Connect with us

ACTUALITATE

A fost stabilit protocolul naţional de triaj al pacienţilor. Vezi cât timp se aşteaptă la Urgenţe și ce prevede legea

Publicat

urgente

Protocolul naţional de triaj al pacienţilor în structurile de primiri urgenţe a fost stabilit de Ministerul Sănătății. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 251 din 2 aprilie 2019.

În protocol sunt precizate şi condiţiile şi perioadele în care pacienţii aşteaptă să fie preluaţi de personalul medical UPU.

Potrivit documentului, triajul este modalitatea transparentă de prioritizare a accesului pacienților la îngrijiri (investigații, diagnostic, tratament). Odată ce așteptarea aleatorie ca durată se transformă într-un interval de timp limitat, cuantificat și mai ales justificat, treptat și percepția pacienților și familiilor acestora se va modifica în sensul unei acceptări mai facile.

În majoritatea situațiilor în care s-a decis aplicarea unui protocol de triaj cu 5 nivele de prioritate, cadrul medical desemnat pentru efectuarea triajului a fost un asistent medical de triaj: asistentul medical cu pregătire specifică, cu experiență și abilități corespunzătoare.

După stabilirea nivelului de prioritate, pacientul va fi preluat în zona de tratament care i-a fost alocată de către asistentul de triaj. În situații deosebite (imposibilitatea încadrării într-un nivel de triaj, conflicte etc.) asistentul de triaj poate solicita sprijinul medicului responsabil de tură.

Algoritmul de triaj utilizează 4 puncte decizionale pentru a încadra pacienții în unul dintre cele 5 nivele de triaj. Cele 4 puncte decizionale sunt critice pentru aplicarea corectă a protocolului.

Acestea se concretizează în patru întrebări-cheie:

A. Pacientul are risc vital?

B. Este periculos să aștepte?

C. Câte resurse sunt necesare?

D. Sunt afectate funcțiile vitale?

Răspunsul la aceste întrebări ghidează asistentul în alegerea nivelului corect de triaj.

Nivelul de triaj:

Nivel I – Resuscitare (cod roșu) – timpul maxim de preluare în zona de tratament: 0 minute

Nivel II – Critic (cod galben) – pacientul care prezintă o situație cu risc major sau status mental alterat (modificare acută) sau orice durere intensă sau disconfort major: timpul maxim de preluare în zona de tratament: 15 minute

Nivel III – Urgent (cod verde) – pacientul cu funcții vitale stabile, dar care necesită 2 sau mai multe dintre resursele definite în Protocol; copilul cu vârsta între 3-36 luni și febră peste 38 grade C, dar cu stare generală bună; sugarul agitat, cu plâns neconsolabil, fără simptomatologie asociată : timpul maxim de preluare în zona de tratament: 60 de minute

Nivel IV – Non-urgent (cod albastru) – pacientul care prezintă funcții vitale stabile și necesită o singură resursă dintre cele definite la nivelul III: timpul maxim de preluare în zona de tratament: 120 de minute

Nivel V – Consult (cod alb) – pacientul care nu necesită asistență medicală de urgență și niciuna dintre resursele la nivelul III; persoane care se prezintă pentru vaccinare, caz social fără acuze clinice, probleme clinico-administrative (certificate medicale, rețete etc.) : timpul maxim de preluare în zona de tratament: 240 de minute

Reevaluarea pacientului se face în cazul în care timpul de preluare în zona de tratament este mai mare de 15 minute sau apar modificări semnificative în starea pacientului, ceea ce presupune reluarea integrală a algoritmului de triaj. Reevaluarea se va efectua la 15 minute pentru pacienții de nivel 3, la 30 de minute pentru cei de nivel 4 și la o oră pentru cei de nivel 5.

Pe perioada așteptării, pacientul poate să primească medicație analgetică orală, medicație administrată de către asistentul de triaj la indicația medicului desemnat pentru zona de fast-track.

În responsabilitatea asistentului de triaj intră și efectuarea unor intervenții simple ce au ca scop ameliorarea durerii și creșterea confortului pacienților aflați în sala de așteptare.

Folosirea dispozitivelor de imobilizare (atele sau eșarfe) atunci când se suspectează o fractură, aplicarea de gheață pe o gleznă traumatizată sau chiar învățarea pacientului să adopte o poziție antalgică sunt intervenții ce nu consumă mult timp și care pot avea ca rezultat ameliorarea simptomatologiei și creșterea confortului pentru pacient.

sursa: legestart.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat din Vorona, cu permisul suspendat de doi ani, dat jos de la volan de polițiști la Copălău

Publicat

o femeie de 54 de ani, din municipiul botoșani, s a

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit, luni, pentru control, pe drumul european DE 58, în comuna Copălău, un autoturism condus de un bărbat, din comuna Vorona.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce suspendată, din anul 2023, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice de sânge.

 

Polițiștii continuă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Litoralul pentru toți” 2025: Tarife avantajoase pentru cazare la mare în luna iunie

Publicat

vacanță la mare cu buget redus: prețurile din mai pe

Publicitate

Românii își pot planifica vacanța la mare la prețuri accesibile în cadrul programului „Litoralul pentru toți”. În perioada 1–22 iunie 2025, tarifele pentru cazare pornesc de la doar 44 de lei pe noapte. Anunțul a fost făcut de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care a comunicat prețurile valabile în extrasezon, scrie alba24.ro.

Inițiativa oferă românilor șansa de a petrece o vacanță pe litoral la prețuri semnificativ mai…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

IN MEMORIAM Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen: „Nu-i greu să trăiești, ci e greu să cumpănești. Această măsură ne-o dă credința, legătura cu Dumnezeu, curăția sufletului”

Publicat

in memoriam Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop pimen: „nu i greu să trăiești,

Publicitate

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen (25 august 1929 – 20 mai 2020): Cea mai de seamă virtute este dreapta socotință sau măsura, cum spunea înțelepciunea antichității grecești, cumpănirea lucrurilor… Nu-i greu să trăiești, ci e greu să cumpănești. Această măsură ne-o dă credința, legătura cu Dumnezeu, curăția sufletului.

Învățăm religie, dar, dacă nu o însoțim și cu istoria… Vitejia, virtutea înaintașilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pericol de inundații: Autoritățile din Botoșani încep controale stricte la rigole, șanțuri și cursuri de apă

Publicat

pericol de inundații: autoritățile din botoșani încep controale stricte la

Publicitate

În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau scurgeri de pe versanți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează în perioada 6 mai – 19 iunie 2025, acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.
În acest scop, la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe