Connect with us

EVENIMENT

A fost REZILIAT contractul pentru Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva

Publicat

Contractul cu spaniolii de la Comsa pentru cei 21 de km ai Lotului 3 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva a fost reziliat de CNAIR, după mai multe zile de neînțelegeri în care tronsonul gata de trafic stă închis. Potrivit ziarului Alba24.ro, CNAIR acuza unele lucrări nefinalizate și cerea zece ani de garanție în loc de patru pentru a face recepția lucrărilor și a deschide autostrada.

Asociația Pro Infrastructura spune că rezilierea făcută acum la final e de „neimaginat” pentru profesioniștii din domeniu, că „statul român va pierde definitiv garanția de patru ani” și că „vom avea mulți ani de procese în urma cărora riscăm să plătim tot noi, contribuabilii români, daune financiare de zeci de milioane constructorului”.

Lotul 3 al autostrăzii, deși finalizat, nu a fost recepționat, pentru că CNAIR a acuzat calitatea slabă a lucrărilor, respectiv faptul că a fost construit în valuri.

Compania de Autostrăzi (CNAIR) a reziliat contractul pentru A1 Lugoj – Deva Lot 3, după 16 zile de neînțelegeri cu constructorul spaniol Comsa, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situației.

Porțiunea de 21 de kilometri se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construită de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA.

a1

CNAIR a refuzat în urmă cu două săptămâni să facă recepția lucrărilor și să deschidă traficul pe cei 21 de km de autostradă, invocând unele probleme de execuție și lucrări nefinalizate. În schimb, ministrul Răzvan Cuc a recunoscut că traficul pe autostradă s-ar fi putut deschide, iar problemele sesizate ar fi putut fi remediate ulterior.

Cu toate acestea, ministerul Transporturilor a cerut constructorului să ofere o garanție extinsă pe tot lotul de 10 ani, în loc de patru ani cum era în contractul inițial. În plus, ar fi existat și problema unui ecoduct în zona Brănișca pe care statul nu l-ar fi plătit. De precizat că pe toată durata lucrărilor, constructorul este supervizat de un consultant/inginer angajat de către CNAIR, cel care urmărește, face observații și notifică beneficiarul de orice problemă sau deficiență. Cu alte cuvinte, orice problemă au invocat autoritățile acum, pe final de contract, ea era cunoscută mult dinainte.

CNAIR a dat un ultimatum pe 15 august constructorului ca în zece zile să remedieze problemele, altfel contractul va fi reziliat. Societatea civilă a cerut constant deschiderea traficului întrucât problemele semnalate nu țin de partea carosabilă și pot fi remediate în paralel.

Asociația Pro Infrastructura cataloghează acum decizia de reziliere a contractului ca ceva „de neimaginat”.

„Imaginați-vă rezilierea unui contract al unei case unde mai trebuie pus un bec. Pentru profesioniștii din domeniul infrastructurii de transport așa ceva este de neimaginat. Probabil vorbim de o premieră la nivel mondial.

Nodul Holdea (parte a altui contract cu același antreprenor) NU este reziliat, iar unul dintre cele două ecoducte construite NU a fost inclus și nici plătit în cel reziliat astăzi.

În concluzie, inaugurarea celor 21 de km devine incertă. Singurul lucru sigur este că statul român va pierde definitiv garanția de 4 ani și că vom avea mulți ani de procese în urma cărora riscăm să plătim tot noi, contribuabilii români, daune financiare de zeci de milioane constructorului”, au scris reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

sursa: hotnews.ro, digi24.ro, Asociația Pro Infrastructura, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ordinul, transmis la Monitorul Oficial. Când intră în vigoare

Publicat

oficial: extras de carte funciară gratuit pentru proprietari. ordinul, transmis

OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ministerul Dezvoltării a anunțat vineri că din 7 aprilie, sunt eliminate taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară. Prevederile sunt cuprinse într-un ordin am ministrului Cseke Attila care a fost transmis către Monitorul Oficial.

Ordinul prin care se instituie noi reglementări privind abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea angajații și elevii

Publicat

calendar 1990453 960 720.jpg

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, adică pe 20 aprilie. Este un real motiv de bucurie pentru credincioși, dat fiind faptul că se vor putea bucura de Învierea Domnului împreună, în același timp.

Cu ocazia Paștelui, legislația din domeniul muncii susține că toți angajații au dreptul la o vacanță formată din câteva zile liberele, timp în care să se odihnească și să serbeze Învierea Domnului.

Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce categorie de români vulnerabili poate beneficia de SPRIJINUL de la stat

Publicat

1743384473 plic bani e1661499911841.jpg

O categorie de români vulnerabili va primi un ajutor financiar de 1.200 de lei lunar, sumă ce le va acoperi o parte din cheltuielile esențiale.

Familiile monoparentale vor primi un ajutor financiar în valoare de până la 1.200 de lei, fiind vorba despre o categorie vulnerabilă în fața costurilor de trai tot mai mari. Dat fiind faptul că un singur părinte face față greu întreținerii unui copil sau chiar mai mulți, statul român le vine în ajutor cu sume de bani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Semne PROASTE pentru economie și leu

Publicat

1743378111 bani lei pixabay e1663503847879.jpg

Semnele de stagflație (fenomen caracterizat printr-o creștere economică redusă, cu o inflație mare și un șomaj ridicat) pe care le arată economia românească, premergătoare intrării în recesiune, pot pune presiune pe leu și îngreunează eforturile BNR care folosește cursul de schimb drept principal instrument în lupta cu prețurile.

În cadrul unui recent interviu, preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că economia României a intrat în stagnare şi are…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe