Connect with us

ACTUALITATE

8 Mai, ziua naționala dedicată egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Publicatsanse egale
Sursa foto: Facebook

La data de 8 mai, este marcată, în România, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Potrivit Legii 23/2015 privind instituirea acestei zile, ce are ca scop promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale, cu această ocazie, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni specifice, pentru a atrage atenţia asupra discriminării şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de senatorul UDMR Rozalia Biro şi a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

La 13 martie 2015, Rozalia Biro, preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, a declarat, la Oradea, că a ales această dată pentru că la 8 mai 2003 ”a fost adoptată strategia privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, de către Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi Legea 202 a egalităţii de şanse”. De asemenea, senatorul UDMR a susţinut că acesta „este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbeşte de egalitate între femei şi bărbaţi. Ei au trecut de etapa egalităţii de şanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”. Ea a făcut referire şi la recenta rezoluţie a Parlamentului European, „Egalitatea între femei şi bărbaţi în cadrul strategiei Europa 2020″, care arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferenţă de salarizare de 17% între femei şi bărbaţi, iar violenţa în familie şi relele tratamente sunt în continuă creştere. De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaţilor, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă la femei.

În anul 2016, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi a fost celebrată de către Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), pe parcursul unei întregi săptămâni. ”Săptămâna egalităţii de şanse” a avut loc la Bucureşti, între 4-11 mai 2016, perioadă în care au fost organizate dezbateri, conferinţe şi proiecţii de film tematice, ce au abordat subiecte precum implicarea femeilor în procesul de decizie, eliminarea diferenţei de venituri între femei şi bărbaţi, egalitatea de şanse la locul de muncă, violenţa domestică şi împotriva femeii.

De asemenea, la 18 iunie 2016, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), în parteneriat cu OMV Petrom şi cu sprijinul Federaţiei Române „Sportul pentru toţi”, a organizat, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR) din Bucureşti, „Crosul egalităţii de şanse”, evenimentul înscriindu-se în seria acţiunilor organizate în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul campaniei HeForShe, iniţiată de către UN Women şi care are drept scop implicarea bărbaţilor în susţinerea acţiunilor care promovează egalitatea de gen, combaterea violenţei împotriva femeilor şi a stereotipurilor privind competenţele femeilor. „Crosul egalităţii de şanse” a fost susţinut de mari sportivi ai României, artişti şi persoane publice, precum: Doina Melinte, Gabriela Szabo, Ana-Maria Brânză, Corina Chiriac, Florin Bratu, Vlad Munteanu, Bogdan Voina, Robert Tase, Corina Dănilă, Cristina Flutur, Gabriela Vâjială, Ovidiu Burcă, Sebastian Vrînceanu, Iulian Tănase, Mariana Pachis şi mulţi alţii, care au transmis mesaje publice pentru promovarea egalităţii de şanse în România.

În mai 2017, a fost semnată o rezoluţie pentru sprijinirea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România, în perioada 2017-2020, de către preşedinţii comisiilor pentru egalitate de şanse ale Camera Deputaţilor şi Senatului, parlamentari, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Această rezoluţie constituie un deziderat al participanţilor la conferinţa „Egalitatea de gen: test pentru democraţie”, desfăşurată cu ocazia Zilei naţionale a egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi la Palatul Parlamentului, prin care aceştia s-au angajat, în limita mandatului şi misiunii instituţiei pe care o reprezintă, să sprijine mai multe obiective concrete în acest domeniu.

Ziua egalităţii de şanse a fost marcată, la 8 mai 2018, la Palatul Parlamentului, prin evenimentul cu tema „Educaţia fără discriminare – soluţia durabilă pentru egalitate de şanse şi de gen în societatea românească”, care a reunit autorităţi din domeniu, parlamentari, reprezentanţi ai societăţii civile. Una dintre principalele concluzii ale evenimentului, organizat de Comisiile parlamentare pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a fost aceea că este necesară o mai bună aplicare a legislaţiei în vigoare, precum şi a politicilor antidiscriminare care să promoveze constant şi eficient egalitatea de şanse. La finalul evenimentului, a fost convenit un document care cuprinde o serie de obiective asumate, unul dintre acestea fiind revizuirea urgentă a manualelor şcolare, astfel încât să se elimine stereotipurile discriminatorii, atât de gen cât şi etnice, şi să se includă referinţe la rolul istoric al femeilor şi la contribuţiile lor culturale şi ştiinţifice, inclusiv cele ale femeilor rome. Semnatarii documentului sunt parlamentari, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului şi ai instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai ONG-urilor, ai mass media. Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor, Cristina Iurişniţi, a subliniat că nu este întâmplătoare sărbătorirea acestei zile înaintea Zilei Europei – 9 mai – pentru că egalitatea de şanse şi de gen reprezintă fundamentul unei dezvoltări durabile a României într-o societate democratică şi europeană. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Grădina zoologică din Philadelphia a început să vaccineze animalele împotriva COVID-19

Publicat

O femelă lemur pe nume Charlie a devenit primul animal care a primit un vaccin anti-COVID-19 la grădina zoologică din oraşul american Philadelphia, relatează vineri dpa.

Charlie a făcut parte dintr-un grup de 10 animale, între care alţi patru lemuri, patru gorile şi un urangutan de Sumatra, care au fost vaccinate împotriva coronavirusului.

În următoarele săptămâni, 113 animale de la grădina zoologică vor primi fiecare câte un vaccin în două doze dintr-un transport de 240 de doze furnizat de Zoetis, o fostă filială a Pfizer cu sediul în New Jersey, care produce medicamente pentru animale.

Pe teritoriul Statelor Unite au fost raportate cazuri de animale de la grădini zoologice care s-au îmbolnăvit de COVID-19, între care gorile, leoparzi de zăpadă şi tigri de la San Diego Zoo şi Safari Park, iar săptămâna trecută, la Zoo Atlanta, unde mai multe gorile au fost testate pozitiv la noul coronavirus.

Nu au existat cazuri confirmate la grădina zoologică din Philadelphia, însă două gorile au prezentat posibile simptome uşoare, ceea ce a condus la teste care au ieşit negative, a declarat Keith Hinshaw, directorul pentru sănătatea animalelor de la grădina zoologică.

La începutul acestui an, Zoetis a anunţat că va furniza peste 11.000 doze de vaccin către grădini zoologice şi alte organizaţii. Grădinile zoologice nu sunt obligate să dezvăluie public dacă îşi vaccinează animalele împotriva COVID-19, însă au fost câteva care au anunţat acest lucru, între care cele din Oakland, San Diego, Denver, Detroit şi Atlanta. Agerpres

Sursa foto: 6abc.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clotilde Armand: DNA a deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1

Publicat

sursa foto: Facebook

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că procurorii DNA au deschis un dosar penal cu privire la modul în care o companie înfiinţată de fostul edil al sectorului şi de angajaţi ai primăriei a încheiat „contracte de sute de mii de euro” pentru a face publicitate unei machete de spital.

„Procurorii DNA au deschis un nou dosar penal legat activitatea fostului primar al Sectorului 1 şi a administraţiei PSD. Este vorba despre modul în care o companie înfiinţată de fostul primar & angajaţii primărie au încheiat, printre altele, contracte de sute de mii de euro cu principalele televiziuni de ştiri şi cu mai multe site-uri apropiate de PSD pentru a face publicitate unei machete de spital”, a scris Armand, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit edilului, este vorba despre urmărire penală pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi constituire de grup infracţional organizat.

„De asta sunt unii pesedişti atât de disperaţi şi vor să ne demită. Pentru că nu mai curg banii cetăţenilor către televiziunile şi firmele lor de casă. Nu-i nimic. Nu ne lăsăm. Mergem tot înainte. Până la capăt”, a adăugat Clotilde Armand. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Robert Glinţă, nou record naţional la 50 metri spate

Publicat

Înotătorul român Robert Glinţă a stabilit un nou record naţional în proba de 50 de metri spate (bazin de 25 de metri), vineri, la Napoli, în meciul al şaptelea al circuitului profesionist ISL (International Swimming League), a anunţat CS Dinamo pe pagina sa de Facebook.

Glinţă, care a înotat pentru echipa Iron a fost cronometrat cu timpul de 23 sec 03/100 (primul loc), în prima rundă a probei de 50 m spate pentru combinezoane, a fost al doilea în runda a doua (23 sec 93/100), dar a câştigat finala, cu 24 sec 02/100, în faţa americanului Coleman Stewart, 24 sec 22/100.

Joi, în proba clasică de 50 m spate de la Napoli, Glinţă a terminat pe locul secund, în 23 sec 25/100, după Stewart, 23 sec 12/100, iar vineri a fost tot al doilea la 100 m spate, cu 50 sec 31/100, după acelaşi Stewart, 49 sec 31/100.
Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 10.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore

Publicat

Un număr de 10.184 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore.

Dintre acestea, 7.689 reprezintă prima doză şi 2.495 doza a doua, potrivit unei informări transmisă, sâmbătă, de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.935.978 de doze pentru 5.369.655 persoane, dintre care 5.252.185 au primit schema completă.

În ultimele 24 de ore a fost înregistrată o reacţie adversă de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 17.100 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.818 de tip local şi 15.282 de tip general. AGERPRES

Citește mai departe