Connect with us

EVENIMENT

Mai multe cadre medicale de la Institutul Regional de Oncologie din Iași, confirmate pozitiv cu coronavirus

Publicat

Managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, Mirela Grosu, a declarat pentru AGERPRES că 9 cadre din cadrul unităţii medicale au fost confirmate pozitiv la infecţia cu COVID-19.

Potrivit sursei citate, cadrele medicale au fost depistate după ce una dintre asistentele medicale care lucrează în blocul operator nu s-a simţit bine la reîntoarcerea din minivacanţa de Rusalii.

„Marţi, după zilele libere (de Rusalii -n.r), s-a prezentat la serviciu o asistentă de la blocul operator care avea o stare generală mai proastă, dar care nu avea simptome de COVID-19. La triajul epidemiologic pe care îl facem personalului ea a spus că nu se simte bine, aşa că am trimis-o acasă. A doua zi am chemat-o la testare şi a fost confirmată pozitiv. S-a făcut ancheta epidemiologică în spital, s-au stabilit contacţii direcţi ai asistentei, şi am testat 50 de persoane. Ieri (vineri – n.r.) am mai testat 236. Deci în total 286 de persoane. Am depistat 9 persoane, 8 asistente medicale şi un medic rezident. În afară de medicul rezident, celelalte 8 persoane sunt din blocul operator şi sterilizare. Toţi cei infectaţi sunt asimptomatici”, a precizat Mirela Grosu.

Potrivit acesteia, situaţia nu ar trebui să reprezinte un risc pentru restul celor care se află în spital deoarece personalul din blocul operator şi de la sterilizare are un circuit separat de intrare şi au vestiar separat.

„În ceea ce priveşte sursa de infectare, este greu de depistat deoarece nu se ştie dacă prima asistentă medicală depistată este cea cea care a transmis virusul, şi nici celelalte nu ştiu dacă au luat contact cu o persoană posibil infectată. Sursa de infectare este greu de depistat întrucât trei dintre cadrele medicale infectate circulă cu mijloace de transport în comun, iar una face naveta de la Paşcani cu trenul sau cu microbuzul”, a precizat Mirela Grosu.

Managerul IRO Iaşi crede că infectarea personalului s-a făcut între intervenţiile chirurgicale.

„După câteva ore de stat în sala de operaţii, cu tot echipamentul de protecţie, asistentele medicale merg într-o încăpere specială unde mănâncă şi completează actele specifice unei intervenţii chirurgicale. În spital se poartă echipament. Noi facem dezinfecţie în blocul operator, punem nebulizator şi lămpi cu ultraviolete în sălile de operaţii, dar în încăperea unde ele (asistentele -n.r) stau între intervenţiile chirurgicale pentru a completa consumurile de materiale, îşi fac hârtiile specifice pentru o intervenţie chirurgicală, acolo probabil a avut loc contaminarea”, a spus Mirela Grosu.

Managerul IRO Iaşi a precizat că va continua testarea personalului medical.

„Ieri s-a închis blocul operator, s-a făcut curăţenie, dezinfecţie, şi astăzi s-a reluat activitatea chirurgicală. Noi continuăm ancheta în spital, nu neapărat ancheta dar testăm personalul medical pentru că el este cel care circulă prin spital şi este cel care poate răspândi virusul. Pacienţii ies din salon doar cu mască şi merg însoţiţi doar de personalul medical. Cred că este prioritar să testăm personalul medical”, a precizat managerul IRO Iaşi.

Cele 8 persoane infectate sunt internate la Spitalul de Boli Infecţionase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

armeni 4.jpg

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au suferit în această tragedie, subliniind, totodată, importanța educării publicului și a păstrării memoriei istorice.

,,Privitorule, aș vrea să să te poti împărtăși în și cu durerea noastră, a armenilor, să iei o bucățică din ea,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU la Sebeș. Mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată au luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

incendiu la sebeș. mai multe deșeuri depozitate într o clădire dezafectată

Un incendiu a izbucnit joi după-amiaza în municipiul Sebeș. Mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată au luat foc. 

Potrivit ISU Alba, Secția de pompieri Sebeș a fost solicitată să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Sebeș.

La sosirea forțelor de intervenție la locul producerii incendiului acesta se manifesta la mai multe deșeuri depozitate într-o clădire dezafectată.

Pompierii au localizat incendiul și lucrează la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. Locuri disponibile, calendar înscrieri, acte necesare, condiții pentru candidați

Publicat

admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. locuri disponibile, calendar

Admitere școala de subofițeri de pompieri 2024. Candidații interesați de carieră în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au la dispoziție 300 de locuri. Înscrierile se fac în perioada 24 aprilie – 14 mai. 

La Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti sunt disponibile:

  • 275 locuri pentru calificarea „subofiţer de pompieri şi protecţie civilă”
  • 25 de locuri, pentru calificarea „subofiţer…

    Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean se ASOCIAZĂ cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea TRENULUI metropolitan

Publicat

tren gara bun 1 e1700727763253.jpeg

Consiliul Județean se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și șapte comune învecinate pentru realizarea trenului metropolitan. Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții.

„Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează asocierea forului administrativ județean cu municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești, Gilău, Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe