Connect with us

EVENIMENT

A fost publicată Ordonanţa care ELIMINĂ declaraţia pentru consumatorii cu mai multe locuri de consum. Cine mai trebuie să depună declarația

Publicat

Clienţii casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă nu vor mai avea obligaţia de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat, potrivit unui proiect de OUG publicat marţi seara de Ministerul Energiei.

Documentul modifică actul normativ privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Cine mai trebuie să depună declarația pe proprie răspundere

Vor trebui să depună în continuare această declaraţie pe proprie răspundere, pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie, clienţii casnici care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat”, se arată în nota de fundamentare.

Situaţia actuală, conform legislaţiei aprobate, prevedea în cazul clienţilor casnici ca preţul final plafonat să se aplice doar la locurile de consum de domiciliu sau de reşedinţă ale clienţilor finali.

Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi una sau mai multe adrese de domiciliu trebuia să depună la furnizor o declaraţie pe proprie răspundere privind locuinţa la care beneficiază de preţ plafonat.

„Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situaţiile speciale menţionate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preţ plafonat, nu ar putea beneficia de facilităţile oferite în lipsa unei eventuale declaraţii depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică”, se explică în nota de fundamentare.

Mai mult, prin aplicarea respectivei prevederi consumatorii casnici sunt trataţi diferit faţă de operatorii economici care beneficiază de facilităţile oferite de Legea nr. 357/2022 la toate locurile de consum, nu numai la un singur loc de consum.

„Este necesar ca toţi consumatorii casnici să poată beneficia de facilităţile stabilite prin actele normative în vigoare, să nu existe discriminări faţă de potenţialii beneficiari, să se evite situaţiile care ar putea conduce la afectarea consumatorilor cei mai vulnerabili, care nu deţin în proprietate o locuinţă, iar singurul criteriu care trebuie avut în vedere în acordarea facilităţilor oferite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai menţionează în document.

Potrivit Legii 357/2022, aprobată în decembrie, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv.

Totodată, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi: clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv; clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

De asemenea, se va aplica un plafon de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh urmând ca pentru consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 KWh/lună preţul să se stabilească de către fiecare furnizor.

Preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează în funcţie de cum se stabileşte cu furnizorul.

Preţul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Accident cu două victime, una încarcerată, pe o șosea din județul Vaslui. O mașină a intrat sub un camion parcat

Publicat

acc vaslui 10 (2)

Două persoane au fost rănite, duminică dimineață într-un accident rutier produs în Bălteni, județul Vaslui.

Potrivit ISU Vaslui, duminică dimineață, Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu module pentru descarcerare ușoară), o autospecială pentru descarcerare grea, două ambulanțe SMURD și echipaje specializate, pentru asigurarea măsurilor PSI, descarcerarea, evaluarea și acordarea primului ajutor medical victimelor unui accident rutier produs pe DJ 207E, în localitatea Bălteni, comuna Bălteni (ieșirea spre Răduiești).

În autoturism se aflau două persoane.

La intervenție a participat și o ambulanță tip C aparținând SAJ Vaslui.

acc vaslui (9)

La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsit un autoturism intrat sub un autocamion staționat.

O persoană a rămas încarcerată, iar cea de a doua s-a auto-evacuat.

Victima încarcerată a fost descarcerată și mai apoi predată echipajului cu medic SAJ. Cea de a doua victimă a fost preluată de echipajul pe prim ajutor de pe ambulanța SMURD.

acc vaslui 11

Ambele victime au fost transportate în stare de conștiență la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul  Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Cauza și circumstanțele producerii acestui accident rutier sunt cercetate de polițiștii vasluieni.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Două accidente produse la interval de câteva minute, în județul Suceava. Două autovehicule implicate, printre care o autospecială de pompieri

Publicat

acc suceava

Două accidente rutiere soldate cu pagube materiale a avut loc, duminică dimineață în județul Suceava. În evenimente au fost implicate două autocisterne, una cu motorină, dintre care una a pompierilor.

Potrivit ISU Suceava, autocisternă încărcată cu 26 de tone de motorină, răsturnată în afara părții carosabile, pe raza localității Roșiori.

Conducătorul auto nu a necesitat îngrijiri medicale.

acc suceava 19 (2)

La fata locului s-au deplasat pompierii militari cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere, o ambulanță SMURD și o autocisternă cu apă.

acc suceava (19)

În apropiere de locul producerii accidentului, o autocisternă cu apă s-a răsturnat pe carosabil, fiind blocat un sens de mers.

Conducătorul auto (singurul ocupant al autovehiculului) a fost evaluat de către echipajul SMURD și a refuzat transportul la spital.

acc suceava (18)

În ceea ce privește autocisterna încărcată cu motorină, aceasta are șase compartimente, iar pe la capacele a două dintre acestea sunt ușoare scurgeri de combustibil.

Pompierii militari asigură masurile PSI la fata locului.

acc suceava (20)

Împrejurările producerii celor două accidente vor fi stabilite de către organele competente.

Citește mai departe

EVENIMENT

Centrul Infotrafic: Carosabil umed și trafic redus pe principalele artere rutiere ale României

Publicat

mașină de poliție avariată de un autoturism ricoșat după o
Arhivă foto

Carosabilul este umed, duminică dimineață, pe mai multe șosele din România. Chiar și așa, vizibilitatera este bună și traficul este redus pe principalele artere rutiere ale României, anunță autoritățile.

Centrul Infotrafic anunță că duminică dimineața nu sunt drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a unui eveniment rutier sau a condițiilor meteo nefavorabile.

Totuși, plouă în mai multe părți ale țării. Carosabilul este umed pe arterele rutiere din județele Harghita, Ilfov, Maramureș, Olt, Suceava, Teleorman și din municipiul București.

Plouă și pe tronsonul kilometric 10-144 al autostrăzii A2 București-Constanța, însă vizibilitatea este bună, iar traficul este redus.

Pe celelalte artere rutiere principale, autostrăzile A1 București-Pitești, A3 București-Ploiești, dar și pe DN1 Ploiești-Brașov și DN 7 Pitești-Sibiu, se circulă preponderent pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori scăzute de trafic, a precizat Infotrafic.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9 şi 3,1 în judeţul Buzău

Publicat

cutremur
Arhivă foto

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9, respectiv 3,1, s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul seism, de 3,9 pe Richter, a avut loc la ora 1:32 (ora locală a României) la adâncimea de 122 km şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 54 km nord-vest de Buzău, 57 km sud-est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 75 km vest de Focşani şi 87 km nord-est de Târgovişte.

Cel de-al doilea cutremur, cu magnitudinea de 3,1, s-a produs la ora locală 4:20 la adâncimea de 106 km. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 49 km nord-vest de Buzău, 62 km nord-est de Ploieşti, 63 km est de Braşov, 64 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 69 km sud-vest de Focşani şi 92 km nord-est de Târgovişte.

De la începutul lunii martie, în zona seismică Vrancea au avut loc 20 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 4,2 pe Richter, iar în zona Olteniei, în judeţul Gorj, s-au produs 56 de cutremure cu magnitudini între 2 şi 4,9.

În România, cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Agerpres

Citește mai departe