Connect with us

EVENIMENT

A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării

Publicat

adrian vestea ministrul dezvoltarii fb
Arhivă foto

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat deschiderea celei de-a doua sesiuni de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începând cu data de 1 august. Beneficiarii pot încărca documentele necesare pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție în platforma digitală investitii.mdlpa.ro.

Conform unui comunicat transmis luni de MDLPA, platforma va fi disponibilă fără a avea un termen limită pentru depunerea cererilor.

Criteriile de alocare a fondurilor vor fi aprobate prin ordin emis de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar sumele se vor aloca după semnarea contractelor de finanţare, precizează sursa citată.

Bugetul este de 500 milioane de lei credite de angajament, au fost solicitate încă 3 miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru semnarea contractelor de finanţare, iar în cazul în care fondurile de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru încheierea contractelor de finanţare, autorităţile publice locale pot decide finanţarea investiţiilor din bugetele locale sau alte surse legal constituite, mai arată MDLPA.

„Dezvoltarea unei ţări nu se poate face doar reacţionând la situaţii de criză sau stimuli sporadici, investind doar atunci când ceva ne surprinde sau ne sperie.

În condiţiile în care în ultimii 30 de ani s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, era clar nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea situaţiei clădirilor cu risc seismic.

A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării. Finanțarea proiectului este de 100%

Această schimbare s-a produs, avem o viziune, avem bani, avem legislaţie, încurajez toţi edilii şi responsabilii din administraţia locală şi centrală să aplice pentru finanţare, pentru că avem şcoli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuinţe inventariate care aşteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare şi reabilitare antiseismică.

Siguranţa oamenilor care trăiesc, lucrează sau trec zilnic pe lângă aceste clădiri este primordială, iar Ministerul Dezvoltării este pregătit să susţină efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci şi economice şi sociale pe termen lung”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veştea, conform sursei citate.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începând cu anul 2023, iar finanţarea este de 100%.

A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării. Au fost semnate 4 contracte de finanţare în valoare de 60 de milioane de lei

În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis primul apel de proiecte pentru Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanţare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

Până în prezent au fost semnate 4 contracte de finanţare în valoare de 60 de milioane de lei.

Programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, şi în cadrul acestuia vor fi incluse atât clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII, mai precizează Ministerul Dezvoltării. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Din 2 iunie 2025, extrasele de carte funciară online vor fi GRATUITE

Publicat

prima casa articol large.jpg

Din 2 iunie 2025, serviciile de obținere a extraselor de carte funciară devin complet gratuite, inclusiv în sistem online.

De la data de 2 iunie 2025, proprietarii de imobile vor putea obține gratuit extrasele de carte funciară pentru informare și extrasele de plan cadastral pe ortofotoplan și în sistem online, eliminându-se astfel complet taxele pentru aceste servicii, scrie Alba24.

Din 2 iunie 2025, extrasele de carte funciară online vor fi GRATUITE

Măsura vine în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cele mai bune strategii de Texas Hold’em (P)

Publicat

cele mai bune strategii de texas hold’em (p)

Texas Hold’em este cea mai populară variantă de poker la nivel mondial. Și în România, dacă ai jucat măcar o dată poker, cel mai probabil a fost în această versiune. Explicația este simplă: Texas Hold’em a transformat jocul de poker dintr-unul de noroc în unul de abilități. Iar asta a crescut enorm nivelul de competitivitate și a adus un plus de adrenalină jocului.

Din moment ce abilitățile fac diferența în joc pe termen lung, jucătorii s-au gândit care sunt cele mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosarul militarului mort pe peronul gării din Alba Iulia: Plutonier major, trimis în judecată pentru ucidere din culpă, după 6 ani

Publicat

dosarul militarului mort pe peronul gării din alba iulia: plutonier

După mai bine de șase ani de la moartea prin electrocutare a militarului Orosz Alexandru, pe peronul gării din Alba Iulia, justiția din România a trimis un inculpat în judecată. Alexandru Orosz a supraviețuit Afganistanului, dar și-a găsit sfârșitul pe 23 noiembrie 2018, în timp ce se pregătea să descarce de pe tren un tanc dotat cu baterie antiaeriană (Gepard).

Dosarul a fost plimbat de la o instanță la alta, dintr-un județ în altul, timp de șase ani. De la Parchetul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rusia a accesat camere de supraveghere pentru a urmări drumurile din România. Operațiune de spionaj descoperită de britanici

Publicat

rusia a accesat camere de supraveghere pentru a urmări drumurile

Rusia a accesat camere de supraveghere din România și alte state NATO pentru a urmări ajutoarele militare către Ucraina, arată datele serviciilor de informații britanice. 

Potrivit unor informații obținute de serviciile de informații britanice și aliate și citate de The Guardian, agenția de informații militare externe a Rusiei – GRU – ar fi accesat ilegal mii de camere de supraveghere din apropierea unor instalații militare, treceri la nivel cu calea ferată și stații…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe