EVENIMENT
A crescut numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice: Peste 4.000 de ordine de protecție provizorii, emise de la începutul anului

Poliţiştii au emis, de la începutul anului, un număr de 4.075 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 1.707 fiind transformatede instanţele de judecată în ordine de protecţie.
Potrivit IGPR, la nivel naţional, în primele patru luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 6,7%, faţă de primele patru luni ale anului 2022, de la 16.667 la 17.792.
Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au „lovirea sau alte violenţe” – 62% (10.894 de fapte), ”ameninţarea” – 12% (2.036 de fapte), „abandonul de familie” – 10% (1.672 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7% (1.304 fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului” – 4% (670 de fapte), acestea, împreună, reprezentând 95% din total.
După locul comiterii, 14.686 au fost comise la domiciliu şi 3.106 în spaţiul public.
În primele patru luni ale anului 2023, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (18.603) care comit astfel de fapte, cât şi în cazul victimelor acestora (17.397).
Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 3.399 sunt bărbaţi, 12.334 sunt femei, iar 2.870 sunt minori.
În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 3.674 de ordine de protecţie, 1.707 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 256 de infracţiuni.
Numărul mai mare de infracţiuni de violenţă în familie indică faptul că victimele acestor fapte au din ce în ce mai multă încredere să se adreseze Poliţiei Române pentru ajutor, arată sursa citată.
Proiect pilot în București și trei județe pentru Proiectul privind implementarea braţărilor electronice de tip GPS pentru agresori
În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, la nivelul DGPMB şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unităţi care au intrat în etapa I a Proiectului Pilot pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 1.175 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice. Dintre acestea, 797 de ordine de protecţie provizorii şi 378 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
În 151 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura privind „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând 13% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.
În 656 de situaţii, victima a refuzat monitorizarea electronică în cadrul măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu.
În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, au fost înregistrate 154 de infracţiuni, dintre care 9 de distrugere, 125 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 20 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.
Pentru 13 dintre bănuiţii acestor infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 6 de reţinere, 3 de arestare preventivă şi 4 de control judiciar.
Agerpres
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Noua carte de identitate simplă, disponibilă la Cluj. DJEP Cluj preia, de astăzi, cereri pentru eliberarea ei

De astăzi, în județul Cluj, sunt disponibile și cărțile de identitate simple, fără cip, pentru cei care nu doresc documente electronice. Acestea se eliberează contra cost, spre deosebire de cărțile de identitate cu cip, și pot fi obținute pe baza unei cereri la serviciul de evidență a populației.
Consiliul Județean Cluj informează că, începând cu data de 20 mai 2025, la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și a serviciilor publice…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Întreprinderile publice ale Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe profit. 9 milioane de lei încasate din dividende

Întreprinderile aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe plus, cu profituri semnificative care se întorc acum în bugetul județului. Veniturile din încasarea dividendelor s-au ridicat la aproximativ 9 milioane de lei.
În cadrul ședinței ordinare din luna mai 2025, forul administrativ județean va supune aprobării situațiile financiare anuale ale celor cinci operatori economici la care Consiliul Județean Cluj este acționar unic ori…
Citește mai mult pe Cluj24.ro