EVENIMENT
A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat deschiderea celei de-a doua sesiuni de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începând cu data de 1 august. Beneficiarii pot încărca documentele necesare pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție în platforma digitală investitii.mdlpa.ro.
Conform unui comunicat transmis luni de MDLPA, platforma va fi disponibilă fără a avea un termen limită pentru depunerea cererilor.
Criteriile de alocare a fondurilor vor fi aprobate prin ordin emis de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar sumele se vor aloca după semnarea contractelor de finanţare, precizează sursa citată.
Bugetul este de 500 milioane de lei credite de angajament, au fost solicitate încă 3 miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru semnarea contractelor de finanţare, iar în cazul în care fondurile de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru încheierea contractelor de finanţare, autorităţile publice locale pot decide finanţarea investiţiilor din bugetele locale sau alte surse legal constituite, mai arată MDLPA.
„Dezvoltarea unei ţări nu se poate face doar reacţionând la situaţii de criză sau stimuli sporadici, investind doar atunci când ceva ne surprinde sau ne sperie.
În condiţiile în care în ultimii 30 de ani s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, era clar nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea situaţiei clădirilor cu risc seismic.
A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării. Finanțarea proiectului este de 100%
Această schimbare s-a produs, avem o viziune, avem bani, avem legislaţie, încurajez toţi edilii şi responsabilii din administraţia locală şi centrală să aplice pentru finanţare, pentru că avem şcoli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuinţe inventariate care aşteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare şi reabilitare antiseismică.
Siguranţa oamenilor care trăiesc, lucrează sau trec zilnic pe lângă aceste clădiri este primordială, iar Ministerul Dezvoltării este pregătit să susţină efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci şi economice şi sociale pe termen lung”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veştea, conform sursei citate.
Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începând cu anul 2023, iar finanţarea este de 100%.
A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării. Au fost semnate 4 contracte de finanţare în valoare de 60 de milioane de lei
În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis primul apel de proiecte pentru Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanţare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.
Până în prezent au fost semnate 4 contracte de finanţare în valoare de 60 de milioane de lei.
Programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, şi în cadrul acestuia vor fi incluse atât clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII, mai precizează Ministerul Dezvoltării. Agerpres
EVENIMENT
CALENDAR ORTODOX, APRILIE 2025. Toate sărbătorile din luna PRIER: Florii, Învierea Domnului, Sf. Gheorghe, Izvorul Tămăduirii

Calendar Ortodox 2025: Aprilie este a patra lună a anului în calendarul gregorian și este cea mai importantă din punct de vedere al creștinismului. Luna aprilie are 30 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. Începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca luna iulie, în toţi anii şi ca luna ianuarie în anii bisecţi.
În tradiţia noastră populară, luna aprilie se numeşte: prier, florariu, traista-n băţ. Luna aprilie înseamnă timp favorabil prielnic holdelor şi turmelor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Atac al unui câine Amstaff, fără lesă și fără botniță, la Jucu, A mușcat un câine de talie mică, rămas fără un picior

Doi tineri din Jucu au trecut prin momente șocante după o întâlnire cu un câine din rasa Amstaff, care l-a mușcat pe câinele de talie mică al lor. Totul s-a petrecut sub privirile îngăduitoare ale stăpânului Amstaff-ului, care, ulterior, a fost amendat de Poliție. Acesta nu și-a ținut câinele în lesă și nici nu i-a pus botniță.
Totul s-a întâmplat la începutul lunii februarie, când cei doi au ieșit la plimbarea de seară împreună cu cățelul lor Spot, din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Vești mai bune pentru românii cu credite ipotecare. A scăzut valoarea IRCC. Cum sunt influențate ratele la bănci

Vești mai bune pentru românii cu credite ipotecare. Valoarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) scade ușor, de la 5,66% la 5,55%. Aceasta va afecta, în principal, ratele celor care au credite ipotecare cu dobândă variabilă, în special cei care au accesat programul „Noua Casă”, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).
BNR a publicat luni noul indice IRCC pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025. Astfel, valoarea indicelui scade ușor, de la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Activitate a Biroului pentru Protecția Animalelor Poliția Alba, alături de câinii Tina și Bruno, la școala din Ciugud

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat luni o activitate educativ-preventivă la Școala Gimnazială Ciugud, însoțiți de Tina și Bruno.
Cei doi câini au ascultat cu atenție instructajul polițiștilor Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.
În semn de mulțumire, copiii le-au dăruit polițiștilor un cadou care să le amintească de întâlnirea de luni. Fiecare a surprins un moment alături de animalul său preferat, realizând un…
Citește mai mult pe Alba24.ro