Connect with us

ACTUALITATE

A demarat licitaţia pentru drumul Iaşi-Suceava, cel mai mare proiect pe fonduri europene din țară

Publicatsuceava-iasi

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, luni că a fost scos la licitaţie contractul de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor la „Axa rutieră strategică 1 Iaşi – Suceava”, subliniind că este cel mai mare proiect pe fonduri europene din ţară.

Proiectul, în valoare totală de peste 141 milioane de lei, a fost împărţit în trei loturi în judeţul Iaşi. Astfel, primul lot vizează Drumul Judeţean 282 limita Iaşi – Rediu – Movileni – Gropniţa – DJ 281D, în lungime de 29,584 km. Cel de-al doilea lot vizează DJ 281D din localitatea Coarnele Caprei – Focuri – Gropniţa şi DJ 281B Coarnele Caprei – Belceşti (DJ 281) în lungime de 22,001 km şi Lotul 3, DJ 281 de la Belceşti – Cepleniţa – DN 28B şi DJ 281 de la DN 28B – Scobinţi – Lespezi în lungime de 40,610 km.

„Proiectul este cel mai mare proiect pe fonduri europene din ţară. Săptămâna trecută a fost demarată procedura de licitaţie pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Firmele pot licita pentru oricare dintre aceste tronsoane, două în judeţul Suceava iar alte trei în judeţul Iaşi. Aşteptăm ca la mijlocul lunii iulie să vedem cine sunt câştigătorii acestor tronsoane de drumuri. Îmi doresc să se înceapă să se lucreze cât mai repede pe acest drum”, a declarat presei preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Potrivit sursei citate, valoarea estimată pentru lotul 1 este de peste 44 milioane de lei, fără TVA, pentru lotul 2, de peste 31 milioane de lei, fără TVA, iar lotul 3 are o valoare de peste 65 milioane de lei, fără TVA. Durata contractului este 24 de luni calendaristice.

Potrivit proiectului, lungimea totală a drumului care va fi modernizat pe teritoriul judeţului Iaşi este de 92 de km. În judeţul Suceava vor fi modernizate DJ 208 limită judeţ Iaşi – Budeni – Dolhasca, DJ 208A Suceava – Ipoteşti – Bosanci – Udeşti – Liteni – Dolhasca, DJ 209C Suceava – Frumoasa – Liteni, DJ 209D Liteni – Stroieşti (DN17 – E58) – Costâna – Dărmăneşti (DN2 – E85). Valoarea totală a proiectului este de peste 327 milioane de lei, din care 299 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă.

La finalul lucrărilor la cel mai important obiectiv de infrastructură din regiune, 22 de comune şi oraşe din cele două judeţe vor fi conectate la reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T) iar peste 800.000 de locuitori vor beneficia de drumuri modernizate. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Focuri de armă în Berlin: Cel puțin patru persoane au fost rănite

Publicat

Cel puţin patru persoane au fost rănite în urma unui incident armat produs, vineri seară, în oraşul Berlin, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie.

Incidentul armat a avut loc într-o parcare situată în zona Wedding din Berlin. Un individ a tras mai multe focuri de armă.

Patru persoane au fost rănite în incident, au declarat surse citate de publicaţia Berliner Zeitung.

Poliţia a instituit un perimetru de securitate şi încearcă să afle circumstanţele producerii incidentului. Operaţiunile de căutare a agresorului sunt în curs.

Conform unor surse citate de publicaţia Bild, focurile de armă au fost trase în cursul unei altercaţii între grupuri de indivizi, în parcarea unui centru comercial pentru materiale de construcţie. Cel mai probabil este vorba de o reglare de conturi între grupuri infracţionale.

Pompierii au confirmat că patru persoane au fost spitalizate în urma atacului.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 16.000 de români au fost vaccinați în ultima zi, cei mai mulți cu prima doză

Publicat

Aproape 16.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore, a anunțat, vineri, CNCAV. Mai mult de două treimi au primit prima doză de vaccin.

Potrivit CNCAV, din cei 15.863 de români vaccinați în ultimele 24 de ore, 11.168 au primit prima doză, iar 4.695 pe cea de-a doua.

De la debutul campaniei, în România au fost vaccinate 4.993.756 de persoane, din care 4.845.700 cu ambele doze.

Au fost semnalate 13 reacții adverse în ultimele 24 de ore, în timp ce de la începutul campaniei de vaccinare au fost raportate 16.816 reacții adverse.

CNCAV precizează că 55 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prefectul Bucureștiului: Medicii sunt pregătiți pentru valul patru

Publicat

Medicii sunt pregătiți pentru valul patru, afirmă prefectul municipiului București, Alin Stoica. El arată că rata de vaccinare este mai mare în cazul medicilor decât în rândul profesorilor. Va exista o campanie de informare dedicată personalului medical.

„Rata de vaccinare în rândul medicilor este destul de mare, de 90%. În rândul personalului sanitar – asistenți, brancardieri, infirmieri și așa mai departe, rata de vaccinare este mai mică, undeva la 60% și acolo trebuie insistat. Dintre persoanele nevaccinate, cam 7% sunt medici”, spune prefectul Capitalei, Alin Stoica.

La profesori, rata de vaccinare este undeva spre 60% și speră prefectul să fie în creștere.

Potrivit proiecțiilor specialiștilor, la mijlocul lunii septembrie din cele 1.600 de cazuri, jumătate vor proveni din București-Ilfov. Asta presupune introducerea unor restricții.

„Medicii sunt pregătiți pentru valul patru. Au planuri inclusiv pentru operaționalizarea spitalelor.Ne uităm chiar la simplificarea procedurilor de operaționalizare, pentru că deocamdată doar „Balș” este spital-COVID și dacă va fi nevoie, în cazul în care va crește foarte mult numărul cazurilor, să treacă în regim COVID anumite spitale, bicrocrația să fie cât mai simplificată”, adaugă Stoica.

Prefectul Capitalei afirmă că va exista o campanie de informare dedicată personalului medical. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Drulă, după incidentele trenurilor: în două luni vor fi cumpărate 20 de noi trenuri electrice

Publicat

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat vineri că în cel mult două luni vor fi cumpărate 20 de noi trenuri electrice, moderne.

„În cel mult două luni vom semna un contract de achiziție pentru 20 de trenuri nou-nouțe, moderne, de ultimă generație, electrice, cu opțiune de a cumpăra încă 17 și eu cred că ar fi o idee absolut excelentă să cumpărăm 37 de trenuri. Iar discutăm de finanțare și mă voi lupta să avem acești bani, în special din fonduri europene. 37 de trenuri, rame electrice, moderne, cu aproximativ 350 de locuri, tocmai și-au cumpărat recent astfel de rame sistemul feroviar din Italia și din alte părți”, a spus Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, aceasta este parte din „soluția de viitor” și nu cârpeala care se face de zeci de ani, în care sunt reparate locomotive vechi de 40 de ani.

„Consecința subfinanțării cronice din ultimii ani nu este de ieri sau de azi sau din ultimele trei luni sau din ultimele 6 luni, ci de 30 de ani de zile și nu mă feresc să spun asta și am tot spus-o. Ceea ce trebuie noi să facem este să scoatem acest sistem din groapa în care a fost aruncat. Asta nu se poate face din gesturi sau din vorbe, ci cu capitalizare masivă a acestor companii și cu bani de investiții. Nu există eficientizare fără investiții. Eu sunt un liberal și asta este o parte din doctrina liberală. Nu există eficientizare doar din gesturi. A eficientiza costă, fie că e vorba să investești în echipamente care să înlocuiască oameni, fie că e vorba efectiv de capital de lucru: trenuri noi, șine noi ca să fiu specific”, a mai spus ministrul Transporturilor. MEDIAFAX

Citește mai departe