Connect with us

EVENIMENT

DRAMATIC la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc: 180 de cadre medicale infectate cu COVID

Publicat

coronavirus

Un număr de 180 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, 66 dintre ei îmbolnăvindu-se în ultimele două săptămâni, arată datele furnizate de către medicul epidemiolog al unităţii, dr. Sergiu Sîngeorzan.

„De la începutul pandemiei, până astăzi au fost 180 de angajaţi ai SJU Miercurea Ciuc cu teste COVID pozitive, dintre care 43 de medici, 82 de asistenţi medicali, 25 de infirmieri, 11 personal de curăţenie şi 19 alte categorii, cum ar fi registratori medicali, muncitori, personal administrativ.

Dacă ne uităm la ultimele două săptămâni, putem observa un număr de 66 angajaţi infectaţi, adică aproape 40% din totalul cazurilor menţionate anterior, ceea ce ne arată o evoluţie mai accentuată a acestora, într-un fel corespunzând trendului din comunitate. Din păcate, am avut şi nişte focare la nivelul unităţii sanitare, unul dintre ele fiind în Secţia Chirurgie, unde 21 cadre medicale au fost depistate COVID-19 pozitive, o parte dintre ele infectându-se în spital, cel mai probabil în zonele de odihnă, iar o parte s-au infectat în comunitate”, a declarat dr. Sergiu Sîngeorzan.

În legătură cu modul în care angajaţii SJU s-au infectat în spital, acesta consideră că este vorba de folosirea necorespunzătoare a echipamentului de protecţie.

„Pot să incriminez pentru infectarea lor utilizarea necorespunzătoare a echipamentului de protecţie. Nu faptul că nu-l folosim, ci faptul că, datorită dorinţei excesive de a ne proteja propria persoană, nu dăm atenţie sau omitem inconştient riscul de transmitere prin intermediul echipamentului de protecţie contaminat. Acesta trebuie utilizat acolo unde riscul este maxim, iar apoi dezechipat şi eliminat în mod corespunzător, altfel putem contamina indirect atât pacienţii cât şi alţi colegi de serviciu. Aşadar, atenţie deosebită la cum şi când te dezechipezi!”, a precizat Sîngeorzan.

El a mai declarat că au fost mai mulţi pacienţi care s-au internat în SJU cu teste COVID-19 negative, dar care s-au pozitivat ulterior, motiv pentru care s-a înfiinţat o secţie galbenă (tampon), pentru ca personalul să se echipeze corespunzător pentru gestionarea acestora şi să evite riscul de infectare.

„Am transformat Secţia de Interne într-o secţie ‘galbenă’, în care sunt pacienţi cu teste negative, dar care din punct de vedere simptomatic ridică în continuare suspiciunea de COVID. Astfel, până la infirmarea cu 2-3 teste negative, aceştia stau acolo, iar personalul care-i gestionează se echipează şi-i tratează ca şi cum ar fi pozitivi.

Am avut situaţii de pacienţi, de exemplu, care au venit cu testare negativă, iar pe parcursul internării s-au pozitivat creând situaţii neplăcute atât pentru personalul medical cât şi pentru restul pacienţilor din saloane”, a precizat acesta.

În legătură cu evoluţia cazurilor din judeţul Harghita, Sîngeorzan a spus că este destul de alarmată şi că dacă spitalul ar trebui să interneze şi cazurile uşoare sau pe cele asimptomatice, atunci nu ar avea capacitate suficientă de cazare.

„Dacă noi ar trebui să internăm toate cazurile, inclusiv formele uşoare şi asimptomatice, cum se făcea la început, nu am avea suficiente spaţii de cazare.

Şi atunci, într-un fel mi se pare oarecum firească decizia de a lăsa pacientul acasă, deoarece atât confortul lui este mai ridicat cât şi presiunea de pe spital se micşorează, dar cu condiţia ca aceştia să respecte carantinarea (…)

Cred că pentru toată lumea este clar că la un moment dat, într-un fel sau altul, vom trece prin această infecţie, dobândind oarecum o imunitate faţă de acest virus.

Ceea ce încercăm acum, prin toate măsurile de distanţare socială, este de fapt o ponderare a numărului de pacienţi care se internează în spital, să scădem presiunea de pe sistemul sanitar, pentru că altfel acesta nu va mai putea face faţă”, a mai spus medicul epidemiolog.

Acesta a subliniat faptul că personalul medical, mai ales cel care lucrează în secţiile COVID-19, este epuizat şi începe să accepte ideea că se poate îmbolnăvi, la un moment dat, după care îşi va continua activitatea.

„Personalul medical nu s-a reînnoit, e acelaşi de acum şapte luni, aceeaşi oameni lucrează continuu, mai ales pe secţiile COVID. Personalul e sătul, extenuat şi toată lumea încearcă să accepte ideea că ‘ok, trecem prin boală, să sperăm că trecem bine, iar după aceea să ne imunizăm şi ne vedem mai departe de activitate’.

Cam în toate epidemiile aşa s-a întâmplat. Am trecut prin ele, ne-am imunizat, din păcate o parte au pierit, dar până la urmă e vorba de un echilibru în natură care se întâmplă, fie că vrem, fie că nu vrem”, a conchis Sergiu Sîngeorzan. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

VIDEO: Ploi fără precedent. Cel puțin 14 persoane au murit și alte zeci sunt dispărute

Publicat

untitled

Cel puțin 14 persoane au murit și alte aproape 50 sunt dispărute, cu șanse minime de a fi găsite în viață, în urma unei masive alunecări de teren într-o zonă izolată din statul indian Manipur din nord-estul țării, au anunțat joi autoritățile.

Echipele de salvare s-au luptat cu ploile abundente pentru a scoate 19 supraviețuitori dintre dărâmături joi, după ce alunecarea de teren s-a produs la un șantier de construcții feroviare, unde muncitorii dormeau într-o tabără improvizată peste noapte.

Armata a fost chemată să se alăture căutărilor, dar oficialii nu se declară optimiști, conform Reuters.

 

Ploi fără precedent. Cel puțin 14 persoane au murit și alte zeci sunt dispărute: Șansele ca persoanele surprinse să supraviețuiască sunt foarte mici

 

Șansele ca persoanele surprinse să supraviețuiască sunt foarte mici, având în vedere că alunecarea de teren s-a produs noaptea, a declarat pentru Reuters Haulianlal Guite, magistrat districtual al districtului Noney din Manipur.

În această lună, ploi fără precedent au lovit statele din nord-estul Indiei și statul vecin Bangladesh, provocând moartea a peste 150 de persoane.

De asemenea, milioane de oameni au fost mutați din cauza inundațiilor catastrofale din ultimele săptămâni, iar în unele zone joase casele au fost acoperite complet.

Ploi fără precedent. Cel puțin 14 persoane au murit și alte zeci sunt dispărute: Operațiuni de căutare

„Operațiunile de căutare necruțătoare vor continua în timpul nopții”, a precizat un comunicat al armatei indiene.

Elicopterele armatei erau în așteptare și asistau la operațiunile de salvare la locul alunecării de teren. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în Vrancea! Cadavru cu arsuri pe spate și picioare

Publicat

masina politie general 1000x600

Polițiștii din Panciu, județul Vrancea, au fost sesizați, joi, prin apel 112, cu privire la faptul că, într-o grădină din comuna Movilița, se află un bărbat decedat.

În urma verificărilor, a fost stabilită identitatea persoanei decedate, un bărbat în vârstă de 83 ani, din localitate.

După examinarea vizuală a cadavrului, au fost identificate urme de arsuri pe spate și membrele inferioare.

 

Tragedie în Vrancea! Cadavru cu arsuri pe spate și picioare: continuă cercetările

 

La fața locului se află o echipă complexă formată din polițiști de investigații criminale, criminaliști, polițiști din cadrul Poliției Orașului Panciu și ai Secției 10 Poliție Rurală Panciu.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Ciocnire violentă între o autoutilitară, un autoturism și o autobasculantă în Cluj

Publicat

ccc

Polițiștii clujeni au intervenit, joi seară, la un accident produs pe DN1C, în localitatea Iclod, în care au fost implicate 3 autovehicule.

ccc

Din primele informații, coliziunea s-ar fi produs pe fondul nepăstrării distanței regulamentare, între o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 40 de ani, un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani și o autobasculantă condusă de un bărbat de 49 de ani.

cc

 

FOTO: Ciocnire violentă între o autoutilitară, un autoturism și o autobasculantă în Cluj: șoferii nu au băut

c

În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale.

Testările conducătorilor auto cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO, VIDEO: Misiune contracronometru pentru salvarea unei bătrâne căzută într-o fântână, în Olt

Publicat

fotoolt

Misiune contracronometru pentru salvarea unei bătrâne de 82 de ani căzută într-o fântână de 10 metri, în localitatea Pleșoiu, județul Olt.

Salvatorii intervin cu o mașină de stingere, o autoscară cu braț mobil care permite intervenția sub nivelul solului, un container multirisc și 3 buldoexcavatoare. Totodată, la locul intervenției se află și un echipaj de prim ajutor.

Victima este cooperantă, iar pentru menținerea nivelului de oxigen, pompierii introduc aer comprimat în spațiul unde aceasta se află.

 

FOTO, VIDEO: Misiune contracronometru pentru salvarea unei bătrâne căzută într-o fântână, în Olt: femeia a fost scoasă în viață

 

Fântâna are adâncimea de aproximativ 10 metri și diametru de aproximativ 40 de centimetri. Din cauza diametrului foarte mic, se acționează cu cele două buldoexcavatoare, pentru îndepărtarea pământului și extragerea tuburilor, informează ISU Olt.

Bătrâna a fost scoasă vie din fântână. Are hipotermie și este transportată la UPU Slatina de echipajul cu medic de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt.

Citește mai departe