Connect with us

EVENIMENT

A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării

Publicat

adrian vestea ministrul dezvoltarii fb
Arhivă foto

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat deschiderea celei de-a doua sesiuni de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începând cu data de 1 august. Beneficiarii pot încărca documentele necesare pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție în platforma digitală investitii.mdlpa.ro.

Conform unui comunicat transmis luni de MDLPA, platforma va fi disponibilă fără a avea un termen limită pentru depunerea cererilor.

Criteriile de alocare a fondurilor vor fi aprobate prin ordin emis de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar sumele se vor aloca după semnarea contractelor de finanţare, precizează sursa citată.

Bugetul este de 500 milioane de lei credite de angajament, au fost solicitate încă 3 miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru semnarea contractelor de finanţare, iar în cazul în care fondurile de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru încheierea contractelor de finanţare, autorităţile publice locale pot decide finanţarea investiţiilor din bugetele locale sau alte surse legal constituite, mai arată MDLPA.

„Dezvoltarea unei ţări nu se poate face doar reacţionând la situaţii de criză sau stimuli sporadici, investind doar atunci când ceva ne surprinde sau ne sperie.

În condiţiile în care în ultimii 30 de ani s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, era clar nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea situaţiei clădirilor cu risc seismic.

A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării. Finanțarea proiectului este de 100%

Această schimbare s-a produs, avem o viziune, avem bani, avem legislaţie, încurajez toţi edilii şi responsabilii din administraţia locală şi centrală să aplice pentru finanţare, pentru că avem şcoli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuinţe inventariate care aşteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare şi reabilitare antiseismică.

Siguranţa oamenilor care trăiesc, lucrează sau trec zilnic pe lângă aceste clădiri este primordială, iar Ministerul Dezvoltării este pregătit să susţină efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci şi economice şi sociale pe termen lung”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veştea, conform sursei citate.

Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat începând cu anul 2023, iar finanţarea este de 100%.

A doua sesiune de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deschisă de Ministerul Dezvoltării. Au fost semnate 4 contracte de finanţare în valoare de 60 de milioane de lei

În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis primul apel de proiecte pentru Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanţare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

Până în prezent au fost semnate 4 contracte de finanţare în valoare de 60 de milioane de lei.

Programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, şi în cadrul acestuia vor fi incluse atât clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII, mai precizează Ministerul Dezvoltării. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Despăgubiri de peste un milion de lei pentru sute de agricultori din Alba care au fost afectați de secetă pedologică

Publicat

despăgubiri de peste un milion de lei pentru sute de

Sute de agricultori din Alba au fost despăgubiți cu peste un milion de lei, pentru culturile agricole care au fost afectate de seceta pedologică din 2022. 

Mai exact este vorba despre 300 de utilizatori de terenuri cu destinație agricolă care au fost despăgubiți cu suma totală 1.200.000 lei, pentru culturile agricole înființate în primăvara anului 2022, în suprafață de 6914,08 hectare, afectate de seceta pedologică.

Este vorba despre agricultorii care au terenuri ce au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Via Transilvanica străbătută INTEGRAL, timp de o lună, de 200 de angajați E.ON

Publicat

energia e.on x via transilvanica septembrie 2023 1.jpeg

De la începutul lunii septembrie și până luni, 2 octombrie, 32 de echipe formate din 200 de angajați ai companiei E.ON au dus #EnergiaLuiÎmpreună pe potecile de pe Via Transilvanica, primul traseu turistic de lungă distanță din România. În total, au fost făcuți 11 milioane de pași de către toți cei care au participat, însumând 8.300 de kilometri.

energia e.on x via transilvanica septembrie 2023 (4)

· Cei 1.400 de kilometri ai acestui traseu, din Putna și până la Drobeta-Turnu Severin, au fost parcurși…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Stadiul lucrărilor de reabilitare termică a Liceului Teoretic Teiuș: Se execută foraje pentru montarea pompelor de căldură

Publicat

foto: stadiul lucrărilor de reabilitare termică a liceului teoretic teiuș:

Lucrările de reabilitare termică a Liceului Teoretic Teiuș avansează în ritm alert. Constructorul lucrează la realizarea forajelor necesare amplasarea pompelor de căldură. De asemenea, se lucrează de zor la izolațiile interioare.

Primăria Teiuș a anunțat că angajații firmei de construcții care execută lucrările de reabilitare termică a Liceului Teoretic Teiuș lucrează la realizarea forajelor ce pot atinge adâncimi de peste 100 metri. Forajele sunt necesare montării…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între Alba Iulia și Micești. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada

Publicat

accident între alba iulia și micești. o femeie a fost

O femeie a fost surprinsă și accidentată, de un autoturism, în timp ce traversa strada Calea Moților din Alba Iulia, au transmis marți reprezentanții IPJ Alba. 

Accidentul s-a produs în zona intesecției cu strada Albac.

Din primele date, rezultă că aceasta era angajată în traversarea străzii, prin loc nepermis, spun polițiștii.

”Victima primește îngrijiri medicale la fața locului. Cercetarea este în desfășurare” au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Foto:…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe