Connect with us

EVENIMENT

A fost lansat 9SOS, primul sistem privat de telemedicină care oferă asistență persoanelor afectate de coronavirus, suspecte, izolate sau în carantină

Publicat

9SOS, primul sistem privat integrat de telemedicină din România, care oferă servicii de asistenţă şi suport persoanelor afectate de COVID-19, la numărul de asistenţă 021.9789, a fost lansat de doi antreprenori români, cu sprijinul Romanian Business Leaders.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, 9SOS este o soluţie complexă şi completă, care are funcţiuni de înscriere, triere, evaluare şi monitorizare a celor afectaţi de COVID-19. Serviciul este gratuit, iar Telekom este operatorul de telecomunicaţii partener.

Apelul la 021.9789 nu are costuri suplimentare şi poate fi efectuat de orice cetăţean român, din orice reţea fixă sau mobilă, de pe teritoriul României sau din afara graniţelor.

„Proiectul pornit la iniţiativa a doi antreprenori români, Gabriel Aftenie şi Marius Ţapu, cu sprijinul şi implicarea comunităţii Romanian Business Leaders (RBL), răspunde apelului lansat de către preşedintele României mediului de afaceri. Platforma construită propune o soluţie care diminuează încărcarea spitalelor, medicilor de familie, Direcţiilor pentru Sănătate Publică (DSP) şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), prin sistematizarea şi automatizarea contactului cu persoane afectate de COVID-19, izolate sau aflate în carantină. În contextul în care numărul persoanelor infectate, suspecte şi aflate în carantină este în creştere, iar spitalele sunt supraaglomerate şi le sunt alocate un număr mare de persoane, serviciul 9SOS ajută la diminuarea încărcării sistemului medical prin sistematizarea şi automatizarea contactului cu persoane afectate de COVID-19 prin trierea şi asistenţa lor cu ajutorul numărului scurt 021.9789”, se menţionează în comunicat.

Pentru a evita suprasolicitarea centrelor de triaj – ceea ce ar duce la îngreunarea procesului de diagnosticare al persoanelor infectate şi la creşterea riscului de contaminare şi infectare a populaţiei sănătoase – serviciul 9SOS oferă o platformă ce fluidizează procesului de triaj, direcţionează traficul şi monitorizează cazurile înregistrate la numărul 021.9789, prin colaborarea mai multor entităţi, în baza unui parteneriat public- privat.

Întregul proces are loc la distanţă, protejând astfel factorul uman prin descentralizarea sistemelor de preluare a comunicaţiilor cu persoanele afectate. În plus, sistemul degrevează statul de cheltuieli cu tratamentul cazurilor în cadru spitalicesc şi de costuri de dezvoltare, de la zero, a unor sisteme de software care ar fi operaţionale în decursul a câteva săptămâni sau luni, la nivelul de complexitate necesar.

Un palier de suport oferit de 9SOS pentru cei afectaţi de COVID-19 este call center-ul medical care face înregistrarea celor care apelează 021.9789, îi triază şi le întocmeşte o fişă situaţională, pe baza celor declarate de persoana care apelează şi, în funcţie de categoria de risc care i-a fost alocată de, persoana va fi direcţionată către un medic de specialitate, medic de familie, ISU sau DSP, în funcţie de situaţie. În plus, serviciul 9SOS oferă şi monitorizarea cazurilor. Practic, atunci când închide telefonul, persoana afectată de COVID-19 primeşte o recomandare şi rămâne într-un sistem de monitorizare până la dispariţia definitivă a riscului.

Cel de-al doilea palier de suport este call center-ul social, care oferă suport emoţional sau logistic pentru persoanele peste 65 de ani, cu diverse dizabilităţi sau singure şi care, în funcţie de situaţie, îi direcţionează către autorităţile abilitate sau grupuri de suport civic.

Gestionarea procesului se face prin call center CRM, integrat cu platforme de telemedicină şi asistenţă socială. Tot lanţul de înregistrare, evaluare şi îngrijire este integrat, cu trasabilitate cap-la-cap, astfel încât pot fi înregistrate toate apelurile.

Sistemul funcţionează în condiţii stricte de GDPR – Date Sensibile cu Caracter Special, cu anonimizarea lor conform reglementărilor GDPR şi vor respecta complet condiţiile impuse de securitate, complexitate şi scalabilitate.

Platforma 9SOS va fi încredinţată statului român cu drept de utilizare în mod gratuit, pe perioada stării de urgenţă şi minimum 3 luni după încheierea acesteia.

Totodată, este în proces de dezvoltare website-ul www.9sos.ro, unde vor fi disponibile informaţii despre beneficiarii acestei platforme de telemedicină, documente şi modele de declaraţii. Proiectul este deschis pentru colaborarea cu alte entităţi care doresc să implementeze soluţia la nivel local.

Soluţia este pusă la dispoziţie gratuit de iniţiatori şi comunitatea RBL, împreună cu o echipă operativă formată din experţi call center, platformă telemedicină, cybersecurity, ingineri comunicaţii mobile şi speciale, analişti de sisteme software, specialişti în comunicare. Fiecare participant contribuie cu resurse diverse, integrarea acestora fiind realizată de Asociaţia Open Knowledge, cu susţinerea RBL, împreună cu EvoMed (CRM folosit în telemedicine), Bright Communication (serviciul Call Center), EvoGPS (infrastructura informatică), Asociaţia Salvarea Bucureşti (voluntari cu pregătire medical) şi multe alte entităţi private.

Fundaţia Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri şi profesionişti români din diverse domenii, uniţi de dorinţa de a contribui la un bine public dincolo de interesele de companiei sau industriei. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Razie a polițiștilor la Barajul Oașa: Pescarii luați la control. Amenzi de 10.000 de lei. Cât peste au confiscat oamenii legii

Publicat

comunicat primăria teiuș: concurs de pescuit ”cupa pescarului” ediția a

Pescarii care merg la pescuit în zona Barajului Oașa au fost luați la control de polițiști. Pescarii s-au trezit sâmbătă, 29 martie, cu polițiștii din Alba dar și din Sibiu, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și ai Gărzii de Mediu, în control. 

În urma acțiunii au fost date amenzi. De asemenea au fost confiscate și mai multe kilograme de pește. Rezultatul acțiunii a fost făcut public de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

Publicat

bolovan e1743316367186.jpeg

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.

„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Prison Break” la Peniteciarul Aiud: Doi deținuți drogați au pus la cale un plan de evadare din pușcărie inspirat din serialul TV

Publicat

”prison break” la peniteciarul aiud: doi deținuți drogați au pus

David și Mihail sunt doi bărbați care în 2020 se aflau închiși la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud. Fiind sub influența substanțelor psihoactive și cu televizor în cameră, unde pe un post TV rula serialul ”Prison Break”, cei doi au pus la cale un plan de evadare. 

Cinci ani mai târziu de la tentativa de evadare aceștia au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Aiud. O decizie în primă instanță a fost dată pe 27 martie 2025. 

Mai exact au făcut o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Cadavrul unei femei, scos din râul Someș, la Câțcău. Era dispărută de două săptămâni

Publicat

doliu.jpg

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă seara, pentru a scoate cadavrul unei femei din râul Someș pe raza comunei Câțcău. 

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, pompierii au intervenit cu o barcă pentru a scoate cadavrul din apă.

Din primele informații, este vorba despre o femeie care a dispărut de două săptămâni din Dej.

Trupul neînsuflețit a fost transportat la IML în vederea necropsiei.

Poliția Cluj cercetează acest caz.

Update:

„La data de 29…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe