EVENIMENT
Acces mai ușor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare. Precizările Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
Guvernul a aprobat, joi, o Hotărâre prin care furnizorii de servicii de medicină fizică şi de reabilitare şi punctele de lucru ale acestora din zone deficitare pentru această specialitate îşi pot stabili programul de activitate astfel încât să asigurare accesul asiguraţilor la procedurile specifice efectuate în baze de tratament.
Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), începând din 1 aprilie, pachetul de servicii medicale de bază acordat în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cuprinde şi consultaţiile şi serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare în cabinetul medical. A fost reglementat programul de activitate zilnic al bazelor de tratament, astfel încât să asigure accesul asiguraţilor pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână şi minimum 5 zile pe săptămână, repartizarea acestuia pe zile fiind stabilită prin negociere cu casele de asigurări de sănătate.
Acces mai ușor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare: Ce a modificat hotărârea aprobată de Guvern
Hotărârea aprobată joi de Guvern a modificat şi completat Anexa 2 la HG 696/2021, în scopul asigurării accesului la servicii de medicină fizică şi de reabilitare a asiguraţilor din localităţi sau zone deficitare pentru această specialitate. Astfel, furnizorii de servicii de medicină fizică şi de reabilitare şi punctele de lucru ale acestora care se află în localităţi sau zone deficitare pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare îşi pot stabili programul de activitate zilnic sub 7 ore pe zi, respectiv 35 de ore pe săptămână şi mai puţin de 5 zile pe săptămână, pentru asigurarea accesului asiguraţilor din aceste localităţi/zone la procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare efectuate în baze de tratament.
„Oferim posibilitatea adaptării programului de lucru în zonele deficitare la acest tip de servicii şi încurajăm furnizorii să acorde aceste servicii de medicină fizică şi de reabilitare în regim ambulatoriu, astfel încât să reducem necesarul de internări în regim de spitalizare continuă. Este mult mai comod pentru pacienţi să aibă acces la aceste servicii cât mai aproape de casă, fără să fie nevoiţi să stea în spital şi este mai puţin costisitor pentru sistemul de sănătate. Asigurarea accesului persoanelor la servicii de recuperare ajută la prevenirea apariţiei de complicaţii ale afecţiunilor cronice care ar putea fi preîntâmpinate”, a declarat Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.
Furnizorii autorizaţi pentru acordarea serviciilor de medicină fizică şi reabilitare sunt: cabinete medicale, unităţi sanitare ambulatorii de medicină fizică şi de reabilitare, societăţi de turism balnear şi de medicină fizică şi de reabilitare, ambulatorii de specialitate, ambulatorii integrate, inclusiv centre de sănătate multifuncţionale fără personalitate juridică din structura spitalului.
Pentru asigurarea individualizării serviciilor acordate în funcţie de necesităţile fiecărui pacient, serviciile medicale de medicină fizică şi de reabilitare se acordă numai pe baza planurilor eliberate de medicii de medicină fizică şi de reabilitare aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, în funcţie de patologia specifică şi afecţiunile asociate ale asiguratului.
Acces mai ușor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare: De ce pot beneficia asigurații
Potrivit comunicatului, asiguraţii pot beneficia de consultaţii acordate de medicul de specialitate medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriul de specialitate, în baza biletelor de trimitere eliberate de către medicii de familie sau de medicii cu alte specialităţi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, medicul de specialitate medicină fizică şi de reabilitare eliberând pacientului un plan de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare.
Acces mai ușor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare: Perioada pentru decontare
Perioada pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare în bazele de tratament este de maximum 21 zile/an/asigurat atât la copii, cât şi la adulţi, cu excepţia copiilor 0 – 18 ani cu diagnostic confirmat de paralizie cerebrală, cărora li se pot acorda proceduri medicale specifice de medicină fizică şi de reabilitare pentru o perioadă de maximum 42 de zile pe an/asigurat. În funcţie de afecţiunea de bază, aceste perioade pot fi fracţionate în două fracţiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică şi de reabilitare consemnată în Planul de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare.
Seria de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare în bazele de tratament stabilită de medicul de specialitate medicină fizică şi de reabilitare în Planul de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare, decontată pentru un asigurat, include maximum 4 proceduri/zi de tratament. Pentru o serie de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare ce se desfăşoară în bazele de tratament din staţiunile balneoclimatice se decontează maximum 4 proceduri/zi, din care 2 proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare cu factori terapeutici naturali. Agerpres
EVENIMENT
FOTO. Andre Rieu revine în concert la Cluj-Napoca. Biletele se pun în vânzare săptămâna viitoare
Celebrul violonist și dirijor olandez André Rieu aduce în România noua sa producție concertistică grandioasă în cadrul turneului internațional al anului 2025, iar artistul va concerta la Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca, pe 13 și 14 noiembrie 2025, promițându-le admiratorilor de toate vârstele o experiență muzicală memorabilă.
André Rieu și-a exprimat entuziasmul, spunând că este absolut încântat să se întoarcă în România.
”Căldura și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Netflix scumpește abonamentele pentru clienții din România. Majorări de prețuri au fost aplicate și de alte platforme de streaming.
Noile prețuri la abonamente Netflix
- planul Basic (streaming la o rezoluție 720p pe un singur dispozitiv): 5,99 euro pe lună
- planul Standard (Full HD 1080p, pe 2 dispozitive concomitent): 10,99 euro pe lună
- planul Premium (4 dispozitive simultan, calitate UltraHD 4K, sunet Dolby Atmos): 13,99…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dragoș Damian: ”Cârtițele” metroului din Cluj și trei prescurtări enervante-CREG, CRCHI și CUG. Care este legătura dintre ele?
CEO Terapia, Dragoș Damian, a făcut un comentariu despre proiectul metroului din Cuj-Napoca, pe care îl susține ca un obiectiv de megastructură care este ”un triumf al imaginației, aspirațiilor, cutezanței și puterii oamenilor și tehnologiei”.
”Spun din capul locului că sunt un mare suporter al construcției metroului din Cluj Napoca, dar nu neapărat pentru că este soluția descongestionării traficului din oraș, care este un coșmar de gălăgie, poluare și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Codex Aureus, expus în premieră în România, la Alba Iulia. Planurile autorităților de prezentare a manuscrisului pentru public
Codex Aureus, manuscrisul vechi de peste 1.200 de ani, a fost expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol, la Alba Iulia. Este cel mai cunoscut şi important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecţie din România.
Evenimentul a fost organizat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Documentul se află, din 2023, pe lista UNESCO.
Codex Aureus nu a fost expus pentru public, anterior, în România. A putut…
Citește mai mult pe Alba24.ro