Connect with us

ACTUALITATE

8 Mai, ziua naționala dedicată egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Publicat

sanse egale
Sursa foto: Facebook

La data de 8 mai, este marcată, în România, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Potrivit Legii 23/2015 privind instituirea acestei zile, ce are ca scop promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale, cu această ocazie, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni specifice, pentru a atrage atenţia asupra discriminării şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de senatorul UDMR Rozalia Biro şi a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

La 13 martie 2015, Rozalia Biro, preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, a declarat, la Oradea, că a ales această dată pentru că la 8 mai 2003 ”a fost adoptată strategia privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, de către Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi Legea 202 a egalităţii de şanse”. De asemenea, senatorul UDMR a susţinut că acesta „este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbeşte de egalitate între femei şi bărbaţi. Ei au trecut de etapa egalităţii de şanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”. Ea a făcut referire şi la recenta rezoluţie a Parlamentului European, „Egalitatea între femei şi bărbaţi în cadrul strategiei Europa 2020″, care arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferenţă de salarizare de 17% între femei şi bărbaţi, iar violenţa în familie şi relele tratamente sunt în continuă creştere. De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaţilor, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă la femei.

În anul 2016, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi a fost celebrată de către Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), pe parcursul unei întregi săptămâni. ”Săptămâna egalităţii de şanse” a avut loc la Bucureşti, între 4-11 mai 2016, perioadă în care au fost organizate dezbateri, conferinţe şi proiecţii de film tematice, ce au abordat subiecte precum implicarea femeilor în procesul de decizie, eliminarea diferenţei de venituri între femei şi bărbaţi, egalitatea de şanse la locul de muncă, violenţa domestică şi împotriva femeii.

De asemenea, la 18 iunie 2016, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), în parteneriat cu OMV Petrom şi cu sprijinul Federaţiei Române „Sportul pentru toţi”, a organizat, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR) din Bucureşti, „Crosul egalităţii de şanse”, evenimentul înscriindu-se în seria acţiunilor organizate în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul campaniei HeForShe, iniţiată de către UN Women şi care are drept scop implicarea bărbaţilor în susţinerea acţiunilor care promovează egalitatea de gen, combaterea violenţei împotriva femeilor şi a stereotipurilor privind competenţele femeilor. „Crosul egalităţii de şanse” a fost susţinut de mari sportivi ai României, artişti şi persoane publice, precum: Doina Melinte, Gabriela Szabo, Ana-Maria Brânză, Corina Chiriac, Florin Bratu, Vlad Munteanu, Bogdan Voina, Robert Tase, Corina Dănilă, Cristina Flutur, Gabriela Vâjială, Ovidiu Burcă, Sebastian Vrînceanu, Iulian Tănase, Mariana Pachis şi mulţi alţii, care au transmis mesaje publice pentru promovarea egalităţii de şanse în România.

În mai 2017, a fost semnată o rezoluţie pentru sprijinirea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România, în perioada 2017-2020, de către preşedinţii comisiilor pentru egalitate de şanse ale Camera Deputaţilor şi Senatului, parlamentari, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Această rezoluţie constituie un deziderat al participanţilor la conferinţa „Egalitatea de gen: test pentru democraţie”, desfăşurată cu ocazia Zilei naţionale a egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi la Palatul Parlamentului, prin care aceştia s-au angajat, în limita mandatului şi misiunii instituţiei pe care o reprezintă, să sprijine mai multe obiective concrete în acest domeniu.

Ziua egalităţii de şanse a fost marcată, la 8 mai 2018, la Palatul Parlamentului, prin evenimentul cu tema „Educaţia fără discriminare – soluţia durabilă pentru egalitate de şanse şi de gen în societatea românească”, care a reunit autorităţi din domeniu, parlamentari, reprezentanţi ai societăţii civile. Una dintre principalele concluzii ale evenimentului, organizat de Comisiile parlamentare pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a fost aceea că este necesară o mai bună aplicare a legislaţiei în vigoare, precum şi a politicilor antidiscriminare care să promoveze constant şi eficient egalitatea de şanse. La finalul evenimentului, a fost convenit un document care cuprinde o serie de obiective asumate, unul dintre acestea fiind revizuirea urgentă a manualelor şcolare, astfel încât să se elimine stereotipurile discriminatorii, atât de gen cât şi etnice, şi să se includă referinţe la rolul istoric al femeilor şi la contribuţiile lor culturale şi ştiinţifice, inclusiv cele ale femeilor rome. Semnatarii documentului sunt parlamentari, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului şi ai instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai ONG-urilor, ai mass media. Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor, Cristina Iurişniţi, a subliniat că nu este întâmplătoare sărbătorirea acestei zile înaintea Zilei Europei – 9 mai – pentru că egalitatea de şanse şi de gen reprezintă fundamentul unei dezvoltări durabile a României într-o societate democratică şi europeană. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO: Intervenția la barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană continuă. Cu cât a scăzut nivelul apei

Publicat

interventie taul mare scaled e1665120570324 1000x600.jpg

Cota apei în lacul Tăul Mare din Roșia Montană a scăzut cu peste 4,3 metri față de cea înregistrată la începutul evacuării, au transmis vineri dimineața reprezentanții ISU Alba.

În cursul acestei zile va avea loc o întâlnire cu toți reprezentanții instituțiilor implicate în gestionarea situației de la barajul Tăul Mare și experții tehnici specializați în construcții hidrotehnice pentru analizarea datelor tehnice actuale ale barajului și stabilirea modului de acțiune pentru perioada imediat următoare.

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopții s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Percheziții în Alba la persoane suspecte de trafic de droguri: Șase persoane reținute, alte trei puse sub control judiciar

Publicat

perchezitii mascati droguri.webp.webp

Șase persoane din Alba au fost reținute și alte trei au fost puse sub control judiciar în urma perchezițiilor făcute de DIICOT Alba în 5 octombrie, într-o operațiune uriașă în care au fost făcute 35 de percheziții și au fost audiați 110 martori din județele Alba și Cluj. La nivel național în mai multe județe au fost făcute 80 de percheziții, fiind astfel oprită de la vânzare o cantitate mare de substanțe psihoactive.

În urma a 35 de percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate 350 de grame de substanță cristalină albă și 20 de grame de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu: Numărul cancerelor hepatice ar urma să crească cu peste 50% până în 2040

Publicat

laborator

Numărul cancerelor hepatice la nivel mondial, ar urma să depășească 50% până în anul 2040, potrivit unui studiu  realizat de oamenii de știință ai Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), relatează AFP.

Aproximativ 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic şi 830.200 au murit din cauza acestei boli la nivel mondial în 2020, se arată în studiul publicat joi de IARC, o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănăţii (OMS), cu sediul la Lyon.

În ritmul actual, 1,4 milioane de persoane vor fi diagnosticate şi 1,3 milioane vor muri de cancer hepatic până în 2040, potrivit analizei.

Aceasta ar reprezenta o creştere cu aproximativ 500.000, atât a numărului de cazuri, cât şi a numărului de decese pe an, „cu excepţia cazului în care se va obţine o scădere substanţială a numărului de cancere hepatice prin prevenirea primară”, a declarat epidemiologul IARC Harriet Rumgay, autorul principal al studiului publicat în „Journal of Hepatology”.

Studiu: Numărul cancerelor hepatice ar urma să crească cu peste 50% până în 2040. Cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului în 46 de ţări

Potrivit studiului, cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului în 46 de ţări – şi se află în primele cinci în aproape 100 de ţări.

Cel mai mare numărul de cazuri şi de decese din cauza cancerului hepatic se înregistrează în Asia de Est şi de Sud-Est şi în Africa de Nord.

„Acest cancer poate fi prevenit în mare măsură dacă sunt depuse eforturi de control – principalii factori de risc fiind virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate şi afecţiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2″, a declarat coautoarea studiului, Isabelle Soerjomataram, într-un comunicat.

Previziunea sumbră a studiului ilustrează necesitatea de a intensifica progresele în lupta împotriva hepatitei B şi C, care au fost stopate de pandemia de COVID-19, au mai spus cercetătorii, cerând mai multe vaccinări, testări şi tratament.

Harriet Rumgay a cerut, de asemenea, „măsuri pentru reducerea consumului de alcool al populaţiei şi pentru a reduce creşterea prevalenţei diabetului şi a obezităţii”.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Navele de pescuit rusești vor avea acces limitat în porturile norvegiene

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Navele de pescuit rusești, care vor folosit porturile Norvegiei, vor avea impuse limite. Această măsură a fost luată cu scopul de a întări securitatea după presupusul sabotaj de săptămâna trecută asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, potrivit Reuters.

Vapoarele rusești vor avea voie să viziteze doar trei dintre cele câteva zeci de porturi de pe coasta norvegiană și vor fi obligate să se supună unor controale de securitate, a declarat ministrul de Externe, Anniken Huitfeldt, într-o conferință de presă.

De frica sabotajelor, unii experți în securitate și politicieni din opoziție au cerut interdicția totală pentru navele rusești, dar autoritățile au respins ideea „deoarece gestionarea comună a stocurilor de pește rămâne importantă”. De asemenea, prin inspectarea navelor, Norvegia va încerca să prevină contrabanda.

Norvegia, furnizorul numărul unu de gaze naturale din Europa și un important producător global de petrol, și-a desfășurat marina, forțele aeriene și militarii pentru a-și proteja industria energetică ca răspuns la scurgerile din Nord Stream, pe care unele țări le-au pus pe seama sabotajului. În plus, poliția norvegiană a amplasat sisteme de detectare a dronelor pe platformele offshore.

Navele de pescuit rusești își livrează adesea capturile în porturile norvegiene, aducând beneficii economiei locale. Norvegia le-a scutit de sancțiunile europene impuse asupra transportului maritim comercial în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe