Connect with us

ACTUALITATE

75% dintre români vor evita vacanţele ”early booking”, în favoarea celor ”last minute”

Publicat

Trei sferturi dintre turiştii români (75%) nu vor mai apela la ofertele de tip ”early booking” şi spun că îşi vor rezerva vacanţa cu 1 – 2 luni înainte de plecare, iar în funcţie de evoluţia situaţiei pe plan internaţional, acest obicei s-ar putea perpetua şi anul viitor, consideră consultantul în turism, Traian Bădulescu.

În acelaşi context al schimbării comportamentului în alegerea vacanţelor, un sondaj realizat de către tur-operatorul IRI Travel, transmis vineri AGERPRES, arată că românii vor renunţa la a-şi rezerva vacanţe în regim de „early booking”, în următoarele nouă luni.

„Cererea va fi oricum mai redusă, iar turiştii vor avea mai multe opţiuni de cazare. Cel puţin în acest an, nu cred că vom mai putea vorbi de grade de ocupare foarte mari. Ofertele tip early booking au apărut timid în România acum 15 ani, au scăzut în timpul crizei economice care a afectat ţara noastră mai ales în perioada 2009 – 2011 şi au început să crească exponenţial în ultimii ani. Cei mai de succes ani pentru ofertele early booking au fost ultimii 2 – 3 ani, când turiştii începuseră să achiziţioneze pachete pentru sezonul estival încă din octombrie – noiembrie. Din estimările mele, cel puţin pentru acest an, circa 75% dintre turişti nu vor mai apela la ofertele early booking şi vor rezerva cu 1-2 luni înainte de plecare. În funcţie de evoluţia situaţiei pe plan international, este posibil ca acest obicei să se perpetueze şi anul viitor”, a declarat Bădulescu.

La rândul său, Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel, susţine că turiştii sunt tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă. „Din discuţiile pe care atât noi cât şi partenerii noştri din ţară le-am avut cu turiştii aceştia se arată tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă. Litoralul Mării Negre a fost cel mai căutat, atât la români cât şi la bulgari, foarte mulţi clienţi sunând doar să obţină informaţii pentru vacanţe în această vară, dar cu mari rezerve”, a spus Bădîrcea.

Datele operatorului arată că turiştii din zona Moldovei sunt mai reticenţi cu privire la rezervarea unei vacanţe în acest regim, aceştia reprezentând peste un sfert dintre pesimişti (27%). În clasamentul scepticilor se mai află locuitorii din Transilvaniei (22%), în timp ce pe locul 3 se află cei din Dobrogea, cu 19% din total. „Diferenţa între cele trei regiuni menţionate mai sus este că, dacă primele două iau în considerare vacanţele pe litoralul românesc, bulgăresc sau turcesc, cei din Tulcea si Constanţa apreciază că despre o vacanţă în Turcia sau Grecia, nici nu se poate discuta în acest an”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

Mai departe, turiştii din zona Olteniei ocupă locul 4, cu 13%, iar locuitorii din Muntenia sunt pe locul 5, cu 9%. Aproximativ 10% dintre cei chestionaţi nu au dorit să răspundă întrebărilor adresate de către consultanţii de turism.

„În contextul pandemiei Covid-19, putem vorbi de o schimbare radicală a obiceiurilor turistului, chiar şi după ce vom reveni la normal. Pe lângă o mai mare atenţie la siguranţă, la igienă, la securitatea oferită de transportator, de hotel sau de către destinaţie în sine, modul de efectuare a rezervării se va schimba radical. Turiştii vor dori mai multă flexibilitate în rezervarea ofertei şi mai ales posibilitatea de a anula cu puţin timp înaintea plecării. Pe termen scurt dar şi mediu, turiştii nu îşi vor mai face planuri cu multe luni înainte de plecare”, a explicat Traian Bădulescu.

Tur-operatorul IRI Travel a anunţat, de altfel, că nu va implementa o taxă pentru reprogramarea vacantelor sau pentru emiterea de vouchere valorice.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 22 aprilie – 4 mai 2020, pe un eşantion de aproximativ 1.250 de persoane, în momentul în care turiştii au fost contactaţi sau i-au contactat pe consultaţii în turism pentru a-şi reprograma sau anula vacanţele. Dintre aceştia, 1.136 de persoane au răspuns cu privire la planurile de vacanţă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe