EVENIMENT
A crescut numărul persoanelor aduse în urgenţă la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași

Numărul persoanelor aduse în sistem de urgenţă din cauza depresiilor, a abuzului de alcool sau a consumului de droguri a crescut, în ultimii doi ani, cu 50%, la Institutul de Psihiatrie Socola.
Conform statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola, în cursul anului 2021 au ajuns în urgenţe şi au fost internate 1.358 persoane din cauza depresiei, 1.691 persoane din cauza abuzului de alcool şi 95 de persoane din cauza consumului de droguri.
Potrivit medicilor specialişti, creşterea este cu 50% mai mare faţă de anul 2019.
Medicul primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, Petronela Nechita, a declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie sănătatea mintală ca fiind „o stare de bine în care fiecare persoană îşi realizează propriul potenţial, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra cu folos şi productiv şi este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunităţii din care face parte”.
Uneori, susţine aceasta, termenul de „sănătate mintală” se referă la absenţa unei afecţiuni psihice.
Sănătatea mintală este ‘mai mult decât absenţa tulburărilor mintale sau a dizabilităţii’
„OMS subliniază însă că sănătatea mintală este ‘mai mult decât absenţa tulburărilor mintale sau a dizabilităţii’. O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitaţi tulburările psihice, ci şi să vă îngrijiţi de fericirea şi de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale şi financiare, factorii biologici şi stilul de viaţă influenţează sănătatea mintală”, a declarat Petronela Nechita.
Conform acesteia, primul ajutor în sănătatea mintală se referă la acordarea unui suport emoţional persoanelor din jurul nostru – prieteni, colegi, membri ai familiei – care trec prin dificultăţi emoţionale. Acesta presupune, mai întâi de toate, să le arătăm empatie şi compasiune.
Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulţi factori
„Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulţi factori, precum cei biologici, precum predispoziţia genetică, compoziţia substanţelor chimice de la nivelul creierului; factorii sociali: precum sprijinul social, prietenii; economici şi de mediu: statut social şi condiţii de viaţă; experienţe de viaţă neplăcute în copilărie – traume, abuzuri; experienţe legate de boli cronice existente – cancer, diabet; consumul la risc de alcool şi droguri recreaţionale”, a explicat Petronela Nechita.
Medicul psihiatru a mai spus că putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală atunci când vă simţiţi neajutoraţi sau fără speranţă, trăiţi sentimente de vinovăţie, simţiţi că nimic nu mai contează pentru dumneavoastră, v-aţi pierdut interesul faţă de hobby-uri sau alte activităţi anterior plăcute, plângeţi mult fără vreun motiv anume, atunci când începeţi să vă izolaţi treptat de ceilalţi, când simţiţi o stare de confuzie sau uitaţi des, când aveţi foarte puţină energie, simţiţi o stare de îngrijorare sau panică sau simţiţi o frică foarte puternică.
Psihiatrul spune că nu trebuie să treceţi cu vederea nici atunci când sunteţi irascibili
Psihiatrul spune că nu trebuie să treceţi cu vederea nici atunci când sunteţi irascibili, vă enervaţi uşor, ţipaţi, sunteţi ostili sau agresivi, treceţi brusc de la o dispoziţie la alta, de ceea ce determină probleme de relaţionare sau atunci când auziţi voci ori vedeţi imagini pe care ceilalţi din jurul dumneavoastră nu le percep, credeţi că ceilalţi din jur conspiră împotriva dumneavoastră, vă simţiţi incapabili să faceţi faţă problemelor şi activităţilor zilnice, au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentaţie şi somn, consumaţi droguri, fumaţi, beţi mai mult ca de obicei, vreţi să vă faceţi rău sau să faceţi rău celor din jur, vă gândiţi la moarte sau aveţi intenţia de a vă sinucide.
„Pe parcursul vieţii, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziţia şi comportamentul acesteia pot fi afectate. Cu cât aveţi mai multă grijă de dumneavoastră, cu atât o să predomine mai mult starea de bine. Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale, al lipsei de caracter sau al lipsei de educaţie”, consideră dr. Nechita.
Activităţi de îngrijire personală
În opinia psihiatrului de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, există câteva activităţi de îngrijire personală care pot ajuta în îmbunătăţirea sănătăţii mintale.
„Trataţi-vă cu bunătate şi respect şi evitaţi autocritica. Faceţi-vă timp pentru hobby-urile şi proiectele preferate şi lărgiţi-vă orizontul de cunoaştere. Este indicat să petreceţi mai mult timp în natură; meditaţi, faceţi exerciţii de relaxare, rugaţi-vă. Oferiţi din timpul şi energia dumneavoastră pentru a ajuta pe altcineva, păstrând, totuşi, nişte limite. Vă veţi simţi bine atunci când faceţi ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situaţie dificilă. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaşte oameni noi. Învăţaţi cum să fiţi rezilienţi la stres. Înţelegeţi că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră şi adaptaţi-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veţi găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeţi.
Această abilitate, denumită rezilienţă, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice
Această abilitate, denumită rezilienţă, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneţi concentraţi, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeţi. Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au o reţea de sprijin. Decideţi ce vreţi să realizaţi din punct de vedere academic, profesional şi personal şi stabiliţi paşii de care aveţi nevoie pentru a vă atinge obiectivele. Ţintiţi sus, însă fiţi realişti şi nu vă suprasolicitaţi. Veţi avea un sentiment extraordinar de realizare pe măsură ce progresaţi în proiectele dumneavoastră. Evitaţi alcoolul şi alte droguri. Uneori, oamenii consumă alcool pentru a se ‘trata’, dar, în realitate, acestea nu fac decât să agraveze problemele”, a mai precizat Petronela Nechita.
Conform acesteia, faptul că apelaţi la ajutorul unui profesionist, psiholog sau medic psihiatru, este o dovadă de putere, nu o slăbiciune.
Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine
„Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine – cea emoţională, psihică şi socială – şi afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilărie şi adolescenţă până la maturitate. Aşadar, este important să reţineţi că tratamentul tulburărilor mintale este eficient, iar persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca în totalitate sau pot obţine o remisie completă a simptomelor şi pot trăi o viaţă împlinită”, a concluzionat Petronela Nechita. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Inițiativă legislativă, la Senat

Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Parlamentarii propun introducerea în Codul rutier a unor reglementări privind parcările publice și private, în prezent dispersate în mai multe acte normative. Astfel, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 definește clar parcările publice și private.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4) și a art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.
”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.
Rareș Bogdan:…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dosarul Mineriada: Iliescu, Roman, Miron Cozma, Sârbu și Voiculescu, trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și mai mulți generali de armată au fost trimiși în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.
Aceștia sunt acuzați că au conceput și orchestrat un atac sistematic și generalizat împotriva populației civile din București, folosind forțe ale Ministerului de Interne, ale Armatei, ale SRI, dar și peste 10.000 de mineri și muncitori aduși din alte zone ale țării.
Ministerul Public…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clauză abuzivă dintr-un contract de credit la Exim Bank, dovedită în instanță. Proces la Tribunalul Alba pentru un comision

Un proces are loc la Tribunalul Alba între doi soți care au luat un credit de nevoi personale și banca care le-a oferit banii. Dosarul se judecă în apel, după ce instanța de fond le-a dat dreptate debitorilor.
Mai exact, cei doi au acuzat o clauză abuzivă din contractul de credit. Este vorba despre ”comisionul de analiză” o taxă extra pe care banca a perceput-o o singură dată la întocmirea contractului de credit.
Banca cu care se judecă cei doi este Exim Banca…
Citește mai mult pe Alba24.ro