Connect with us

EVENIMENT

A murit actriţa Draga Olteanu Matei

Publicat

Actriţa Draga Olteanu Matei a decedat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon” din Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu.

„Deşi echipa medicală din Spitalul ‘Sf Spiridon’ a făcut toate eforturile să o trateze, pacienta a decedat în această noapte (marţi spre miercuri n.r.), la ora 2,11”, a declarat dr. Cimpoeşu.

Draga Olteanu Matei a fost transferată, vineri seara, de la Spitalul din Piatra-Neamţ la UPU a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, după ce a suferit o hemoragie digestivă superioară. Aflată în stare gravă, actriţa a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratamentul pe care îl urmează, apoi a fost supusă unor investigaţii medicale. După ce a fost stabilizată, Draga Olteanu Matei a fost sedată şi internată la Terapia Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie a unităţii medicale.

Draga Olteanu Matei a împlinit vârsta de 87 de ani pe data de 24 octombrie.

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, potrivit volumului ”Cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, 1996).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ”Ziariştii” de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra-Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra-Neamţ. La 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra-Neamţ.

Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”.

În 2014, i-a fost înmânat, de către principesa Margareta, Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.

Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.

Pe 3 mai 2018, actriţa a fost internată în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde a fost supusă mai multor investigaţii medicale. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Primăriile pot cere împrumuturi direct de la Trezorerie. Hotărârea a trecut de Senat

Publicat

primăriile pot cere împrumuturi direct de la trezorerie. hotărârea a

Primăriile pot cere împrumuturi direct de la Trezorerie în baza unui act normativ adoptat de senatori.

Actul normativ care permite primăriilor să ceară împrumuturi directe de la Trezoreria Statului pentru evitarea situației de incapacitate de plată din cauza lipsei de surse financiare a fost adoptat de Senat.

Împrumuturile sunt acordate în limita a 1,5 miliarde de lei unităților administrativ-teritoriale care au proiecte în derulare finanțate din fonduri europene, transmite Radio…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șefii RAR din toate județele, convocați în ședință tehnică: Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programări

Publicat

Șefii rar din toate județele, convocați în ședință tehnică: targetul

Directorul Registrului Auto Român (RAR), Mihai Alecu, a convocat o ședință tehnică de lucru cu cei 41 de șefi ai reprezentanțelor teritoriale ale instituției, într-o întâlnire cu caracter managerial și strategic.

Scopul principal: identificarea soluțiilor concrete pentru reducerea timpilor de așteptare la programările RAR și îmbunătățirea performanței generale.

„Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programarea activităților la Registrul Auto Român”, a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare. E folosită identitatea brandului Notino

Publicat

frauda online scam .jpg

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online.

Schema este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare

“Atenție la ofertele ‘prea bune ca să fie adevărate’. Ofertele promoționale atractive circulă frecvent online, însă este important să le…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Pavel Bartoș și actori ai Teatrului Odeon la Alba Iulia: Actorii vor fi ultimii înlocuiți de AI. Mai poate educa teatrul?

Publicat

video pavel bartoș și actori ai teatrului odeon la alba

Teatrul, sau cel puțin o manifestare artistică există în societate încă din Antichitate. Teatrul a evoluat în același timp cu societate. Acum, în contextul actual, în societate actuală prinsă între două realități, cea fizică și cea digitală, mai poate educa, mai poate teatrul forma păreri sau idei?

La aceasta întrebare au răspuns actorii Teatrului Odeon, printre care și Pavel Bartoș, la prima ”cafea cu tâlc” din cadrul Festivalului Internațional de Teatru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe