Connect with us

EVENIMENT

A scăzut numărul mediu de pensionari. În Teleorman sunt 16 pensionari la 10 salariaţi, iar la polul opus se află Bucureştiul, unde sunt 5 pensionari la 10 salariați

Publicat

sursa foto pixabay

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 21.000 persoane în trimestrul doi al acestui an faţă de trimestrul precedent, iar raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor variază semnificativ în profil teritorial, de la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman la 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

În trimestrul doi al acestui an, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 21.000 faţă de trimestrul precedent, la 5,159 milioane persoane. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,670 milioane persoane, de asemenea în scădere cu 10.000 persoane faţă de primele trei luni.

„Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu şi 14 la 10 în Botoşani şi Vaslui”, precizează INS.

În trimestrul doi din 2019, pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de
pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.235 lei, în creştere cu 0,7% faţă de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.187 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 45,9% (comparativ cu 47,8% în trimestrul precedent).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, în T2 2019 numărul mediu de pensionari a scăzut cu 48.000 persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 10.000 persoane.

Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 10,1% şi respectiv cu 10,6%.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,96%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90,6% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (77,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 597 de lei (948 lei în judeţul Botoşani, 954 lei în Giurgiu, 974 lei în Vrancea faţă de 1.545 lei în judeţul Hunedoara, 1.506 lei în Municipiul Bucureşti şi 1.415 lei în judeţul Braşov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul II 2019, a fost de 1,055 milioane persoane, din care 873.000 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 18,7% din totalul pensionarilor din această categorie, 179.500 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 59,4% din totalul acestora, 3.000 persoane din sistemul militar, reprezentând 1,7% din totalul acestei categorii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

27 martie 1697: Sinodul de la Alba Iulia a adoptat unirea Mitropoliei Ardealului cu Roma. A apărut Biserica Greco-Catolică

Publicat

27 martie 1697: sinodul de la alba iulia a adoptat

27 martie 1697, actul de naștere al Bisericii Greco-Catolice: Sinodul de la Alba Iulia a adoptat unirea cu Roma.

Sinodul a fost convocat de mitropolitul Teofil Seremi decedat în același an, 1697, la Alba Iulia.

Teofil a fost un episcop ortodox și mitropolit al Bălgradului (al Ardealului) între 1692 și 1697. Numele său de mirean era Toma Seremi și făcea parte din mica nobilime din Teiuș (nemeși).

A pornit tratativele de unire a Mitropoliei Ardealului cu Biserica Catolică, punând…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Șmecher cu BMW, a intrat pe sens interzis pe banda de bus în fața Primăriei Cluj-Napoca. Oprit de Poliția Locală

Publicat

bmw.jpeg

Un șofer cu BMW a intrat, marți seara, pe sens interzis pe banda dedicată pentru transportul în comun de pe Calea Moților după intersecția cu strada Petru Maior de lângă Primăria Cluj-Napoca.

Acesta a fost oprit de mai multe echipaje de la Poliția Locală.

Din primele informații, se pare că șoferul se afla sub influența alcoolului.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

26 martie, Ziua PREVENIRII Cancerului de Col Uterin. ONCOPROTECT, un nou concept în prevenirea acestui tip de cancer

Publicat

oncologie 8 e1711449071310.jpg

Marți, 26 martie este Ziua Prevenirii Cancerului de Col Uterin. ONCOPROTECT este noul concept de asigurare și control de calitate al activităților de prevenire, diagnostic precoce, pozitiv si stadial, tratament și urmărire în timp în domeniul cancerului, perfecționat de dr. Florian Al. Nicula din cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

„Cu ocazia Zilei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, revista HPV World a publicat o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Românii au mai mulți bani în bănci. Cât au crescut depozitele bancare ale populației. Care sunt preferințele pentru economisire

Publicat

românii au mai mulți bani în bănci. cât au crescut

Românii au mai mulți bani în bănci. Depozitele bancare ale rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în februarie 2024 cu 1,4% faţă de luna anterioară. Au ajuns la 582,655 miliarde lei.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, depozitele s-au majorat cu 11,6% (4,1%), anunță Banca Naţională a României (BNR).

Depozitele în lei ale rezidenţilor (70,1% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali) au crescut cu 1,8% faţă de ianuarie 2024, până la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe