EVENIMENT
A început prohibiţia pescuitului la şalău şi biban, în Delta Dunării

Pescarii sportivi care vin în Deltă nu mai pot reţine capturile de ştiucă, şalău, somn şi crap, iar capturarea şalăului şi a bibanului este interzisă, începând de sâmbătă şi până pe 7 iunie, inclusiv, se arată în ordinul de prohibiţie a pescuitului în România publicat în Monitorul Oficial al României.
Devansarea prohibiţiei la cele două specii a fost cerută anul trecut de asociaţiile de pescari, acceptată de ARBDD şi prevăzută pentru prima dată anul trecut în ordinul comun al Ministerului Mediului şi cel al Agriculturii, iar decizia a fost explicată prin faptul că exemplarele de şalău şi biban se reproduc mai devreme decât alte specii.
„În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor”, se arată în ordinul de prohibiţie publicat în Monitorul Oficial.
Prohibiţia generală a pescuitului va începe pe data de 9 aprilie şi va dura 60 de zile în toate habitatele naturale, iar pe 24 aprilie va începe prohibiţia în apele care constituie frontieră de stat, în acest caz durata fiind de 45 de zile.
Şalăul este una dintre speciile cele mai valoroase, însă de-a lungul timpului capturile au scăzut, din cauza poluării apelor şi a supraexploatării resursei. Potrivit cercetătorilor, cea mai dramatică scădere a populaţiei de şalău s-a înregistrat în perioada cuprinsă între 1927, an în care s-au capturat 1.000 de tone, şi 1936, an în care s-au capturat 200 de tone.
Bibanul, un peşte de interes economic, se capturează la toate tipurile de unelte din plasă, dar se prinde frecvent şi la undiţă, mai ales în lacuri şi canale. Are carne albă, mai densă decât a şalăului, săracă în grăsimi şi lipsită de oase bifurcate. Capturile de biban s-au redus simţitor în ultimii ani din cauza fenomenului de eutrofizare. În 1965, s-a înregistrat o captură totală de 949 de tone din această specie, iar în ultimii ani captura a fost de câteva zeci de tone.
Prohibiţia pescuitului este stabilită anual de autorităţi în baza unor studii făcute de cercetători şi are ca obiectiv protejarea speciilor de peşti în perioada şi zonele în care se înmulţesc, astfel încât să se asigure o exploatare durabilă a resurselor naturale.
Devansarea perioadei de prohibiţie pentru şalău şi biban este a doua măsură luată de autorităţile române în ultimii ani, pe fondul declinului resursei piscicole după ce, în 2018, niciun pescar sportiv nu a putut păstra capturile de ştiucă înregistrate în Deltă. În anii următori, pescarii sportivi au putut reţine din nou exemplarele de ştiucă. Agerpres
EVENIMENT
Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia, 11-13 iulie: soprana Irina Baianț și opera Bărbierul din Sevilla în Piața Cetății. PROGRAM

Sărbătoarea Muzicii 2025: Cetatea Alba Carolina intră, din nou, în starea de excelență a sunetului. Un dirijor magistral, Daniel Jinga, două orchestre deinstrumentiști desăvârșiți și vocile cele mai bune duc sunetul spre perfecțiune.
Aceasta este, în rezumat, ediția 2025 din Sărbătoarea Muzicii, ce va avea loc între 11 și 13 iulie 2025, la Alba Iulia, în Piața Cetății.
Sărbătoarea Muzicii 2025: Muzică magică – una dintre cele mai bune soprane ale României vine…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă în Alba și alte județe din țară până sâmbătă, 5 iulie. Temperaturi de 40 de grade

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă, valabile în Alba și alte județe din țară, joi, 3 iulie, vineri, 4 iulie și sâmbătă, 5 iulie.
Joi va fi Cod Galben de caniculă în județe din jumătatea de vest a țării, iar vineri, 4 iulie până sâmbătă dimineața va fi Cod Portocaliu, respectiv Cod Galben în toată țara.
Atenționare Cod Galben: joi, 3 iulie, interval orar 12.00 – 21.00 – temperaturi deosebit…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Și în această vară, Iulius Parc se transformă într-un amfiteatru în aer liber, unde magia poveștilor îi poartă pe cei mici pe tărâmuri fermecate, unde totul este posibil.
Kids Thursday reîncepe pe 3 iulie, iar până în luna septembrie, copiii sunt așteptați în fiecare zi de joi la piesele de teatru de păpuși. Intrarea este gratuită pentru toți curioșii, indiferent de vârstă.
Farmecul basmelor, spre bucuria întregii familii
Unul dintre cele mai așteptate…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale anunțate de Guvernul Bolojan. Cele mai multe modificări intră în vigoare în august

Calendarul de aplicare a noilor măsuri fiscale: Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul pentru a reduce deficitul de 9,3% din PIB. Acestea măsuri vor intra în vigoare etapizat, conform unui grafic pe care l-a anunțat.
”România a avut anul trecut cel mai mare deficit din țările UE și al doilea cel mai mare deficit din istorie. În 2010 guvernul a fost nevoit să mărească TVA și să taie salariile din sectorul public cu 25%.
Sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro