Connect with us

ACTUALITATE

A scăzut numărul mediu de pensionari în România

Publicat

Numărul mediu de pensionari a fost de 5,079 milioane de persoane în 2021, în scădere cu 49.000 de persoane faţă de anul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,654 milioane de persoane, în scădere cu 21.000 persoane faţă de anul precedent. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,65% în totalul celor de asigurări sociale.

Citește și PENSII 2022: Decizia de pensionare trebuie anunțată OBLIGATORIU în termen de 5 zile, de către Casa de Pensii. Lege promulgată

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,2%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Raportul prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în Giurgiu şi Vaslui şi 13 la 10 în Botoşani.

Vezi și Pensii cumulate cu salarii 2022: Situațiile în care angajații care au vârsta de pensionare pot alege să rămână în activitate

Pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii, a fost de 1.666 lei, în creştere cu 11,1% faţă de anul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.602 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53% (comparativ cu 52% în anul precedent).

Citește și PENSII 2022: Pensionare cu 2 ani mai devreme, fără penalizare. Noi localități, în LISTA prin care se modifică Legea Pensiilor

Potrivit datelor INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 851 de lei (1273 lei în judeţul Botoşani, 1281 lei în Giurgiu, 1297 lei în Vrancea, faţă de 2124 lei în judeţul Hunedoara, 2026 lei în Municipiul Bucureşti şi 1889 lei în judeţul Braşov).

Citește și VECHIME ÎN MUNCĂ 2022: Cât costă un an în plus pentru PENSIE. Cum verifici online dacă angajatorul ți-a plătit contribuțiile

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2021, a fost de 943.700 persoane, dintre care 793.100 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17% din totalul pensionarilor din această categorie, 132.800 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,9% din totalul acestora şi 17.800 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,4% din totalul acestei categorii.

Citește și Pensii în UE: Ce documente sunt necesare pentru pensiile internaționale și cum pot cumpăra românii din Diaspora, vechime în muncă

Indicele pensiei medii reale faţă de anul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105%. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noi materii pentru elevii din România. De când vor avea la şcoală ore de „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”

Publicat

noi materii pentru elevii din românia. de când vor avea

Publicitate

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a emis un ordin prin care sunt aprobate noi programe şcolare pentru discipline opţionale incluse în oferta educaţională naţională, valabile în anul şcolar 2025–2026, informează playtech.ro.

Materii noi în şcolile din România

Printre aceste discipline se regăsesc „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”. Ordinul a fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pescuitul se interzice în România începând de pe 9 aprilie. Cât durează prohibiția din 2025 și ce amendă riscă românii care nu respectă legea

Publicat

pescuitul se interzice în românia începând de pe 9 aprilie.

Publicitate

Începând de miercuri, pescarii din România trebuie să pună undițele în cui pentru o perioadă. Intră în vigoare prohibiția generală pentru pescuitul în apele naturale, o măsură anuală menită să protejeze resursele piscicole în cea mai importantă perioadă pentru reproducerea speciilor – primăvara. Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, interdicția se aplică la nivel național și va fi valabilă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (341)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (341)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

CITIND  REVISTA „RAMURI”  NR. 1 DIN 2025

Gabriela Gheorghișor publică studiul literar „Mihai Eminescu și avatarurile lui Orfeu”.  Studiul este o paralelă a modurilor cum văd orfismul eminescian Dumitru Chioaru și Ioan Em. Petrescu.  Merită reținute rândurile despre Orfeu și poezia orfică: „În conștiința literară europeană, Orfeu reprezintă arhetipul poeților….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ionuț – Lucian Melinte, primarul comunei Gorbănești

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: ionuț – lucian melinte, primarul comunei

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi primarul comunei Gorbănești, Ionuț – Lucian Melinte.
Unul dintre cei mai tineri primari din România, Ionuț – Lucian Melinte a vorbit despre investițiile din această comună mică dar cochetă din județul Botoșani, unde în ultimi patru ani au fost investite milioane de euro de la Uniunea Europeană în diferite proiecte de infrastructură.
Un interviu realizat în studioul on-line…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe