EVENIMENT
Accident cu 3 autovehicule implicate pe DN 1, în Brașov. Trafic blocat pe sensul Predeal – Brașov

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, luni la amiază pe DN 1, în județul Brașov. În eveniment au fost implicate trei autovehicule.
Potrivit IPJ Brașov, pe DN1, între localitățile Timișul de Sus și Timișul de Jos din județul Brașov, a avut loc un eveniment rutier, în care au fost implicate 3 autovehicule.
Evenimentul rutier s-a soldat doar cu pagube materiale.
Traficul este blocat pe sensul de deplasare Predeal – Brașov, circulația desfășurându-se alternativ.
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Avertizare hidrologică: Pericol de INUNDAȚII în mai multe zone din țară. HARTA zonelor vizate

Hidrologii au emis, duminică dimineață, o nouă avertizare hidrologică de inundații pentru mai multe zone din țară. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, este în vigoare o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă duminică, 4 iunie, până la ora 22.00.
COD GALBEN: duminică, 4 iunie, orele 13.00-22.00
Sunt vizate râurile din următoarele bazinele hidrografice:
Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj)
Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara)
Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)
Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş)
Ialomiţa – bazin amonte S.H. Moroeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moroeni – amonte Ac. Pucioasa (judeţul Dâmboviţa).
Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul orar 16.00-20.00, pe unele râuri mici din judeţele Hunedoara şi Alba.
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Gălățean cercetat pentru braconaj. A fost prins în flagrant în timp ce captura ilegal păsări

Un bărbat de 46 de ani din Galați este cercetat de polițiști pentru braconaj, după ce a fost prins în timp ce captura ilegal păsări din speciile Sticlete și Cânepa, exemplare protejate prin lege.
Potrivit IPJ Galați, sâmbătă, 3 iunie 2023, un echipaj de poliție din cadrul Poliției Oraș Târgu Bujor a depistat, pe raza localității Târgu Bujor, în zona cunoscută sub denumirea de Lunca pârâului Chineja, un bărbat de 46 de ani, în timp ce captura, fără drept, exemplare de păsări din specia Sticlete (Carduelis).
Persoana în cauză folosea cuști prevăzute cu dispozitive special confecționate pentru capturarea păsărilor.â
Imediat după depistare, o echipa de polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați s-a deplasat la fața locului, unde, cu sprijinul paznicului de vânătoare din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi, în circumscripția căruia se află fondul cinegetic din zona respectivă, s-a procedat la examinarea vizuală și tactilă a păsărilor capturate.
S-a stabilit că cele patru exemplare de păsări, din care două din specia Sticlete (Carduelis) și două din specia Cânepar (Carduelis cannabina), nu prezintă leziuni incompatibile cu viața sau alte răni produse ca urmare a capturării, motiv pentru care au fost eliberate în condiții de siguranță, exact în zona unde au fost capturate.
”În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de braconaj, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 42, alineat 1, din Legea 407/2006, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale a persoanei depistate”, au transmis reprezentanții IPJ Galați.
EVENIMENT
FOTO: Impact între două autoturisme pe o stradă din Pitești. Doi tineri au ajuns la spital

Doi tineri au ajuns la spital după un accident rutier produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe o stradă din Pitești, după un impact între două autoturisme.
Accidentul a avut loc sâmbătă noaptea, puțin înainte de miezul nopții, pe strada Gheorghe Șincai din municipiul Pitești.
Au intervenit la accident pompierii militari pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire ale incendiilor, precum și pentru a asigura primul ajutor calificat alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului au fost identificate două victime.
Paramedicii SMURD au preluat o persoană de sex feminin în vârstă de 19 ani care prezenta răni la cap și a fost transportată la spital.
Cealaltă victimă a fost preluată de către echipajul SAJ și transportată la spital.
Cazul a rămas în atenția poolițiștilor, care vor stabili împrejurările în care s-a produs accidentul.
EVENIMENT
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Tradiții, obiceiuri și superstiții în Duminica Mare

Duminica Mare, cunoscută și sub numele de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh, marchează sărbătoarea care are loc la cincizeci de zile după Paște.
Suprapunerea Pogorârii Sfântului Duh peste sărbătoarea populară a Rusaliilor aduce împreună obiceiurile și practicile creștine cu cele precreștine. În anumite zone, oamenii își decorează casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, având scopul de a alunga răul și bolile.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creștine
Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.
Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Cade întotdeauna se sărbătorește duminica, la 50 de zile după Paște
Sărbătoarea cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte. Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.
Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.
Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.
Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creştină.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Numită, în românește „Rusalii”
Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în româneşte, Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor.
Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta de dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generală a morţilor.
În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite, pentru vii.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Rusaliile sau Moşii de vară
Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor.
Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Obiceiuri
În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor.
În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.
Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.
În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele
Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalii, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.
Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase.
Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Obiceiul călușarilor de Rusalii
Obiceiul căluşarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.
În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşani merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii
De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta.
În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.
Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.
Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.
Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.
Tot de Rusalii, în unele regiuni se dansează „Jocul Căluşarilor”.
Astfel, se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.
În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.
Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.
În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele. Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.
În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Superstiţii de Rusalii
Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.
Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.
În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.
În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.
De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi “luat din Rusalii”.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Ce este bine să faci de Rusalii
Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.
Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele.
În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.
Din Duminica Mare sau a Rusaliilor, poate începe culesul plantelor de leac; până la această dată, se consideră că plantele sunt contaminate de către Rusalii.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Ce să nu faci în această zi
Să nu mergi „la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!
Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.
Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.
Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.
De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac.
Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.
Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. Rusaliile, zile libere în România şi în alte ţări
Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.
sursa: Alba24.ro