Connect with us

EVENIMENT

A crescut numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice: Peste 4.000 de ordine de protecție provizorii, emise de la începutul anului

Publicat

violenta-in-familie

Poliţiştii au emis, de la începutul anului, un număr de 4.075 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 1.707 fiind transformatede instanţele de judecată în ordine de protecţie.

Potrivit IGPR, la nivel naţional, în primele patru luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 6,7%, faţă de primele patru luni ale anului 2022, de la 16.667 la 17.792.

Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au „lovirea sau alte violenţe” – 62% (10.894 de fapte), ”ameninţarea” – 12% (2.036 de fapte), „abandonul de familie” – 10% (1.672 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7% (1.304 fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului” – 4% (670 de fapte), acestea, împreună, reprezentând 95% din total.

După locul comiterii, 14.686 au fost comise la domiciliu şi 3.106 în spaţiul public.

În primele patru luni ale anului 2023, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (18.603) care comit astfel de fapte, cât şi în cazul victimelor acestora (17.397).

Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 3.399 sunt bărbaţi, 12.334 sunt femei, iar 2.870 sunt minori.

În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 3.674 de ordine de protecţie, 1.707 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 256 de infracţiuni.

Numărul mai mare de infracţiuni de violenţă în familie indică faptul că victimele acestor fapte au din ce în ce mai multă încredere să se adreseze Poliţiei Române pentru ajutor, arată sursa citată.

Proiect pilot în București și trei județe pentru Proiectul privind implementarea braţărilor electronice de tip GPS pentru agresori

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, la nivelul DGPMB şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unităţi care au intrat în etapa I a Proiectului Pilot pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 1.175 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice. Dintre acestea, 797 de ordine de protecţie provizorii şi 378 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).

În 151 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura privind „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând 13% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

În 656 de situaţii, victima a refuzat monitorizarea electronică în cadrul măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu.

În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, au fost înregistrate 154 de infracţiuni, dintre care 9 de distrugere, 125 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 20 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.

Pentru 13 dintre bănuiţii acestor infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 6 de reţinere, 3 de arestare preventivă şi 4 de control judiciar.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații. PROIECT

Publicat

permisul auto va putea fi obținut mai ușor. susținerea repetată

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. O propunere legislativă menită să simplifice procesul de obținere a permisului de conducere a fost înregistrată recent la Senat.

Proiectul propune eliminarea susținerii repetate a examenului teoretic pentru persoanele care solicită obținerea unui permis de conducere dintr-o categorie superioară, dacă dețin deja un permis dintr-o categorie inferioară apropiată.

O propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Publicat

dragos rosianu.jpg

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.

„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AMENZI ENORME în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Se poate ajunge la un milion de lei

Publicat

amenzi enorme în noul cod al amenajării teritoriului, urbanismului și

Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va aduce amenzi enorme față de cele existente în prezent, arată un document consultat de Alba24. Spre exemplu, depășirea nivelului de înălțime poate însemna o amendă de 500.000 de lei pe nivel. 

În şedinţa din 10 februarie 2025, membrii Comisiei pentru Administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaților au început dezbaterile asupra proiectului de Lege privind Codul amenajării…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Ce spune ministrul Finanțelor

Publicat

o nouă taxă auto pentru mașinile vechi și poluante, propusă

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Propunerile privind noua taxă auto trebuie să vină din partea autorităților locale, pentru că acestea sunt cele care vor aplica noile măsuri, a declarat joi ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.

Noua taxă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe