Connect with us

EVENIMENT

Absolvenții de liceu se pot înscrie la programe universitare de licență duală, din septembrie. Anunțul ministrului Educației

Publicat

absolvenții de liceu se pot înscrie la programe universitare de

Absolvenții de liceu se pot înscrie la programe de studii universitare de licență în sistem dual, din septembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ligia Deca.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ce decizie au luat magistații din Blaj în cazul unui bărbat care s-a înarmat cu un cuțit și și-a atacat fosta iubită

Publicat

polițist local din alba, condamnat după ce a lovit o

Un bărbat din Roșia de Secaș s-a îmbătat, a luat în mână un cuțit și a mers către casa fostei sale iubite. Ce a urmat a făcut obiectul unui ordin de protecție emis de Judecătoria Blaj.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Elevii defavorizați vor primi tichetele EDUCAȚIONALE pentru rechizite abia după începerea școlii. Care este CAUZA

Publicat

scoala facebook emil boc 4 e1696436037892.jpg

La fel ca anul trecut, nici în acest an elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care au nevoie de tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte nu le vor primi înainte să înceapă școala, pe 9 septembrie.

Deși programul european care se desfășoară în perioada 2023-2027 ar trebui să fie un sprijin pentru familiile care nu își permit să le cumpere copiilor rechizite și îmbrăcăminte, OUG nr….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul Litoralul pentru toți, din 1 septembrie 2024. Cazare la mare, de la 38 de lei pe noapte. LISTA hotelurilor

Publicat

explozie în mare, la costinești. o mină marină s ar fi

Programul ”Litoralul pentru toți” continuă în acest an, în perioada 1-30 septembrie. Sunt disponibile variante de cazare, începând de la 38 de lei pe noapte de persoană.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg spre Bulgaria: Transportul cu feribotul, suspendat temporar la punctul de frontieră Oryahovo – Bechet

Publicat

vama
sursa foto: politiadefrontiera.ro

MAE, atenționare de călătorie pentru români: se suspendă temporar activitatea de transport cu feribotul la punctul de frontieră Oryahovo – Bechet.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau merg spre Grecia sau Turcia, că activitatea de transport cu feribotul este suspendată temporar la traversarea Dunării prin punctul de trecere a frontierei Oryahovo-Bechet.

Transportul cu feribotul este suspendat începând de miercuri, din cauza nivelului scăzut al apei şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile preconizate de vânt puternic.

Rute alternative

Astfel, potrivit MAE, este recomandată folosirea tuturor celorlalte puncte de frontieră deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară, după cum urmează:

– Vidin – Calafat,

– Kardam – Negru Vodă,

– Durankulak – Vama Veche,

– Silistra – Ostrov Călăraşi,

– Dobromir – Krushari

– Kainardzha – Lipniţa (orar 08,00-20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t),

– Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro),

– Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg),

– Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com)

– Ruse – Giurgiu.

Recomandări MAE

Cetăţenilor români care tranzitează punctul de frontieră Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei, la taxa de pod, în contextul în care din data de 10 iulie autorităţile bulgare desfăşoară lucrări de reparaţie a podului de peste Dunăre.

MAE reaminteşte că începând cu data de 5 iulie, taxa de pod poate fi plătită şi în sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva.

De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulaţie sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice aplicate pe teritoriul Bulgariei. În astfel de cazuri, cetăţenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Reprezentanții MAE subliniază importanţa informării corecte, achiziţionării din timp a vinietei electronice şi recomandă achiziţionarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg – site oficial recomandat.

Avertizare meteo de temperaturi extreme

Luând în considerare şi dinamicitatea condiţiilor meteorologice înregistrată pe teritoriul bulgar (coduri de atenţionare pentru temperaturi extreme, producere de incendii de vegetaţie, de furtuni sau vijelii convective), este recomandat turiştilor români să se asigure că pe timpul călătoriei deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.

Conducătorii auto sunt îndrumaţi să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de vară şi atenţionare meteorologică specifică, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile sau semnalele organelor de control aflate la faţa locului. În perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor.

Informații suplimentare

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la sistemul de plată online a taxei de pod la Ruse – customs.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 0035970013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – customs.bg; cu privire la vinieta electronică şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

Citește mai departe