor George Remete, membru corespondent al Academiei Române.
În seara zilei de marți, 20 mai 2025, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc lansarea cărții cu titlul „Teologia post-decembristă”, semnată de părintele academician George Remete.
Evenimentul se va…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Premieră la Muzeul de Istorie din Alba Iulia: Un vestigiu arheologic surprinzător din vechiul Apulum va fi expus publicului

O piesă unică din Dacia Romană va fi expusă în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Exponatul va putea fi văzut pentru prima dată de sâmbătă 17 mai, de la ora 19.00.
Piesa a fost descoperită de arheologul Radu Ota, în luna mai a anului 2023, cu ocazia lucrărilor mobilitate urbană din cartierul Partoș, în locul unde se află un important oraș al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis. Este vorba despre Priapus, un zeu al virilității și fertilității…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Expoziție de fotografii din India și carte despre arta picturii corporale cu Henna, de Zilele Clujului

Centrul Clujean pentru Studii Indiene din cadrul UBB propune, ca parte a Zilelor Clujului, între 21 și 31 mai 2025, două evenimente deosebite, co-organizate cu sprijinul Ministerului Culturii din India și al Ambasadei Indiei în România, la Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Cluj.
Primul este expoziția Samsara, a fotografului Horia-Mihai Gligor, deschisă între 21-31 mai. Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10-20.
Expoziția „Samsara”…
Citește mai mult pe Cluj24.ro