Connect with us

EVENIMENT

Acces liber pe terenurile de sport din şcoli. USR depune un nou proiect

Publicat

usr

Deputatul USR Tudor Pop a depus un nou proiect de lege pentru acces liber pe terenurile de sport din şcoli, după ce primul a fost declarat neconstituţional de către CCR, în urma unei sesizări făcute de către Guvern.

„Suntem la a doua încercare de a rezolva această problemă. Pe fond, susţinem acelaşi lucru, pe formă am oferit mai multă claritate. Astfel, am extins articolul care spune că bazele sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice, cu precizarea că accesul se poate face doar pe baza unui regulament de acces şi utilizare, elaborarea acestui regulament fiind, de altfel, atributul autorităţilor locale”, a arătat Tudor Pop, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Parlament.

 

Acces liber pe terenurile de sport din şcoli. USR depune un nou proiect: 30 de zile de la promulgare

Proiectul prevede un termen de 30 de zile de la promulgare pentru elaborarea regulamentului de acces şi funcţionare.

„Totodată, am întărit ideea de acces gratuit la curţile şi terenurile de sport exterioare, ce aparţin unităţilor de învăţământ, solicitând autorităţilor să respecte art. 3 alin. 1 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, care prevede că aceste entităţi au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale”, a menţionat deputatul.

Acces liber pe terenurile de sport din şcoli. USR depune un nou proiect: prima bază de selecţie pentru sport

Tudor Pop a declarat că, de-a lungul anilor, terenurile din curtea şcolii au reprezentat „o prima bază de selecţie” pentru sport, invocându-i în acest sens inclusiv pe fotbaliştii Generaţiei de Aur.

„Generaţia de Aur s-a născut în curtea şcolii. Să ne amintim că generaţii întregi de copii au bătut mingea în curtea şcolii, fiind, pe rând, Dobrin, Hagi, Răducioiu, Lăcătuş, Stelea, Belodedici şi, mai aproape de noi, Rădoi, Chivu, Mutu. Astăzi, cei mai mulţi copii şi tineri nu-şi pot imagina că s-ar putea juca în curtea şcolii în afara orelor. Vorbim aici şi de baschet, ping-pong, tenis, badminton şi multe alte jocuri. Cu câteva excepţii notabile, primarii şi autorităţile locale insistă să menţină lacătul pe terenurile de sport din curtea şcolii şi interzic accesul copiilor în zilele libere şi în vacanţe, folosind diferite pretexte. Sincer, aici s-a pierdut prima bază de selecţie pentru fotbal şi pentru sport în general”, a spus deputatul.

El a menţionat că România „este codaşă” între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte practicarea sportului şi mişcării. Potrivit statisticilor Eurostat din 2019, doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiaşi Eurobarometru, 63% din populaţia României nu face niciodată exerciţii fizice sau sport. Cea mai mare parte a activităţii fizice se desfăşoară în medii informale, cum ar fi parcuri şi în aer liber (40%) sau acasă (32%) ori pe traseul dintre casă şi serviciu, şcoală sau magazine.

Acces liber pe terenurile de sport din şcoli. USR depune un nou proiect: cine permite deja accesul

„Actuala legislaţie permite accesul copiilor şi al adulţilor pe terenurile de sport ale şcolilor, gratuit sau cu plată, lăsând la latitudinea autorităţilor locale şi directorilor unităţilor de învăţământ preuniversitar modul în care deschid curţile şcolilor şi cui anume. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani au existat mai puţin de 10 hotărâri de consiliu local care au reglementat accesul pe terenurile sportive aflate în aer liber, responsabilităţile ce revin unităţilor de învăţământ, utilizatorilor, programul de acces, precum şi sancţiunile care se impun în cazul nerespectării HCL”, transmite USR.

Conform aceleiaşi surse, decizii în acest sens au fost luate de primarul Braşovului, Allen Coliban, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, şi primarul oraşului Victoria (Braşov), Camelia Bertea.

CCR a admis, pe 6 aprilie, sesizarea Guvernului şi a stabilit că este neconstituţional proiectul de lege prin se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program. Guvernul susţinea în sesizare că proiectul ar avea formulări neclare. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

VIDEO: Ploi fără precedent. Cel puțin 14 persoane au murit și alte zeci sunt dispărute

Publicat

untitled

Cel puțin 14 persoane au murit și alte aproape 50 sunt dispărute, cu șanse minime de a fi găsite în viață, în urma unei masive alunecări de teren într-o zonă izolată din statul indian Manipur din nord-estul țării, au anunțat joi autoritățile.

Echipele de salvare s-au luptat cu ploile abundente pentru a scoate 19 supraviețuitori dintre dărâmături joi, după ce alunecarea de teren s-a produs la un șantier de construcții feroviare, unde muncitorii dormeau într-o tabără improvizată peste noapte.

Armata a fost chemată să se alăture căutărilor, dar oficialii nu se declară optimiști, conform Reuters.

 

Ploi fără precedent. Cel puțin 14 persoane au murit și alte zeci sunt dispărute: Șansele ca persoanele surprinse să supraviețuiască sunt foarte mici

 

Șansele ca persoanele surprinse să supraviețuiască sunt foarte mici, având în vedere că alunecarea de teren s-a produs noaptea, a declarat pentru Reuters Haulianlal Guite, magistrat districtual al districtului Noney din Manipur.

În această lună, ploi fără precedent au lovit statele din nord-estul Indiei și statul vecin Bangladesh, provocând moartea a peste 150 de persoane.

De asemenea, milioane de oameni au fost mutați din cauza inundațiilor catastrofale din ultimele săptămâni, iar în unele zone joase casele au fost acoperite complet.

Ploi fără precedent. Cel puțin 14 persoane au murit și alte zeci sunt dispărute: Operațiuni de căutare

„Operațiunile de căutare necruțătoare vor continua în timpul nopții”, a precizat un comunicat al armatei indiene.

Elicopterele armatei erau în așteptare și asistau la operațiunile de salvare la locul alunecării de teren. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Tragedie în Vrancea! Cadavru cu arsuri pe spate și picioare

Publicat

masina politie general 1000x600

Polițiștii din Panciu, județul Vrancea, au fost sesizați, joi, prin apel 112, cu privire la faptul că, într-o grădină din comuna Movilița, se află un bărbat decedat.

În urma verificărilor, a fost stabilită identitatea persoanei decedate, un bărbat în vârstă de 83 ani, din localitate.

După examinarea vizuală a cadavrului, au fost identificate urme de arsuri pe spate și membrele inferioare.

 

Tragedie în Vrancea! Cadavru cu arsuri pe spate și picioare: continuă cercetările

 

La fața locului se află o echipă complexă formată din polițiști de investigații criminale, criminaliști, polițiști din cadrul Poliției Orașului Panciu și ai Secției 10 Poliție Rurală Panciu.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Ciocnire violentă între o autoutilitară, un autoturism și o autobasculantă în Cluj

Publicat

ccc

Polițiștii clujeni au intervenit, joi seară, la un accident produs pe DN1C, în localitatea Iclod, în care au fost implicate 3 autovehicule.

ccc

Din primele informații, coliziunea s-ar fi produs pe fondul nepăstrării distanței regulamentare, între o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 40 de ani, un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani și o autobasculantă condusă de un bărbat de 49 de ani.

cc

 

FOTO: Ciocnire violentă între o autoutilitară, un autoturism și o autobasculantă în Cluj: șoferii nu au băut

c

În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale.

Testările conducătorilor auto cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO, VIDEO: Misiune contracronometru pentru salvarea unei bătrâne căzută într-o fântână, în Olt

Publicat

fotoolt

Misiune contracronometru pentru salvarea unei bătrâne de 82 de ani căzută într-o fântână de 10 metri, în localitatea Pleșoiu, județul Olt.

Salvatorii intervin cu o mașină de stingere, o autoscară cu braț mobil care permite intervenția sub nivelul solului, un container multirisc și 3 buldoexcavatoare. Totodată, la locul intervenției se află și un echipaj de prim ajutor.

Victima este cooperantă, iar pentru menținerea nivelului de oxigen, pompierii introduc aer comprimat în spațiul unde aceasta se află.

 

FOTO, VIDEO: Misiune contracronometru pentru salvarea unei bătrâne căzută într-o fântână, în Olt: femeia a fost scoasă în viață

 

Fântâna are adâncimea de aproximativ 10 metri și diametru de aproximativ 40 de centimetri. Din cauza diametrului foarte mic, se acționează cu cele două buldoexcavatoare, pentru îndepărtarea pământului și extragerea tuburilor, informează ISU Olt.

Bătrâna a fost scoasă vie din fântână. Are hipotermie și este transportată la UPU Slatina de echipajul cu medic de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt.

Citește mai departe