Connect with us

ECONOMIE

ANAF anunță că Spaţiul Privat Virtual a depășit un milion de utilizatori. Numărul erorilor din platformă a crescut proporțional

Publicat


anaf

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat că numărul utilizatorilor care s-au înscris în Spaţiul Privat Virtual (SPV) a ajuns la un milion- potrivit Agerpres. Aplicația a fost lansată în anul 2014 cu scopul de a-i ajuta pe cetățeni – persoane fizice – să își urmărească situația fiscală si implicit obligațiile datorate la stat.

Aplicația SPV este disponibilă doar accesând site-ul www.anaf.ro. De la data lansării și până astăzi au apărut nenumărate nemulțumiri legate de funcționarea aplicației, cu atât mai mult cu cât, potrivit legislatiei fiscale în vigoare, începând cu anul 2019 depunerea online a Declaratiei Unice este obligatorie.

În toți acești ani și cu atât mai mult în ultima perioadă, când nu mai există alternativa depunerii declarațiilor la gișeele ANAF – aceasta situație a fost sesizată atât în mass media, cât și pe numeroase forumuri.

Cel care trebuie să depună o declarație sau vrea să acceseze anumite informații, puse la dispoziție cu generozitate de ANAF, se află în imposibilitatea de a afla și de a obține datele, iar de obicei asta se întâmplă exact în perioada când sunt anumite termene de depunere și în general în jurul datei de 25 a fiecărei luni, când se depun documente contabile pentru societăți comerciale din toată țara.

„În prezent, portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate. Se identifică soluţii de utilizare optimă a tuturor resurselor. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente! Vă mulţumim pentru înţelegere!”, este mesajul afișat de cele mai multe ori pe site-ul ANAF. Asta în cel mai fericit caz, pentru că sunt situații în care erorile apar abia după ce utilizatorul este obligat să parcurgă etapele de introducere a datelor în site, iar la final, constată că totul a fost în zadar.

“Serviciul Spaţiul Privat Virtual este uşor de accesat, gratuit şi disponibil 24 de ore din 24, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice sau entităţilor fără personalitate juridică. SPV permite obţinerea informaţiilor privind situaţia fiscală, depunerea electronică a declaraţiilor fiscale şi primirea electronică a documentelor şi a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spaţiul Privat Virtual au aceeaşi putere juridică, asemenea celor comunicate prin poştă sau la ghişeu”, precizează instituţia.

Instrucţiunile privind înrolarea în Spaţiul Privat Virtual sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro.

ACTUALITATE

Planuri de concediu: Care sunt cele patru categorii de vacanțe pe care le aleg românii

Publicat

Dacă anii trecuți românii au preferat destinații peste hotare, în acest an majoritatea spun că vor rămâne în țară, în concediu. Și aproximativ 90% dintre români şi-au planificat cel puţin un concediu anul acesta.

În 2018, cele mai căutate destinații pentru românii care au călătorit în afara țării au fost Grecia, Bulgaria și Italia. În acest an, în topul preferințelor pentru vacanțe se află Grecia, Bulgaria, Turcia și Spania, potrivit unui studiu recent.

Pentru acest an, România rămâne principala destinație de vacanță – doar 40% dintre românii chestionați au spus că vor să vadă și alte țări.

Dacă vorbim despre motivele pentru care pleacă în concediu, românii se împart în patru categorii. 35% dintre respondenți vor să-și încarce bateriile – sunt în general persoane cu vârste de peste 40 de ani; 29% spun că vor să călătorească cu familia, 11% spun că vor să exploreze noi destinații, iar 14% optează pentru vacanțe de lux.

Cei care vor să-și încarce bateriile și să călătorească cu familie aleg, de obicei, concediu pe timpul verii.

sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numărul mare de ore de muncă, asociat cu o creştere a riscului de accident vascular cerebral (studiu)

Publicat

munca birou

Munca susţinută este sinonimă în general cu un venit mai bun, însă poate contribui totodată la creşterea riscului de îmbolnăvire, conform rezultatelor unui studiu efectuat în Franţa, citat joi de UPI.

Riscul de accident vascular cerebral a crescut cu aproape 30% în cazul persoanelor care au lucrat peste zece ore pe zi timp de cel puţin 50 de zile pe an, conform unui studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific Stroke.

De asemenea, în cazul persoanelor care au lucrat multe ore pe zi o perioadă de cel puţin zece ani riscul a crescut până la 45%.

”Asocierea dintre numărul mare de ore lucrate, timp de zece ani, şi accidentul vascular cerebral pare a fi mai pregnantă în cazul persoanelor cu vârste sub 50 de ani”, a declarat autorul principal al studiului, doctor Alexis Descatha, cercetător la Spitalul Universitar Raymond Poincaré şi Universitatea din Angers.

Concluzia a ”fost una neaşteptată”, a mai spus medicul care a subliniat necesitatea continuării studiului ”pentru a examina această descoperire”.

Oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate de la peste 143.000 de cetăţeni francezi, cu vârste cuprinse între 18 şi 69 de ani. Ei au colectat informaţii despre riscul cardiovascular şi accidentul vascular cerebral, obiceiurile nocive ale participanţilor, precum fumatul, şi numărul de ore lucrate.

În total, 1.224 de subiecţi au suferit accidente vasculare cerebrale.

Concluziile cercetării coincid cu cele ale unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet, care a evidenţiat o asociere între riscul cardiovascular şi numărul mare de ore petrecute muncind. Cercetarea a sugerat că stresul declanşat de numărul mare de ore lucrate, coroborat cu alţi factori de risc relevanţi, consumul de alcool şi nivelul scăzut de activitate fizică pot contribui la sporirea riscului de accident vascular cerebral.

”Aş sublinia totodată că mulţi furnizori de servicii medicale lucrează mai mult decât definiţia numărului mare de ore de muncă şi prezintă la rândul lor un risc ridicat de accident vascular cerebral”, a notat Descatha.

”Ca medic, o să îmi sfătuiesc pacienţii să lucreze mai eficient şi intenţionez să urmez şi eu propriul sfat”, a adăugat el. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape jumătate din datoria României era deţinută, anul trecut, de nerezidenţi

Publicat

bani

Aproape jumătate (49,5%) din datoria guvernamentală a României era deţinută anul trecut de nerezidenţi, în timp ce corporaţiile financiare deţineau 47,8% şi entităţile rezidente nefinanciare 2,7%, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La nivelul UE, în 2018 au existat diferenţe semnificative privind datoria. Cel mai ridicat procent al datoriei publice deţinut de nerezidenţi se înregistra anul trecut în Cipru (76%), Letonia (74%) şi Lituania (73%). În contrast, cel mai ridicat procent al datoriei guvernamentale deţinut de corporaţiile financiare era în Danemarca (72%), Suedia (70%) şi Italia (65%).

Anul trecut, în UE, mai puţin de 10% din datorie era deţinută de entităţi rezidente nefinanciare, cu excepţia Maltei (25%), Ungariei (22%), Portugaliei (13%) şi Irlandei (11%).

În 2018, titlurile de creanţă au fost principalul instrument financiar în aproape toate statele membre ale UE. Cel mai ridicat procent se înregistra în Cehia (90% din totalul datoriei guvernamentale), Ungaria (89%), Malta şi Slovenia (ambele cu 88%), Marea Britanie (87%), Slovacia, Franţa şi Spania (toate cu 86%), Italia (85%), Lituania şi Austria (ambele cu 84%) şi România (83%). AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reducerea vârstei standard de pensionare, și pentru soldații și gradații profesioniști. Proiect adoptat de Senat

Publicat

Proiectul legislativ prin care și soldații și gradații profesioniști să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare a fost adoptat tacit la Senat

S-ar putea mări și numărul militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special ce ar putea ieși mai repede la pensie, scrie legestart.ro

Proiectul își propune să asigure un tratament egal pentru militarii și polițiștii aflați în activitate și cei care au trecut în rezervă.

Dacă proiectul devine lege, măsura de reducere a vârstei de pensionare de care beneficiază deja mai multe categorii de personal va fi aplicată și în cazul soldaților sau gradaților profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice.

Votul final va fi la Camera Deputaților.

sursa: Alba24.ro

Citește mai departe