Connect with us

EVENIMENT

DRAMATIC la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc: 180 de cadre medicale infectate cu COVID

Publicatcoronavirus

Un număr de 180 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, 66 dintre ei îmbolnăvindu-se în ultimele două săptămâni, arată datele furnizate de către medicul epidemiolog al unităţii, dr. Sergiu Sîngeorzan.

“De la începutul pandemiei, până astăzi au fost 180 de angajaţi ai SJU Miercurea Ciuc cu teste COVID pozitive, dintre care 43 de medici, 82 de asistenţi medicali, 25 de infirmieri, 11 personal de curăţenie şi 19 alte categorii, cum ar fi registratori medicali, muncitori, personal administrativ.

Dacă ne uităm la ultimele două săptămâni, putem observa un număr de 66 angajaţi infectaţi, adică aproape 40% din totalul cazurilor menţionate anterior, ceea ce ne arată o evoluţie mai accentuată a acestora, într-un fel corespunzând trendului din comunitate. Din păcate, am avut şi nişte focare la nivelul unităţii sanitare, unul dintre ele fiind în Secţia Chirurgie, unde 21 cadre medicale au fost depistate COVID-19 pozitive, o parte dintre ele infectându-se în spital, cel mai probabil în zonele de odihnă, iar o parte s-au infectat în comunitate”, a declarat dr. Sergiu Sîngeorzan.

În legătură cu modul în care angajaţii SJU s-au infectat în spital, acesta consideră că este vorba de folosirea necorespunzătoare a echipamentului de protecţie.

“Pot să incriminez pentru infectarea lor utilizarea necorespunzătoare a echipamentului de protecţie. Nu faptul că nu-l folosim, ci faptul că, datorită dorinţei excesive de a ne proteja propria persoană, nu dăm atenţie sau omitem inconştient riscul de transmitere prin intermediul echipamentului de protecţie contaminat. Acesta trebuie utilizat acolo unde riscul este maxim, iar apoi dezechipat şi eliminat în mod corespunzător, altfel putem contamina indirect atât pacienţii cât şi alţi colegi de serviciu. Aşadar, atenţie deosebită la cum şi când te dezechipezi!”, a precizat Sîngeorzan.

El a mai declarat că au fost mai mulţi pacienţi care s-au internat în SJU cu teste COVID-19 negative, dar care s-au pozitivat ulterior, motiv pentru care s-a înfiinţat o secţie galbenă (tampon), pentru ca personalul să se echipeze corespunzător pentru gestionarea acestora şi să evite riscul de infectare.

“Am transformat Secţia de Interne într-o secţie ‘galbenă’, în care sunt pacienţi cu teste negative, dar care din punct de vedere simptomatic ridică în continuare suspiciunea de COVID. Astfel, până la infirmarea cu 2-3 teste negative, aceştia stau acolo, iar personalul care-i gestionează se echipează şi-i tratează ca şi cum ar fi pozitivi.

Am avut situaţii de pacienţi, de exemplu, care au venit cu testare negativă, iar pe parcursul internării s-au pozitivat creând situaţii neplăcute atât pentru personalul medical cât şi pentru restul pacienţilor din saloane”, a precizat acesta.

În legătură cu evoluţia cazurilor din judeţul Harghita, Sîngeorzan a spus că este destul de alarmată şi că dacă spitalul ar trebui să interneze şi cazurile uşoare sau pe cele asimptomatice, atunci nu ar avea capacitate suficientă de cazare.

“Dacă noi ar trebui să internăm toate cazurile, inclusiv formele uşoare şi asimptomatice, cum se făcea la început, nu am avea suficiente spaţii de cazare.

Şi atunci, într-un fel mi se pare oarecum firească decizia de a lăsa pacientul acasă, deoarece atât confortul lui este mai ridicat cât şi presiunea de pe spital se micşorează, dar cu condiţia ca aceştia să respecte carantinarea (…)

Cred că pentru toată lumea este clar că la un moment dat, într-un fel sau altul, vom trece prin această infecţie, dobândind oarecum o imunitate faţă de acest virus.

Ceea ce încercăm acum, prin toate măsurile de distanţare socială, este de fapt o ponderare a numărului de pacienţi care se internează în spital, să scădem presiunea de pe sistemul sanitar, pentru că altfel acesta nu va mai putea face faţă”, a mai spus medicul epidemiolog.

Acesta a subliniat faptul că personalul medical, mai ales cel care lucrează în secţiile COVID-19, este epuizat şi începe să accepte ideea că se poate îmbolnăvi, la un moment dat, după care îşi va continua activitatea.

“Personalul medical nu s-a reînnoit, e acelaşi de acum şapte luni, aceeaşi oameni lucrează continuu, mai ales pe secţiile COVID. Personalul e sătul, extenuat şi toată lumea încearcă să accepte ideea că ‘ok, trecem prin boală, să sperăm că trecem bine, iar după aceea să ne imunizăm şi ne vedem mai departe de activitate’.

Cam în toate epidemiile aşa s-a întâmplat. Am trecut prin ele, ne-am imunizat, din păcate o parte au pierit, dar până la urmă e vorba de un echilibru în natură care se întâmplă, fie că vrem, fie că nu vrem”, a conchis Sergiu Sîngeorzan. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Circulație feroviară oprită în județul Mehedinți

Publicat

Circulația feroviară este oprită marți seara în județul Mehedinți, din cauza unui tren stricat.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe magistrala 900, în zona stației CF Strehaia, județul Mehedinți, un tren de călători care circulă pe relația Filiași-Orșova s-a defectat în linie curentă.

Două trenuri de călători sunt oprite în stații.

Circulația feroviară este oprită.

Citește mai departe

EVENIMENT

Orașul Miercurea Ciuc, împodobit cu doar 4 steaguri mici, de Ziua Națională. Reacția primarului

Publicat

Municipiul Miercurea Ciuc a fost pavoazat, marţi, de Ziua Naţională, cu doar patru steaguri de mici dimensiuni, care au fost arborate în apropierea monumentului Ostaşului Necunoscut, acolo unde a avut loc un ceremonial restrâns de marcare a zilei de 1 Decembrie.

Potrivit legii, autorităţile publice locale trebuie să ia măsuri pentru arborarea drapelului României, dar spre deosebire de anii trecuţi, când se pavoaza oraşul între sediul Prefecturii şi cel al Primăriei, în acest an drapelul naţional a fost arborat doar pe patru stâlpi din apropierea monumentului Ostaşului Necunoscut.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat presei că a fost asigurat că steagurile se arborează între Prefectură şi Primărie, dar în comunicarea cu cei care se ocupau în fiecare an cu pavoazarea s-a folosit noţiunea de “centru”, iar decizia nu a fost aplicată în mod strict, motiv pentru care se vor face proceduri interne scrise, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.

“Vom face procedura scrisă internă pe această temă, pentru că este de neacceptat ca decizia să nu fie aplicată într-un mod strict. Nimeni nu şi-a imaginat că trebuie reverificată, pentru că pe tema aceasta au lucrat aceleaşi persoane responsabile ca şi anii trecuţi. Noi vom trage concluziile interne necesare, plecând de la această problemă semnalată”, a declarat Korodi Attila.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Miercurea Ciuc printr-un scurt ceremonial militar şi religios, la care a participat un număr redus de persoane, iar măsurile de protecţie sanitară au fost respectate. AGERPRES

Sursa foto: Informația Harghitei

Citește mai departe

ECONOMIE

Cinci state membre, inclusiv România, au primit tranşa de 8,5 miliarde euro din împrumutul acordat de Comisia Europeană

Publicat

comisia europeana

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 8,5 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE, către cinci state membre, se arată într-un comunicat al Executivul comunitar.

Astfel, România a primit trei miliarde de euro, Belgia – două miliarde de euro, Ungaria – 200 de milioane de euro, Portugalia – trei miliarde de euro iar Slovacia – 300 de milioane de euro.

Până acum, 15 state membre au primit aproximativ 40 miliarde de euro din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. După finalizarea tuturor plăţilor, România va primi 4,1 miliarde de euro, Belgia – 7,8 miliarde de euro, Ungaria – 504 de milioane de euro, Portugalia – 5,9 miliarde de euro iar Slovacia – 631 de milioane de euro, a informat Comisia Europeană.

Luna trecută, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că banii de la UE vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele: perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe; valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru; maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani; împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări. Având în vedere reputaţia Uniunii Europene, susţinută şi întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Alături de România, în cadrul acestui instrument au accesat finanţare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. În cadrul acestui instrument UE a pus la dispoziţie 100 de miliarde de euro. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident brutal în județul Sibiu. Patru persoane rănite, între care două încarcerate

Publicat

Accident brutal marți seară în județul Sibiu. Patru persoane au fost rănite după coliziunea dintre două mașini, două fiind încarcerate.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN14 Sibiu-Mediaș, la kilometrul 10+500 de metri, la ieșire din localitatea Șura Mare, județul Sibiu, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate 2 autoturisme.

Din primele informații, 4 persoane au suferit leziuni, dintre care una este rănită grav, toate fiind evaluate medical la fața locului.

Traficul rutier este oprit pentru a permite intervenția echipajelor specializate.

Potrivit Poliției Sibiu, coliziunea s-a produs între două autoturisme conduse din direcții opuse. În fiecare mașină se aflau câte doi ocupanți.

ISU Sibiu intervine de urgență cu  un echipaj de descarcarcerare, un echipaj de pompieri militari cu autospeciala de stingere și două echipaje SMURD, dintre care un echipaj de prim-ajutor SMURD cu medic.

„Din primele informații sunt implicate 4 persoane, dintre care 2 persoane încarcerate”, a transmis ISU Sibiu.

Citește mai departe