Connect with us

ACTUALITATE

Restaurarea Cetăţii Sarmizegetusa- cel mai mare proiect realizat pe un sit arheologic în ultimii 30 de ani. Ar costa aproape 150 milioane de lei.

Publicat

sarmisegetuza

Restaurarea cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia reprezintă cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani, valoarea lucrărilor identificate printr-un studiu efectuat de specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) fiind estimată la 145 de milioane de lei.

Intitulat „Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, proiectul a fost realizat de INP împreună cu colectivul ştiinţific al şantierului arheologic, la solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, documentul fiind prezentat vineri la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

Potrivit directorului INP, Ştefan Bâlici, proiectul cuprinde trei obiective principale, primul referindu-se la conservarea materialului istoric existent şi a vestigiilor arheologice. Al doilea obiectiv este acela de recuperare a înţelesurilor şi a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor dacice iar al treilea presupune interpretarea şi prezentarea monumentului UNESCO.

„Este un proiect major, cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani – un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere şi aş zice, dacă m-aş referi la un gest pe care îl facem aici – care mi se pare cel mai important – este acela de recuperare a topografiei antice, care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice şi rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie şi apoi detaliile arhitecturale, în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat directorul INP, citat în comunicatul CJ Hunedoara.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu, desemnat să coordoneze activitatea legată de cetăţile dacice, a subliniat importanţa proiectului realizat de către specialiştii INP şi a reconfirmat determinarea administraţiei judeţene pentru a pune în valoare patrimoniul naţional din Munţii Orăştiei.

„Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriaşă pentru un proiect uriaş, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obţinută din alte surse. Etapizat, se pot face paşi concreţi în realizarea obiectivelor propuse”, a spus Vasilescu.

Invitaţi la eveniment, reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, secretarul de stat Alexandru Pugna şi secretarul general Rela Nicoleta Ştefănescu, au reiterat sprijinul Guvernului pentru găsirea soluţiilor legale de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetăţilor dacice de pe teritoriul judeţului.

„Este îmbucurător faptul că la Hunedoara aveţi o echipă la Consiliul Judeţean interesată pentru rezolvarea acestor probleme, iar pe noi ne bucură că avem oameni cu care putem colabora. Prezenţa noastră aici este garanţia faptului că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este alături de dumneavoastră şi că îşi doreşte rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietatea acestor locuri unde se găsesc cetăţile dacice, dar şi de rezolvarea proiectului foarte îndrăzneţ care ne-a fost prezentat astăzi aici”, a declarat secretarul de stat Alexandru Pugna.

Studiile şi documentaţiile realizate de specialiştii INP vor sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care CJ Hunedoara intenţionează să le deruleze în următorii ani. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro: Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

Publicat

„invitatul zilei” la interviurile botosani24.ro: cosmin andrei, primarul municipiului botoșani

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Municipiul Botoșani s-a schimbat foarte mult în ultimii 5 ani, iar la baza acestor schimbări a fost o echipă condusă de primarul Cosmin Andrei. Aflat la al doilea mandat, primarul municipiului Botoșani a vorbit astăzi despre investițiile care au schimbat fața muncipiului, de la școli, reamenajarea domeniului public, noile centuri ocolitoare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nova Apaserv Botoșani anunță întreruperea furnizării apei pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

nova apaserv botoșani anunță întreruperea furnizării apei pe o stradă

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, realizată din material PEHD, cu diametrul de 110 mm, situată în municipiul Botoșani, pe strada Săvenilor, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, începând de astăzi pentru o perioadă de 24 de ore.

Astfel, sunt afectați de lipsa furnizării apei potabile utilizatorii care locuiesc în imobilele situate pe strada…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

AJOFM Botoșani: Lansarea proiectului „Tineri NEETs în acţiune-TIN ACT”

Publicat

ajofm botoșani: lansarea proiectului „tineri neets în acţiune tin act”

Publicitate

 Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă Botoșani, în calitate de Lider, împreună cu ASOCIAŢIA „INSTITUTUL PENTRU PARTENERIAT SOCIAL BUCOVINA” în calitate de Partener, anunță lansarea proiectului „Tineri NEETs în acţiune-TIN ACT” – cod SMIS 337798.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European Plus – Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021 – 2027 și a fost depus în cadrul Apelului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 39 de ani, din Răchiți, și-a bătut nevasta și a primit interdicție de a intra în casă timp de 5 zile

Publicat

un bărbat de 39 de ani, din răchiți, și a bătut

Publicitate

Ordin de protecție emis de către polițiști pentru violență în familie

La data de 1 iulie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Răchiți, pentru faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, pe fondul unui conflict, ar fi agresat-o fizic pe soția sa.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul are…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe