EVENIMENT
Infarctul miocardic acut apare din ce în ce mai des la tineri

Infarctul miocardic acut apare din ce în ce mai des la oamenii tineri, susţine şeful secţiei Cardiologie 2 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), prof. Dragoş Vinereanu, care recomandă, de Ziua Mondială a Inimii, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, renunţarea la fumat, evitarea stresului şi efort fizic zilnic.
„Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Aşadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toţi factorii de risc care afectează inima şi anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creşterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri”, afirmă Vinereanu, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului.
Pentru a avea o inimă sănătoasă, el recomandă renunţarea la fumat, pentru că este principalul factor de risc în infarctul miocardic, dar şi evitarea stresului, întrucât stresul cronic, cotidian determină creşterea „dramatică” a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale la populaţia sub 45-50 de ani.
Alte sfaturi vizează renunţarea la viaţa sedentară, fiind recomandate minimum 30 de minute de efort pe zi.
„Urmaţi o dietă sănătoasă. Dieta nesănătoasă înseamnă un consum exagerat de sare, de grăsimi şi de zaharuri. E indicat să aveţi o dietă bogată în fructe şi legume, cu cereale integrale şi fibre alimentare, cu cărnuri slabe şi peşte. O dată pe an, dacă nu aveţi boli în antecedente, este recomandat să veniţi la medic pentru EKG, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei şi colesterolului. Orice boală depistată din vreme se tratează mai uşor”, sunt alte recomandări ale cardiologilor pentru a avea o inimă sănătoasă.
.
Potrivit SUUB, ultimul raport Eurostat arată că bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul cetăţenilor din Uniunea Europeană.
„De la începutul anului până în prezent în Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti au ajuns 850 de pacienţi cu STEMI (infarct miocardic cu supra-denivelare de segment ST). Mortalitatea în infarct, în Centru de Cardiologie Intervenţională de la SUUB este de 3, 5%, media pe ţara fiind de 8%. În urma cu 9 ani, când pacienţii nu erau trataţi cu ajutorul chirurgiei intervenţionale prin ‘Programul naţional de tratament invaziv al infarctului miocardic acut’, mortalitatea era 13%. Dintre pacienţii care se prezintă la Cardiologie, numărul tinerilor este în creştere”, se mai arată în postarea citată. AGERPRES
EVENIMENT
Proiect pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna Sălciua. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Proiect pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna Sălciua. Primăria Sălciua se pregătește pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră în localitățile Sub Piatră, Dumești și Roine, printr-o investiție estimată la peste 12 milioane de lei.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat la sfârșitul lunii martie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Extindere retea de canalizare în comuna Sălciua”.
La ora…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Jandarmii clujeni în acțiune, de ziua lor. Demonstrații antitero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu

Jandarmii clujeni au sărbătorit, marți, 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române printr-o ceremonie militaro-religioasă la sediul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, în cadrul căreia au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu.
Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, col. Sebastian Clițan, a declarat că Jandarmeria este, azi, una dintre cele mai importante instituții a MAI, prezentă,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Emil Boc, profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat pentru Bacalaureat: „Acolo mă mai pricep și eu”

Primarul Emil Boc a anunțat că intenționează să se înscrie ca profesor voluntar de istorie în cadrul programului de mentorat inițiat de Primăria Cluj-Napoca pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat.
Programul, desfășurat la Centrul pentru Tineret, a atras până acum 56 de tineri, care vor beneficia, începând din 7 aprilie, de meditații gratuite la română, matematică, istorie și alte discipline esențiale pentru Bac.
Edilul a felicitat echipa…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Trei minori, luați la bătaie de suporteri „U” Cluj după derby-ul cu CFR de pe Cluj Arena. Un băiat a ajuns la spital

Trei minori au fost atacați de un grup de persoane, luni seară, după meciul dintre „U” Cluj și CFR Cluj, jucat pe stadionul Cluj Arena. Unul dintre ei a ajuns la spital.
Potrivit IPJ Cluj, luni, în jurul orei 23, trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost atacați de un grup de persoane, în zona podului Elisabeta din Cluj-Napoca. Cei trei au fost luați la bătaie, una dintre victime ajungând la spital cu răni.
Minor de 14 ani, „băgat în spital” de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro