Connect with us

EVENIMENT

A început prohibiţia pescuitului la şalău şi biban, în Delta Dunării

Publicat

Pescarii sportivi care vin în Deltă nu mai pot reţine capturile de ştiucă, şalău, somn şi crap, iar capturarea şalăului şi a bibanului este interzisă, începând de sâmbătă şi până pe 7 iunie, inclusiv, se arată în ordinul de prohibiţie a pescuitului în România publicat în Monitorul Oficial al României.

Devansarea prohibiţiei la cele două specii a fost cerută anul trecut de asociaţiile de pescari, acceptată de ARBDD şi prevăzută pentru prima dată anul trecut în ordinul comun al Ministerului Mediului şi cel al Agriculturii, iar decizia a fost explicată prin faptul că exemplarele de şalău şi biban se reproduc mai devreme decât alte specii.

„În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor”, se arată în ordinul de prohibiţie publicat în Monitorul Oficial.

Prohibiţia generală a pescuitului va începe pe data de 9 aprilie şi va dura 60 de zile în toate habitatele naturale, iar pe 24 aprilie va începe prohibiţia în apele care constituie frontieră de stat, în acest caz durata fiind de 45 de zile.

Şalăul este una dintre speciile cele mai valoroase, însă de-a lungul timpului capturile au scăzut, din cauza poluării apelor şi a supraexploatării resursei. Potrivit cercetătorilor, cea mai dramatică scădere a populaţiei de şalău s-a înregistrat în perioada cuprinsă între 1927, an în care s-au capturat 1.000 de tone, şi 1936, an în care s-au capturat 200 de tone.

Bibanul, un peşte de interes economic, se capturează la toate tipurile de unelte din plasă, dar se prinde frecvent şi la undiţă, mai ales în lacuri şi canale. Are carne albă, mai densă decât a şalăului, săracă în grăsimi şi lipsită de oase bifurcate. Capturile de biban s-au redus simţitor în ultimii ani din cauza fenomenului de eutrofizare. În 1965, s-a înregistrat o captură totală de 949 de tone din această specie, iar în ultimii ani captura a fost de câteva zeci de tone.

Prohibiţia pescuitului este stabilită anual de autorităţi în baza unor studii făcute de cercetători şi are ca obiectiv protejarea speciilor de peşti în perioada şi zonele în care se înmulţesc, astfel încât să se asigure o exploatare durabilă a resurselor naturale.

Devansarea perioadei de prohibiţie pentru şalău şi biban este a doua măsură luată de autorităţile române în ultimii ani, pe fondul declinului resursei piscicole după ce, în 2018, niciun pescar sportiv nu a putut păstra capturile de ştiucă înregistrate în Deltă. În anii următori, pescarii sportivi au putut reţine din nou exemplarele de ştiucă. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Accident rutier la Alba Iulia, zona Bărăbanț. O mașină s-a răsturnat. Intervin pompierii, cu echipaj de prim-ajutor

Publicat

foto: accident rutier la alba iulia, zona bărăbanț. o mașină

Un accident s-a petrecut luni seara la Alba Iulia, pe strada Turnătoriei, în cartierul Bărăbanț. Din primele date, în evenimentul rutier este implicat un autoturism.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical.

UPDATE: Autoturismul s-a răsturnat pe trotuar, în zidul unui imobil.

La fața locului sunt și echipaje de poliție.

UPDATE 1: Autoturismul a fost repus pe roți, de către echipajele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dragoș Damian, CEO Terapia: Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!

Publicat

dragos damian.jpg

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, l-a felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan, dar i-a transmis, în același timp, și un mesaj.

”Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!
Cred că știi asta, oamenii harnici de la noi se scoală mâine și poimâine și în fiecare altă zi la ora 5, 6, 7, 8, 9 dimineața și se duc la lucru în fabrici, uzine și combinate, în șantiere, în ferme agricole, în scoli, licee și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adolescent de 14 ani din Ocna Mureș, cu dosar penal. A condus un moped fără permis

Publicat

adolescent de 14 ani din ocna mureș, cu dosar penal.

Un adolescent de 14 ani din Ocna Mureș s-a ales cu dosar penal după ce a condus un moped fără permis.

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba în buletinul de presă de luni, 19 mai 2025. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 mai 2025, polițiștii Secției 4 de Poliție Rurală Ocna Mureș l-au depistat pe un tânăr de 14 ani, din orașul Ocna Mureș, în timp ce conducea un moped, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Față de minor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daune morale pentru o profesoară care a fost filmată în timp ce întreținea relații intime. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

atenționare anaf: emailuri false trimise în numele fiscului.hackerii încearcă să

O profesoară din Sibiu a obținut daune morale, în instanță, după ce reputația i-a fost pătată și a fost victimă într-un dosar de ”violare a vieții private”. 

La mai bine de șase ani de când a fost victimă a unei acțiuni de ”revenge porn”, profesoara a obținut daune de 10.000 de euro. Decizia definitivă a fost dată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, în data de 13 mai. 

În primă instanță dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Sibiu, dar femeia nu a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe