Connect with us

ACTUALITATE

A fost modificată legea armelor şi muniţiilor. Care sunt noile condiţii din proiectul adoptat de Parlament

Publicat

Legislaţia armelor şi muniţiilor a fost modificată prin vot final la Camera Deputaţilor asupra proiectului inițiat de guvern în cursul anului trecut.

Una dintre modificări se referă la armele de tir, care vor putea fi folosite în scopul exclusiv de practicare a tirului sportiv, chiar și de tinerii sub 18 ani.

“Persoanele care nu au împlinit 18 ani pot folosi arme de tir în scopul practicării tirului sportiv, cu permisiunea părinților sau a tutorelui, în cadrul federațiilor naționale de specialitate sau a cluburilor sportive afiliate acestora, sub supravegherea și îndrumarea antrenorilor de tir”, se arată în legea adoptată.

De asemenea, noua legislaţie mai prevede că deținătorul armelor este obligat să depună armele la un armurier autorizat, în vederea înstrăinării sau depozitării, în termen de 30 de zile (potrivit legislaţiei iniţiale, 10 zile) de la data la care i-a fost adusă  la cunoștință suspendarea sau anularea permisului. În această perioadă de 30 de zile, deținătorul poate purta armele o singură dată, doar pentru predarea la armurier.

În cazul armelor neletale supuse autorizării, actul normativ instituie obligativitatea efectuării anual a unei şedinţe de tragere, într-un poligon autorizat, în vederea prelungirii valabilității permisului de armă, adică la fel ca în cazurile armelor letale.

Datele cuprinse în evidențele Registrului Național al Armelor privind armele de foc și componentele esențiale vor fi șterse după 30 de ani de la data distrugerii armelor de  foc sau componentelor, nu după 20 ani, ca până acum.

Armurierii vor fi obligați, conform noilor prevederi, să refuze tranzacțiile suspecte și să sesizeze poliția imediat asupra acestora.

Persoanele fizice și juridice nu vor putea procura și deține, respectiv comercializa, cu excepția celor din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, a încărcătoarelor care se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuție centrală sau cu repetiție, care pot conține mai mult de 20 de cartușe, sau mai mult de 10 cartușe în cazul armelor de foc cu țeavă lungă. În schimb, colecționarii de arme, autorizați conform legii, vor putea colecționa 10 bucăți de cartușe aferente armei deținute în colecție, dar cu condiția ca muniția să fie nefuncțională.

În privința persoanelor care au suferit condamnări, inclusiv pentru infracțiuni la Legea armelor, normele interzic procurarea unor arme de foc, dacă aceste persoane au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracţiuni comise cu intenţie.

Străinii care vin la vânătoare în țara noastră vor putea introduce în țară arme de vânătoare dacă au o invitație nominală de la un fond cinegetic din România, și nu de la o asociație de vânătoare din România, ca în prezent. De asemenea, titularul pașaportului european pentru arme de foc este obligat să dețină acest document în permanență asupra sa, la momentul portului sau utilizării armei de foc. Totodată, titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum şi pentru antrenament în poligoanele autorizate.

Noua legislaţie va fi aplicată doar după promulgarea proiectului şi publicarea în Monitorul Oficial.

sursă: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe