Connect with us

EVENIMENT

9.000 de angajaţi din serviciile de urgenţă vor beneficia de cursuri de perfecţionare

Publicat

Angajaţi din serviciile de urgenţă vor beneficia pe parcursul următorilor trei ani de sesiuni de instruire cu experţi români şi străini, în cadrul proiectului „Multirisc Modul III”, care beneficiază de o finanţare de aproximativ 53,2 milioane de lei din fonduri europene.

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, şi inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi, au semnat miercuri un protocol privind acest proiect de care vor beneficia 9.000 de angajaţi din serviciile de urgenţă.

La eveniment, care s-a desfăşurat la Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă, au participat şi premierul demis Viorica Dăncilă şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Dăncilă a afirmat că semnarea protocolului reprezintă un pas decisiv pentru „creşterea calităţii misiunilor de salvare în situaţii de urgenţă”.

„În acest program de pregătire intră personal medical din serviciile de ambulanţă şi unităţi de primire urgenţă şi specialişti din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Mai exact, cei care intervin pentru salvarea oamenilor, de fiecare dată când aceştia sunt în pericol. Este încă o măsură guvernamentală care vine în continuarea demersurilor noastre de dotare cu mijloace de intervenţie rapidă, cu aparatură şi instrumente moderne şi de îmbunătăţire a legislaţiei în cazul situaţiilor critice”, a spus ea.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a susţinut că este vorba despre „un proiect istoric” în domeniul pregătirii resurselor umane, atât prin amploare, cât şi datorită faptului că beneficiarii depăşesc structurile IGSU, incluzând Serviciile de Ambulanţă, Unităţile şi Compartimentele de Primiri Urgenţe, Salvamont şi Salvaspeo.

„În cadrul acestui proiect avem o sumă alocată pentru pregătirea a câtorva sute de dispeceri pe plan naţional. Unul dintre centrele de pregătire se află chiar în această clădire, (…) al doilea centru fiind la Mureş. Şi deja cursurile de pregătire au început, înainte să semnăm contractul cu Ministerul Fondurilor Europene”, a precizat el.

Vor mai avea loc cursuri în domeniile: coordonarea şi conducerea integrată a acţiunilor operative; prim-ajutor calificat şi descarcerare; CBRN (chimic, biologic, radiologic şi nuclear); pirotehnic; naval; medical; conducerea defensivă a autospecialelor; identificarea, evaluarea şi monitorizarea riscurilor.

Raed Arafat a menţionat că, în prezent, se fac demersuri pentru schimbarea legislaţiei „anacronice şi incorecte”, astfel încât veniturile angajaţilor să nu se diminueze în perioada în care participă la cursuri.

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a subliniat că IGSU este „unul dintre beneficiarii de fonduri europene cei mai performanţi”.

„IGSU a reuşit să îşi gândească programele de investiţii în manieră integrată, aşa încât vorbim deja de proiecte implementate de către IGSU în valoare de aproape 140 de milioane de euro. (…) Pregătim şi ne dorim să semnăm curând – era planificat chiar în debutul lunii noiembrie – semnarea contractului în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare – Viziune 2020. Un proiect uriaş, cu impact mare. Vizează dotări pe tot ceea ce înseamnă salvarea pe zonă terestră, aeriană, maritimă. Valoarea este de peste 600 de milioane de euro”, a spus ea. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e blocată total pentru accesul mașinilor

Publicat

drona 3 e1714192593664.jpg

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul mașinilor.

Porțiunea afectată, o lungime de aproximativ 20 m, este îngrădită cu benzi de avertizare și de interzicere a accesului.

Clujenii care locuiesc mai sus pe stradă nu pot folosi mașinile pentru a coborî în oraș.

Vom reveni…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Săptămâna verde la Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeș: Activități pentru elevii din oraș

Publicat

săptămâna verde la centrul cultural lucian blaga din sebeș: activități

  La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil, au transmis reprezentații primăriei, într-un comunicat de presă. 

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

lucrator casnic angajat pixabay.jpg

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

salariul minim european. marcel ciolacu: formă de stabilire este „un

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe