Connect with us

EVENIMENT

A fost REZILIAT contractul pentru Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva

Publicat

Contractul cu spaniolii de la Comsa pentru cei 21 de km ai Lotului 3 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva a fost reziliat de CNAIR, după mai multe zile de neînțelegeri în care tronsonul gata de trafic stă închis. Potrivit ziarului Alba24.ro, CNAIR acuza unele lucrări nefinalizate și cerea zece ani de garanție în loc de patru pentru a face recepția lucrărilor și a deschide autostrada.

Asociația Pro Infrastructura spune că rezilierea făcută acum la final e de „neimaginat” pentru profesioniștii din domeniu, că „statul român va pierde definitiv garanția de patru ani” și că „vom avea mulți ani de procese în urma cărora riscăm să plătim tot noi, contribuabilii români, daune financiare de zeci de milioane constructorului”.

Lotul 3 al autostrăzii, deși finalizat, nu a fost recepționat, pentru că CNAIR a acuzat calitatea slabă a lucrărilor, respectiv faptul că a fost construit în valuri.

Compania de Autostrăzi (CNAIR) a reziliat contractul pentru A1 Lugoj – Deva Lot 3, după 16 zile de neînțelegeri cu constructorul spaniol Comsa, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situației.

Porțiunea de 21 de kilometri se întinde între Ilia şi Holdea şi a fost construită de Asocierea de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA, care a obţinut contractul pentru derularea investiţiei, estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA.

a1

CNAIR a refuzat în urmă cu două săptămâni să facă recepția lucrărilor și să deschidă traficul pe cei 21 de km de autostradă, invocând unele probleme de execuție și lucrări nefinalizate. În schimb, ministrul Răzvan Cuc a recunoscut că traficul pe autostradă s-ar fi putut deschide, iar problemele sesizate ar fi putut fi remediate ulterior.

Cu toate acestea, ministerul Transporturilor a cerut constructorului să ofere o garanție extinsă pe tot lotul de 10 ani, în loc de patru ani cum era în contractul inițial. În plus, ar fi existat și problema unui ecoduct în zona Brănișca pe care statul nu l-ar fi plătit. De precizat că pe toată durata lucrărilor, constructorul este supervizat de un consultant/inginer angajat de către CNAIR, cel care urmărește, face observații și notifică beneficiarul de orice problemă sau deficiență. Cu alte cuvinte, orice problemă au invocat autoritățile acum, pe final de contract, ea era cunoscută mult dinainte.

CNAIR a dat un ultimatum pe 15 august constructorului ca în zece zile să remedieze problemele, altfel contractul va fi reziliat. Societatea civilă a cerut constant deschiderea traficului întrucât problemele semnalate nu țin de partea carosabilă și pot fi remediate în paralel.

Asociația Pro Infrastructura cataloghează acum decizia de reziliere a contractului ca ceva „de neimaginat”.

„Imaginați-vă rezilierea unui contract al unei case unde mai trebuie pus un bec. Pentru profesioniștii din domeniul infrastructurii de transport așa ceva este de neimaginat. Probabil vorbim de o premieră la nivel mondial.

Nodul Holdea (parte a altui contract cu același antreprenor) NU este reziliat, iar unul dintre cele două ecoducte construite NU a fost inclus și nici plătit în cel reziliat astăzi.

În concluzie, inaugurarea celor 21 de km devine incertă. Singurul lucru sigur este că statul român va pierde definitiv garanția de 4 ani și că vom avea mulți ani de procese în urma cărora riscăm să plătim tot noi, contribuabilii români, daune financiare de zeci de milioane constructorului”, au scris reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

sursa: hotnews.ro, digi24.ro, Asociația Pro Infrastructura, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sute de locuri disponibile la școlile de maiștri militari sau de subofițeri. CONDIȚII de participare și CALENDAR de recrutare

Publicat

sute de locuri disponibile la școlile de maiștri militari sau

Sute de locuri la școlile de maiștri militari sau de subofițeri sunt disponibile pentru cei interesați de o carieră militară.

Centrul  Militar Judeţean  Alba desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Aceștia au transmis oferta educaţională  pentru  anul şcolar 2024-2025.

Unde sunt locuri disponibile

  •  pentru învăţământul militar postliceal – maiştri militari (şcoală postliceală…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

Publicat

palmier 1 e1713263794293.jpg

E de notorietate faptul că românul post-decembrist își satisface nevoia de palmier, de care a fost frustrat atâta și atâta vreme, prin excursii în zone tropicale și mediteraneene. E de ajuns să urmărești paginile de socializare ca să dai peste coloanele nesfârșite de poze ale conaționalilor cu palmierii.

palmierpalmier

Noi, clujenii, suntem favorizați, pentru că avem Grădina Botanică. Aici, palmierii se simt ca acasă. Și clujenii ca la tropice…

FOTO. Din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Acțiune de ecologizare pe valea Ighielului. Voluntarii au reușit să curețe aproape 9 kilometri de albie a râului

Publicat

foto: acțiune de ecologizare pe valea ighielului. voluntarii au reușit

Locuitori din Ighiel și Alba Iulia au derulat în weekend o acțiune de ecologizare a văii Ighielului.

Aceasta a fost organizată sub deviza „Apă curată, pentru o viață sănătoasă”, de către Grupul de Inițiativă Ighiel în colaborare cu Parohia Ortodoxă.

S-au mobilizat oameni de toate vârstele, care, într-un efort comun, au reușit să curețe aproximativ 9 kilometri de albie a râului, de la Lacul Iezer până la intrarea în Ighiel.

Această inițiativă, care a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Una dintre cele mai mari companii din Alba Iulia și-a cerut insolvența. TBL are 800 de angajați și o cifră de afaceri uriașă

Publicat

una dintre cele mai mari companii din alba iulia și a

Una dintre cele mai mari companii din Alba Iulia și-a cerut insolvența în instanță. Este vorba despre Total Business Land SRL (TBL), care are, în prezent, potrivit siteului propriu, peste 800 de angajați în toată țara. 

Secția a II-a a Tribunalului Alba a admis, în urmă cu câteva zile, cererea companiei și a numit un administrator special. Este vorba despre RTZ & Partners SPRL Filiala Alba.

Înainte de pronunțarea deciziei, și CEC Bank a formulat o cerere de insolvență…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe