Connect with us

ECONOMIE

A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii ianuarie 2022. Ce majorări se aplică

Publicat

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat vineri pe pagina sa de Facebook că a început tipărirea taloanelor de pensie pentru ianuarie 2022, prima lună cu măriri la pensii.

Coaliţia de guvernare a decis la începutul lunii ca punctul de pensie să crească la 1.586 de lei, iar indemnizaţia socială minimă de la 800 lei la 1000 lei. În plus, în luna ianuarie pensionarii cu venituri mai mici de 1600 de lei vor primii un ajutor suplimentar.

Citește și Poate un ministru să trăiască cu 1.700 de lei pe lună? Ce a răspuns ministrul Muncii

„Acum, în Ajun de Crăciun, vreau să-i asigur pe părinţii şi bunicii noştri că, în luna ianuarie, pensiile se vor plăti la noile valori majorate. Se tipăresc taloanele de pensie aferente lunii ianuarie a anului 2022, care conţin mărirea pensiei minime, cu 25%, la 1.000 de lei, mărirea valorii punctului de pensie la 1.586 de lei, dar şi acordarea ajutorului financiar pentru seniorii României care au valoarea pensiei mai mică sau egală cu 1.600 de lei, până la concurenţa sumei de 2.200 de lei!”, a scris Marius Budăi pe Facebook.

Pensionarii cu venituri mai mici de 1.600 de lei vor primi un ajutor. Astfel, dacă un pensionar are o pensie de 1.000 de lei, acesta va primi în ianuarie un ajutor de 1.200 de lei, astfel încât să ajungă la suma de 2.200 de lei.

Dacă pensia este de 1.200 de lei, pensionarul va primi 1.000 de lei. La o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

(sursa: Mediafax)

 

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ECONOMIE

Un restaurant italian din Sectorul 4 al Capitalei, închis temporar de inspectorii ANPC. Ce nereguli au fost găsite

Publicat

anpc inchis temporar protectia consumatorului
fotografie cu caracter ilustrativ

Un restaurant italian din sectorul 4 al Capitalei a fost amendat și închis temporar de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Motivul a constat în faptul că acesta utiliza produse alimentare fără a avea trecută data limită de consum, în plus frigiderele erau murdare.

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti (CPCMB) a desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic To Go Pronto e Via SRL (La Marilù), cu denumirea comercială, pe site, La Italianu, din sectorul 4 al Capitalei, care activează în domeniul alimentaţiei publice, informează ANPC.

Echipa de comisari CPCMB a constatat că o sesizare se confirmă şi, pentru neregulile identificate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:

– amendă contravenţională în valoare de 7.000 lei

– un avertisment

– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme

– oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor.

Principalele abateri constatate au fost:

– utilizarea unor materii prime/semipreparate fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare şi fără data limită de consum

– folosirea unor agregate frigorifice deteriorate şi neigienizate, cu grătare cu vopsea exfoliată, ventilaţie ce prezenta depuneri de praf şi impurităţi, chedere depreciate

– utilizarea unor vase de bucătărie cu arsuri şi aspect de uzură, precum şi a unor ustensile de bucătărie neprofesionale

– lipsa menţionării ingredientelor cu potenţial alergen şi a valorilor nutriţionale

– lipsă verificării metrologice a cântarului din unitate

– desfăşurarea activităţii într-un spaţiu deteriorate (tavan cu infiltraţii şi placi lipsă, pereţi cu bucăţi de faianţă spartă)

– depozitarea pastelor deja fierte în agregatul frigorific

– colectarea reziduală în coşuri fără capac.

Sursa Mediafax.ro

Citește mai departe

ECONOMIE

Facturi de regularizare cu minus pentru peste 200.000 de clienți în urma reducerii consumului de energie în perioada de criză

Publicat

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat joi, într-o conferință specializată, că peste 200.000 de clienți casnici vor primi facturi de regularizare cu sume negative. Aceasta se datorează faptului că acești clienți și-au redus consumul de energie în această perioadă de criză.

„Recent am finalizat şi acele machete care vor viza acele regularizări care se fac în baza ordonanţei de urgenţă pentru clienţii care şi-au redus consumul în 2022, faţă de consumul mediu din 2021 – cei care nu au beneficiat de niciun plafon.

Este un număr considerabil de clienţi. Am primit de la unii furnizori nişte cifre, încă nu am primit de la toţi.

Cred că am cifrele de la furnizorii care acoperă cam 70% din consumul casnic – şi vorbim de peste 150.000 de clienţi la acest 70%.

Probabil că şi dacă ultimul furnizor mare va face aceste calcule, vom depăşi cifra de 200.000. E o cifră impresionantă.

Facturi de regularizare cu minus pentru peste 200.000 de clienți în urma reducerii consumului de energie în perioada de criză. Ce susține vicepreşedintele ANRE

Clienţii casnici chiar s-au preocupat să-şi reducă consumul în această perioadă critică de criză, chiar în condiţiile în care foarte mulţi au beneficiat de preţ plafonat şi nu le-a păsat, dar cei care nu au beneficiat se pare că s-au mobilizat şi au luat măsuri”, a menţionat Zoltan Nagy-Bege, la conferinţa „Criza şi tranziţia energetică: provocări curente pe piaţa de energie”, organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

În ceea ce priveşte noile modele de facturi, vicepreşedintele ANRE a menţionat că toate acele elemente care apar ca informaţii obligatorii a fi cuprinse în facturile de gaz, respectiv de energie electrică, apar în directivele europene.

„Toate acele elemente care apar ca informaţii obligatorii a fi cuprinse în facturile de gaz, respectiv de energie electrică, nu sunt invenţiile noastre.

Toate apar în directivele europene şi directiva spune că sunt obligatorii să fie incluse în factură.

Noi am făcut doar o selecţie şi ne-am străduit ca prima pagină a facturii să fie simplificată.

Ne-am străduit să simplificăm prima pagină a facturii şi să obligăm furnizorii să pună pe prima pagină strict nişte elemente necesare pentru client pentru a se identifica, pentru a şti cât are de plătit, când are de plătit şi pentru ce plăteşte – şi unde se poate adresa în momentul în care are vreo problemă cu factura, unde contestă factura.

Facturi de regularizare cu minus pentru peste 200.000 de clienți în urma reducerii consumului de energie în perioada de criză. Din aprilie 2023 se vor folosi noile modele de factură

De altfel, prin lege s-a stabilit că începând cu consumul lunii aprilie se va folosi o nouă factură”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

El a subliniat că din aprilie 2023 se vor folosi noile modele de factură.

„Am avut controale atât la energie electrică, la furnizare, cât şi la distribuţie.

Chiar dacă uneori pare că nu ne ocupăm cu altceva decât cu controale, vă asigur că avem şi alte preocupări – şi nu facem controale de dragul de a da de lucru colegilor mei sau angajaţilor ANRE.

Nu cred că vreun furnizor, distribuitor, transportator, trader a fost sancţionat pe nedrept de către ANRE.

Dacă s-a întâmplat, de obicei se câştigă în instanţă, foarte rar se întâmplă.

Trebuie să vă străduiţi: furnizori, distribuitori, transportatori, traderi, să respectaţi legislaţia, chiar dacă uneori pare absurdă.

Noi tot timpul am fost deschişi şi vom fi şi în continuare deschişi să purtăm dialog, să înţelegem nevoile pieţei şi, în limita legislaţiei europene şi naţionale, să găsim cele mai bune soluţii. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut cu 529 persoane în luna februarie a acestui an

Publicat

doi elevi din cluj au făcut o glumă care i a

În luna februarie a anului 2023, numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 165.425 persoane, cu 529 mai multe faţă de luna ianuarie, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.382), Bacău (9.299), Teleorman (7.788), Buzău (7.723), Teleorman (7.715) şi Vaslui (7.350), iar cei mai puţini în Bucureşti (254) şi în judeţele Ilfov (858) şi Timiş (1.345).

Suma medie plătită în a doua lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 268,95 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 44,49 milioane de lei.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (354,76 lei), Braşov (324,98 lei) şi Mureş (324,23 lei).

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.

Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Analiză: România are de 2,5 ori mai multe firme care cultivă cereale decât cele care fac zootehnie

Publicat

În România sunt de 2,5 ori mai multe firme care cultivă cereale decât cele care fac zootehnie. În Brăila raportul este de 11 la 1, iar în Teleorman de 10 la 1, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Aproape 8.500 de companii cultivă cereale în România şi doar 3.300 care fac zootehnie, de 2,5 ori mai puţine, arată o analiză a ZF pe baza datelor platformei Termene.ro.

În Brăila raportul este de 11 la 1, în Teleorman de 10 la 1, iar în Ialomiţa de 9 la 1, acestea fiind şi cele mai puternice judeţe agricole în ceea ce priveşte producţia de cereale.

România este unul dintre principalii producători de porumb, floarea-soarelui şi grâu din UE, dar şi un exportator important sau mai precis: un simplu exportator.

Primul pas spre valoare adăugată în agricultură este creşterea animalelor, însă în ultimii ani efectivele de porcine şi bovine, de exemplu, au scăzut, şi odată cu ele procentul de satisfacere a autoconsumului.

„Procesarea producţiei vegetale, din punctul meu de vedere, o face zootehnia, unde România nu este nici măcar repetentă, ci aproape inexistentă în Europa.

Nu suntem în stare să ne acoperim la carnea de porc nici măcar 30% din consum, iar la lapte nici măcar 50%.

Practic, nu reuşim să avem siguranţa alimentului care poate să fie valorificat de noi“, a spus Călin Muscă, proprietarul Pork Prod.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe